Vladimir Vladimirovič gratuloval ruským sportovcům ihned po zápase.

Vladimir Vladimirovič gratuloval ruským sportovcům ihned po zápase. Zdroj: reporofoto

OSR vyhráli v ledním hokeji, trenérovi vzápětí volal sám velký Vladimir

Ruští hokejisté vyhráli olympijský turnaj v Pchjongčchangu, ve finále porazili Německo po dramatické bitvě 4:3 v prodloužení. Olympijské zlato získala sborná po 26 letech. Od triumfu v Albertville dosáhli Rusové na stříbro v Naganu 1998 a bronz v Salt Lake City 2002. Ruský trenér několik vteřin po zápase zvedal telefon. Na dotaz novinářů pak odpověděl, že mu k vítězství gratuloval ruský prezident Putin. 

O incidentu informoval iSport.cz. Po zápase bylo vidět, že Znarok drží na lavičce telefon, vypadalo to, jakoby si dělal selfie. Na otázku, kdo mu ale volal, všechny překvapil, že to byl hovor od nejvyššího muže v Rusku: „Volal mi Vladimir Vladimirovič, bylo to velmi milé,“ přiznal telefon od prezidenta Vladimira Putina.

Hráči pak svého trenéra hodili nad hlavu. Možná to taky ale byla poslední velká akce Znaroka u reprezentace. „Jsem unavený. Budu hodně přemýšlet, jestli mám pokračovat dál,“ přiznal. Vysoce favorizované mužstvo olympijských sportovců z Ruska zachránilo finálový zápas vyrovnáním na 3:3 necelých 56 vteřin před koncem třetí třetiny, kdy se v oslabení při hře bez brankáře trefil Nikita Gusev. Ten v utkání dvakrát skóroval a na zbývající dva góly nahrál. O devátém olympijském zlatu sborné rozhodl v čase 69:40 v přesilovce útočník Kirill Kaprizov, jenž asistoval u všech tří předchozích branek.

 

"Zlatá medaile je odpovědí na všechny otázky. Tohle byl nejdůležitější zápas mého života. I když jsem byl schovaný za svou maskou, byl jsem nervózní. Jen jsem to nechtěl hráčům ukazovat. Těžko vyjádřit, jak mi bylo za stavu 2:3, kdy jsme navíc museli do čtyř. Tam se počítala každá milisekunda. A já měl štěstí, že jsem udělal ve správný čas ta správná rozhodnutí," prohlásil trenér vítězů Oleg Znarok.

V oboustranně opatrnější úvodní části pálili mezi tyče častěji ruští hokejisté, ale zodpovědně hrající Němci je nepouštěli do souvislejšího náporu. Dvě slibné možnosti měl Kaprizov, v přesilovce dorážející Dacjuk a také Gusev, ale brankář Aus den Birken neměl šanci zasáhnout až půl vteřiny před přestávkou po Vojnovově ráně z prostoru mezi kruhy.

Na začátku druhé třetiny vznikl po odrazu kotouče od zadního hrazení zmatek v Košečkinově brankovišti, Mauer a poté ani Ehliz však nedokázali dostat puk za záda ruského gólmana. Nestěrov měl pak na chvilku prostor v podobné pozici, z níž skóroval Vojnov, jenže nezamířil přesně a branku těsně minul. Hra se okamžitě přelila na druhou stranu, kde zkusil bekhendem štěstí z velkého úhlu Schütz a Němci s přispěním Košečkina, jemuž se kotouč odrazil od kalhot do vyrážečky a následně do branky, slavili vyrovnání. Rusové pak nevyužili přesilovku, Kaprizov selhal i v šanci po jejím skončení. Obránci Gavrikov a Vojnov se dostali do přečíslení dvou na jednoho, Dacjuk zkusil štěstí bekhendem, jenže Aus den Birken si dokázal poradit.

Tělegin měl na začