Euroskeptici slaví.

Euroskeptici slaví. Zdroj: ČTK/AP/Stefan Rousseau

Britové odhlasovali rozchod s EU, Cameron do října skončí. Živě komentoval politolog Petr Sokol

Britští voliči ve čtvrtečním referendu rozhodli, že Británie vystoupí z Evropské unie. Na základě průběžného sčítání hlasů to dnes ráno shodně oznámily televizní stanice BBC, Sky News a ITV, které výsledek považují za nezvratný. Po sečtení více než 330 z celkových 382 obvodů se pro brexit vyslovilo téměř 52 procent voličů, zatímco v EU chtělo setrvat necelých 49 procent. Britská libra reagovala poklesem vůči dolaru na třicetileté minimum. Někteří politici včetně vůdce protievropské strany UKIP Nigela Farage vyzvali premiéra Davida Camerona k odstoupení.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 15:58

Výsledek britského referenda by mohl zpomalit proces rozšiřování Evropské unie, který státy na západním Balkáně vnímají jako cestu k prosperitě, konstatoval chorvatský ministr zahraničí Miro Kovač. V různých etapách cesty do Evropské unie jsou Albánie, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Makedonie, Černá Hora a Srbsko. O Turecku nemluvě.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 15:52

I americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem, nejsledovanější index Dow Jones ztrácel v prvních minutách až tři procenta. Vítězství brexitu otřáslo trhy po celém světě. Prudký propad zaznamenala britská libra, světové akcie a ceny ropy, výrazně naopak zpevnilo zlato a investoři prchají rovněž do bezpečí státních dluhopisů nejstabilnějších zemí, tedy Německa a Spojených států. Hůře než londýnská burza na tom bylo Tokio, uzavřelo dnes se ztrátou 7,9 %.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 15:27

Bryskně vznikla online petice, jež žádá o vypsání druhého referenda. Respektive přijetí nových pravidel pro již proběhnuté referendum. Hádejte, kdo ji podepisuje? Málo jich není.

„My, níže podepsaní, vyzýváme vládu Jejího Veličenstva, aby implementovala pravidlo, že pokud pro setrvání či opuštění je méně než 60 % při účastí menší než 75 %, mělo by být další referendum,“ stojí v poněkud neobratně formulované petici. Za pár hodin nasbírala přes sto třicet tisíc hlasů, dokonce stránky parlamentu s peticemi nezvládly nápor a spadly. Když má taková petice přes sto tisíc signatářů, parlament slibuje ji projednat. Ale opravdu někdo věří, že to není než obstrukce a zoufalý (třebaže stotřicetitisícový) výkřik?

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 15:17

Dvě členky Labouristické strany podaly návrh na hlasování o nedůvěře stranickému vůdci Jeremymu Corbynovi kvůli neuspokojivému vedení kampaně o brexitu. Margaret Hodgeová a Ann Coffeyová navrhují vyjádřit Corbynovi nedůvěru v reakci na způsob, jakým vedl kampaň za setrvání Spojeného království v Evropské unii. Corbyn vedl podle médií pouze vlažnou kampaň pro členství v EU a dnes jen řekl, že je potřeba se s výsledkem smířit. Množí se dohady, že se labourističtí poslanci pokusí Corbyna svrhnout. Možná už v úterý.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 15:00

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): "Demokracie má ten půvab, že se v ní můžete svobodně rozhodnout zvolit i špatně."

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 14:03

Francouzský silně levicový europoslanec Jean-Luc Mélenchon už křičí, že má angličtina ztratit pozici jednoho ze tří pracovních jazyků v EU. a) Angličtina zůstane jedním z 24 úředních jazyků, neboť má oficiální status v Irsku a na Maltě. b) Pracovním jazykem je proto, že se jí domluví nejvíc lidí, ne kvůli vlivu či počtu Britů c) Francouzi se z nostalgie stále snaží propagovat francouzštinu, což jim u novějších členů EU stejně neprojde.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 13:52

Donald Trump si na brexitu přihřívá polívčičku. Zrovna je ve Skotsku na svém golfovém rezortu, odkud na listopad slibuje "podobnou příležitost".

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 13:35

"Začíná fáze střízlivění provázená těžkou kocovinou, ale z toho se probereme," komentuje předseda Iniciativy pro evropské hodnoty Petr Kolář, bývalý velvyslanec v Irsku, Rusku a USA. "Hledejme spolu s Británií východiska, která by minimalizovala škody a prospěla by jak EU, tak ostrovanům, ale hlavně demokracii. Kromě léčby institucionálních metastáz musí EU řešit zásadní otázku svého leadershipu. Vyvozovat důsledky by neměl jen David Cameron, ale i Jean-Claude Juncker. Jeho chování a výhružky musel přece každý slušný člověk, a nejen v Británii, pochopit jako nechutné vydírání a jasné vybídnutí k brexitu. Jeho slova o Britech jako dezertérech jsou přesně vodou na mlýn všech, kteří zbytek Evropy chtějí rozdrobit."

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 13:29

Padne Jeremy Corbyn? Evropu to příliš nezajímá, ale nejistý je i osud vedení Labouristické strany, která je ve velké většině pro EU, ale její voliči hlasovali většinou pro brexit. Šéf labouristů Corbyn vedl jen vlažnou kampaň pro členství v EU a dnes pouze řekl, že je potřeba se s výsledkem smířit. V médiích se množí dohady o tom, zda se labourističtí poslanci pokusí Corbyna svrhnout.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 12:47

Britští turisté začínají mít problémy v cizině. Na prudký propad libry ne všichni zvládají reagovat. Matt Rooney tweetuje, že nemohl do směnárny ani do bankomatu.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 12:40

Skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová si to přes dopoledne rozmyslela a přitvrzuje: chce pro Skotsko zajistit setrvání v EU. Druhé referendum o skotské nezávislosti "musí být, a je na stole."

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 12:37

Rázem už Británie není pátou největší ekonomikou světa, přeskočila ji Francie. I když spíš virtuálně, pouhým přepočtem kvůli oslabení libry. A podle podobných výpočtů Spojené království ztratilo prý víc peněz, než posílá do EU.

24. června 2016 · 12:15

V ČR žije podle údajů vnitra 6000 Britů, z nich 1690 trvale. Jako občané EU o povolení pobytu žádat nemuseli, skutečný počet bude tedy nejspíš vyšší.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 12:14

A takhle vypadají výsledky na mapě.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 11:53

V Británii pracuje 1270 lékařů z Česka, brexit na jejich pobyt v ostrovní zemi aktuálně dopad nemá, řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Do budoucna podle něj záleží na tom, zda rozchod s EU bude po dobrém, či po zlém. Možná si Británie vyjedná speciální režim pro lékaře cizince, protože britské zdravotnictví se bez nich neobejde. Nyní se automaticky uznává specializace českých doktorů, nemusejí skládat zkoušky obdobné těm, které skládají studenti na závěr studia na lékařské fakultě, ani zkoušky, kterými by doložili atestace získané v Česku.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 11:48

Cameron to bere zgruntu, podle Fox News opustí Británie i Organizaci spojených národů.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 11:46

Předseda frakce liberálů (ALDE) v Europarlamentu Guy Verhofstadt chce mít brexit co nejrychleji za sebou a nechápe, proč Cameron nezačne vyjednávat hned, nýbrž to odloží na nového premiéra a na podzim. „Musíme čekat na vnitřní půtky v konzervativní straně? Celý kontinent a všichni britští občané?“

Podobně je kritická europoslankyně a někdejší komisařka Viviane Redingová. „David Cameron musí co nejdříve aktivovat proceduru o vystoupení podle článku 50. Poločlenství nepřipadá v úvahu!

Tedy až na poločlenství à la Švýcarsko, Norsko, Monako, Srbsko atp.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 11:29

Rozhodnutí Británie vystoupit z EU bude mít pouze omezené negativní dopady na ruskou ekonomiku, uvedl ruský ministr financí Anton Siluanov.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 11:21

Reakce trhů:

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 11:19

Brexit komentoval i práskač/bojovník za svobodu informací Edward Snowden, ještě před sčítáním: „Jak rychle může být polovina kterékoli populace přesvědčena, aby hlasovala sama proti sobě. Pěkná lekce.“ No jo, ale která polovina?!

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 11:12

"Jsem samozřejmě zklamán." Brexit bude mít podle prezidenta Zemana nepříjemný dopad, protože britský vliv nebude vyvažovat vliv Francie a Německa. Zhorší ekonomickou situaci.

Video placeholde
Zeman je brexitem zklamán.
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 10:51

Brexit podle analytiků může vést k posunutí konce režimu devizových intervencí nejméně do konce roku 2017. Nevylučují ani další oslabení koruny.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 10:44

Odchod Velké Británie z EU je špatnou zprávou pro evropský i český byznys, uvedl Svaz průmyslu. Na debatu o budoucnosti ČR v unii podle něj není čas.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 10:39
V některých komentářích se začíná objevovat teorie, že Cameron se stal vlastní obětí, když slíbil referendum, aby vyhrál poslední parlamentní volby. Není ale úplně přesná. Cameron bude zapsán do dějin své strany nejen jako ten, který odešel z čela po Brexitu, ale také jako politik, který vyvedl Konzervativní stranu v roce 2010 z dlouhodobé opozice, a to i díky jeho otevření do politického středu. Musel ovšem uzavřít koalici s liberálními demokraty. V době krize standardních stran dokázal v druhých volbách v roce 2015 dokonce pro konzervativce získat jednobarevnou většinu. Daní za tento triumf po skvělé volební kampani byl ale i příslib vypsat referendum o Brexitu. Jenže, kdyby Cameron tehdy hlasování o EU neslíbil, pravděpodobně by ve volbách nezískal voliče od euroskeptické strany UKIP, neměl by asi sám většinu v parlamentu a už po posledních volbách by ho stejně nahradil Boris Johnson. A ten by jistě neváhal referendum také vypsat.
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 10:38

Think-tank Evropské hodnoty vyvozuje pět závěrů:

Největší chybou by byla snaha využít odchodu euroskeptické Británie ke snaze o větší integraci a federalizaci. To by pouze vedlo k posílení odstředivých tendencí a k odchodu dalších států.

Euroskeptičtí politici ve všech státech začnou požadovat referendum o vystoupení. Seriózní strany by proto měly vést debatu o reformě EU a případně i úpravě podmínek členství ve svých zemích.

EU by měla opustit koncept „stále užší unie“. Vícerychlostní integrace by měla být preferovanou cestou, jak udržet všechny státy s různými zájmy v jednom klubu.

V zájmu všech je vyjednat s Británií co nejtěsnější vztahy včetně setrvání na vnitřním trhu. Snaha o exemplární potrestání „dezertéra“ by nikomu neprospěla.

Debata o vystoupení České republiky z EU je nesmyslná. Česko profituje z členství na vnitřním trhu a dalších oblastech a EU je spolu s NATO i geopolitickou kotvou vůči snahám Ruska rozšiřovat sféru vlivu. Namístě je ovšem diskuse o zapojení do některých politik EU, kde by si ČR mohla vyjednat opt-out, třeba společný azylový systém.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 10:30

Španělé si dělají zálusk na "Skálu". "Je to naprostá změna vyhlídek: otevírají se nám nové možnosti ohledně Gibraltaru, které jsme tu dlouho neměli," uvedl ministr zahraničí José Manuel García-Margallo s tím, že spoluvláda Španělska nad tímto územím "je mnohem blíž než dříve". Konečným cílem Španělska je po přechodné době spoluvlády znovu získat plnou kontrolu nad poloostrovem, dodal ministr.

Mluvčí gibraltarské vlády odmítl dnes výsledek britského referenda komentovat a odkázal na dřívější vyjádření, že spoluvládu naprostá většina obyvatel v lidových hlasováních několikrát odmítla.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 10:27

Návrat ke Skypu: "Cenový dopad pro české firmy a spotřebitele lze patrně očekávat v oblasti regulace roamingu, neboť Británie přestane být zemí, kde by se na účastníky vztahovala evropská regulace cen roamingu," řekl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 10:02

"Ušetři jako Dave. Naplánuj si podzimní únik." Lowcostové aerolinky bleskově zareagovaly kampaní na akční letenky.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:55

Pražská burza otevřela dnešní obchodování propadem o zhruba deset procent, nejníže od krizového roku 2009. Následovala tak západoevropské trhy v reakci na referendum.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:53

Evropská integrace si jde hrát na tvrdé jádro: V Berlíně se v sobotu kvůli brexitu sejdou ministři zahraničí šesti zakládajících zemí evropských společenství - Německa, Francie, Itálie, Nizozemska, Belgie a Lucemburska. Ještě ve čtvrtek přitom německá kancléřka Angela Merkelová tvrdila, že o dopadech referenda by měly jednat všechny unijní země společně a že nemá smysl, aby je odděleně řešily menší skupiny států.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:51

Centrální banka se chystá na potíže a nestabilitu: „Bank of England nebude váhat s dodatečnými opatřeními,“ prohlásil guvernér Mark Carney s tím, že jsou připraveny patřičné fondy (250 miliard liber) pro pomoc ekonomice a měně. Zdůraznil, že zatím zůstává vše při starém a nové vztahy se zahraničím se teprve vyjednají.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 09:46

Kromě Borise Johnsona může být kandidátkou na premiérku také dosavadní ministryně vnitra Theresa Mayová. Jí by asi nahrálo spíše těsné vítězství odpůrců Brexitu, ale ani za stávajícího stavu nemusí být úplně bez šance.

Rozkol v konzervativní straně by mohl vést k předčasným volbám, ale to není moc pravděpodobné. Od rána sice sítěmi koluje možný scénář, že v Británii padne vláda, budou předčasné volby, vyhrají zastánci setrvání v EU a rozhodnutí o Brexitu změní. Tento scénář je produktem principu přání otcem myšlenky u těch, kteří Brexit nechtějí. Je proto málo reálný. Cameron v rezignačním projevu řekl, že EU oznámí odchod Spojeného království.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 09:45

Premiér Cameron setrvá v čele vlády tři měsíce do stranické konference, pak předá vedení země novému premiérovi, který povede jednání s EU o odchodu Spojeného království. Uznal, že prohrál, ale zdůraznil, že bez jeho rozhodnutí by referendum nebylo. Chtěl zůstat v EU, ale Británie podle něho přežije i mimo Unii.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:44

Královna na Twitteru dostala SMS od Camerona, výtažek z písně Should I Stay or Should I Go. Sice je to falešný profil, ale o nic méně pravdivý.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:36

Příští vůdci? V úvahu připadají bývalý starosta Londýna Boris Johnson, ministr spravedlnosti Michael Gove či ministryně vnitra Theresa Mayová. Dříve byl za korunního prince označován ministr financí George Osborne, ale je příliš spjat s Cameronem.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:33

Stranický sjezd konzervativců, který už byl dříve naplánován na 2.-5. října do Birminghamu, bude tedy volit nového předsedu strany a vlády.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:31

Cameron: Uklidním loď, ale nejsem kapitán, který by ji kormidloval do další destinace.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:31

Cameron porušil dva velké sliby z kampaně: že i v případě brexitu (a své prohry) zůstane premiérem a že začne o vystoupení vyjednávat okamžitě, aktivováním článku 50 Smlouvy o Evropské unii.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:26

Cameron rezignuje do října. Zatím dotáhne některé zákony a další práci.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:25

Cameron: Vyjednávání s EU musí začít pod novým premiérem.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:22

Britové žijící v EU a Evropané v Británii se podle Camerona nemusejí bát okamžitých změn.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:20

Cameron hovoří s manželkou po boku. Že by rozhodnutí s dopadem na osobní život?

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:13

ITV má spekulaci, že to Cameron položí.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:07

Banka Goldman Sachs se na brexit (jakož i na setrvání) chystala. "Goldman Sachsmá dlouho tradici adaptování se na změny, budeme pracovat s příslušnými úřady, jak se budou podmínky brexitu vyjasňovat," vyjádřil se její šéf Lloyd Blankfein.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 09:04

Předseda Evropské rady Donald Tusk neztrácí optimismus: "Co tě nezabije, to tě posílí."

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 08:51

Na první pohled se zdá, že hlavním vítězem noci je konzervativní londýnský exstarosta Boris Johnson, který vedl kampaň za Brexit. Zdá se, že mu premiérský post leží u nohou. Jenže věc má i svůj háček. Díky jeho vítězství je Spojené království na pokraji hluboké ústavní krize. Reálně může ztratit Skotsko a možná i Severní Irsko. To je to, co si ale žádní konzervativní voliči nepřejí. Ani Johnson tedy není v ideální situaci. Uvidíme, jak se rozhodl Cameron. Zdroje z konzervativních kruhů tvrdí, že k výměně v čele strany sice dojde, ale nikoli okamžitě.

Za hlavní referenda na britské politické scéně tak je možné označit spíše skotskou separatistickou premiérku Nicole Sturgeonovou. Ta v kampani stále na své straně, ale výsledek z Anglii jí dává možnost vypsat další referendum o nezávislosti a doufat, že teď už to vyjde a Skotsko se stane nezávislou zemí.
Boris Johnson (uprostřed).
Boris Johnson (uprostřed).
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 08:47

Farage pronáší oslavný projev před budovou britského parlamentu. Přesně poznamenal, že tradiční labouristický volič dnes podpořil euroskeptický názor. Otázka je, co teď bude dělat budoucí bývalý europoslanec Farage bez mandátu v Británii.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 08:20

Declan Kearney ze severoirské Sinn Fein si stěžuje na "demokratický deficit" - ale opačně než ostatní. Místo na byrokratickou nadvládu Bruselu nadává, že proevropským (Severním) Irům diktují euroskeptičtí Angličané.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 08:06

Jsou sečteny všechny obvody: Brexit vyhrál s 51,9 % hlasů. Rozdíl mezi stranami v referendu činí téměř milión a tři sta tisíc hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 08:05
Největší zklamání z Brexitu panuje nyní asi v Irsku - zemi, která je silně prounijní, ale zároveň hluboce svázaná s Velkou Británií. To může teď přinést problémy například na vnitroirské hranici, kde panuje větší dopravní ruch než mezi Severním Irskem a zbytkem Velké Británie.
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 08:04

Ministr zahraničí Philip Hammond ujišťuje, že Cameron zůstane jeho, totiž vládním šéfem. Sám premiér má co nevidět promluvit v Downing street No. 10.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 08:00

Brexit také změní poměry sil v Evropském parlamentu. Odchodem britských poslanců může zaniknout faragovský poslanecký klub Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD), který opustí největší skupina 22 poslanců UKIP, čímž jeho velikost klesne pod předepsaných 25 poslanců nutných k udržení klubu. V klubu dosud zasedá český poslanec za svobodné Petr Mach. Ztráta britských členů postihne také dosud třetí největší klub eurorealistické Evropské konzervativce a reformisty (ECR), kde zasedá česká ODS. I tento klub ztratí přes dvacet členů a bude muset bojovat s evropskými liberály o obhájení pozice třetího největšího klubu. Méně členů ztratí evropští socialisté, zelení s regionalisty či komunisté.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 07:58

Čekání na Camerona před číslem 10.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 07:57

Euro na devizových trzích prudce oslabuje, k dolaru odepisuje asi čtyři procenta a sestoupilo pod hranici 1,1 USD. Dostalo se tak nejníže od letošního března.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 07:54
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 07:52

Francie a další země EU by měly vypsat referenda o odchodu z unie, uvedla šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 07:43

Až teď Nigel Farage uvedl, že považuje za chybu slib kampaně Vote Leave dát 350 miliónů liber týdně (ušetřených na platbách do EU) na zdravotnictví.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 07:39

Kritika se ozývá ovšem také na hlavu šéfa labouristů Jeremyho Corbyna. Část straníků ho viní, že do kampaně nedal příliš nasazení a Brexit odmítal jen tak nějak na půl plynu. Nese proto podle kritiků také odpovědnost za to, že dělnická Anglie naslouchala Faragovi, nechala se vystrašit migrací a masivně podpořila Brexit.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 07:30

Royložení podle věku:

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 07:22

Ve vzduchu teď visí budoucnost premiéra Davida Camerona. Jeho bývalý mediální poradce Andy Coulson tvrdí, že Cameron promýšlí rezignaci. Na jednu stranu má Cameron deklarovanou podporu většiny strany, aby zůstal. Ale může po tomto výsledku vést jednání s EU o podmínkách dalšího vztahu, když Britové odmítli jeho názor na EU?

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 07:21

J. K. Rowlingová to vidí černě: dědictvím Camerona prý bude rozbití hned dvou unií. 

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 07:14

Londýnská kavárna versus vesnická pivnice? I v Británii to vypadá na rozdělenou společnost. Vzdělaní byli jasně pro setrvání v EU, "poctiví obyčejní lidé" a Nigel Farage pro brexit.

"Kosmopolitní, sociálně liberální Británie byla přehlasována sociálně konzervativnější částí země, kterou hluboce znepokojuje přistěhovalectví," konstatuje pro BBC politolog John Curtice.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 07:10

Posledních pár obvodů k sečtení. Stanice Sky News uvedla, že v konečném výsledku očekává vítězství brexitu s 16,76 milionu hlasů. BBC předpokládá, že brexit bude mít celkovou podporu 52 procent.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 06:58

Nizozemský protiislamistický politik Geert Wilders již tweetuje, že nyní je na řadě v odchodu z EU. Nizozemsko. Že by se již rozjížděla lavina?

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 06:56

Podle průběžných výsledků referenda získal brexit přes 16,4 milionu hlasů, což experti označili za hranici vítězství.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 06:49

Reakce politiků v přehlasovaném Skotsku a Severním Irsku naznačují, že vlna referend nekončí. Skotská premiérka Sturgeonová prohlásila, že je jasné, že Skotové vidí budoucnost v EU. Zdroje ze (severo)irské katolické strany Sinn Fein potvrzují, že navrhnou referendum o odstranění hranice s Irskem, což v provincii jistě vyvolá velké napětí.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 06:48

Zbývá sečíst posledních 30 obvodů. Spojené království je volebně rozděleno jako snad nikdy: Skotsko a Londýn jasně proti Brexitu, Severní Irsko na stejné straně. Největší překvapení se odehrálo ve Walesu, který překvapivě podpořil Brexit. Rozhodující slovo ale přinesl drtivý hlas venkovské Anglie pro odchod země z EU.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 06:46
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 06:43

Máte libry? Měli jste za ně nakoupit cihly. Cena zlata kvůli obavám z odchodu Británie z Evropské unie stoupla o osm procent a vyšplhala se na dvouleté maximum nad 1300 dolarů za unci.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 06:36

Libra je dole o více než deset procent. Akciový index FTSE 100 podle expertů otevře 12-19procentním propadem.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 06:31

Bývalý skotský lídr Salmond řekl, že Skotové mají právo na nové referendum o nezávislosti. Podle první ministryně Sturgeonové chtějí zůstat v EU.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 06:20

J. K. Rowlingová by si přála, aby její Harry Potter byl skutečný. Silně propagovala setrvání v EU.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 06:18

Asijské akciové trhy kvůli vyhlídkám na odchod Británie z Evropské unie prudce oslabují, japonský index Nikkei ztrácí více než osm procent. A co teprve, až se za pár hodin otevře londýnská burza...

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 06:13

Britští novináři jsou celkem zaražení, hovoří o "rozruchu, jaký jsme nezažili", 

"mimořádné politické, hospodářské a společenské bombě"

a "tak blízko revoluci, jak jsem za svého života zažil"

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:58

Prakticky celé Skotsko s výjimkou jednoho z 32 obvodů, kde výsledek ještě není znám, hlasovalo pro setrvání v EU.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:56

Britští voliči se rozhodli vystoupit z Evropské unie - shodně to podle svých propočtů tvrdí britské televize BBC, Sky News a ITV. Ačkoli stanice považují verdikt za nezvratný, žádný z obou táborů prozatím nedosáhl 16,4 milionu hlasů, což je považováno za hranici vítězství.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:55

Předsedové frakcí v Evropském parlamentu si na osmou ráno domluvili "nouzovou" schůzku.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:48
Euroskeptici slaví.
Euroskeptici slaví.
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:41

Náskok brexitu se zvýšil na 600 tisíc hlasů.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:40

Účast napříč Spojeným královstvím je nejvyšší od roku 1992: 72 procent.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:36
Sčítání referenda ve Westminsteru.
Sčítání referenda ve Westminsteru.
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:28

Nigel Farage: "Jsou-li aktuální předpovědi správné, bude to vítězství skutečných lidí, vítězství obyčejných lidí, vítězství slušných lidí," k nimž se neskutečně neobyčejný Farage jistě také počítá a oznamuje úsvit dne nezávislosti. "Zvítězíme, aniž jsme museli bojovat, bez jediného výstřelu." Za poslední větu ho silně zpražili, že jaksi zapomíná na poslankyni Coxovou, zavražděnou ve jménu brexitu.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:20
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:19

Nečekaná komentátorka: jako zběsilá o referendu tweetovala a instagramovala americká celebrita Lindsay Lohanová, nebo aspoň někdo, kdo jí spravuje účty. Dosud ji svět znal spíše jako expertku na řízení v opilosti.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 05:11

Z 382 oblastí sečteno přes dvě stě, brexit má osm a půl miliónu hlasů, setrvání osm miliónů - tedy 51,5 % pro opuštění. Nezvrátily to ani Manchester, Edinburgh či Bristol.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 04:52

Skotsko je dost pro setrvání, ale volební účast je proti předpokladům nižší. Severní Irsko je pro setrvání, ale s menším náskokem, než se čekalo. Wales už sečetl skoro všechny obvody a většinou vítězí brexit.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 04:46

Bývalý šéf firmy na výzkumy YouGov zprvu předpovídal setrvání, ale už to vidí bledě.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 04:42

Labour party aktuálně pracuje s předpokladem, že brexit zvítězí, tvrdí stranický zdroj Guardianu. Řeší se, zda bude třeba vyzvat premiéra Camerona k rezignaci - ale spíše počítají, že to položí sám.

Reflex
Reflex
24. června 2016 · 04:42

Do průběžného vedení v referendu se opět dostali zastánci brexitu s 51,3 procenta hlasů. Jejich celkové vítězství podle komentátorů ale není jisté. Náskok však v těchto chvílích pomalu narůstá.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 04:14
Paradoxní zpráva pro zastánce úplné a neomezené suverenity britského parlamentu, který sídlí ve Westminsteru: londýnský obvod Westminster hlasoval 69 % pro setrvání v EU. To jsou paradoxy.
 
Celobritsky, ale aktuálně 50 % : 50 %. Novináři se začínají ptát, co by se stalo v případě remízy? Mluvčí volební komise k tomu už dříve řekl, že referendum je právně nezávazné a poradní a že remíza by nastala jen, pokud by byl přesně rovný výsledek v absolutních hlasech. Pak by údajně musel o dalším postupu rozhodnout parlament.
Reflex
Reflex
24. června 2016 · 04:07

Sčítání hlasů připomíná napínavé sportovní utkání - výsledek, který platil před pár minutami, se rychle mění. V tuto chvíli podle sereveru BBC tedy pro změnu vede vystoupení z EU, nebo chcete-li Brexit, a to s 50,2 procenta hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 04:02
Rugby volí Brexit, ale nikoli oblíbený britský sport - středoanglické hrabství. Opačně smýšlí Liverpool (58,2 % pro zůstat), což drží zatím odpůrce Brexitu společně s prvními výsledky z Londýna v těsném vedení (50,5 %). Ve volebních studiích se občas objeví úvaha, zda může velmi těsný výsledek přinést další referendum.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 03:41
Generální tajemník kampaně organizace Muslimové pro Británii a zároveň člen předsednictva kampaně na podporu Brexitu Saqib Bhatti právě v televizi Sky News věští, že klíčové město Birmingham dopadne velmi těsně.
Petr Sokol
Petr Sokol
24. června 2016 · 03:28
Televize Sky News předpovídá, že Brexit vyhraje 54 % ku 46 % a libra padá. V noci již oslabila  o 5 %. Naději odpůrcům Brexitu vrací výsledek ze skotských obvodů Glasgow a Falkirk, po němž je celobritský výsledek dokonce 51,1 % proti Brexitu. Přesto se ve Skotsku levice - separatistická SNP a unionističtí a prounijní labouristé začínají obviňovat, kdo může za nízkou volební účast.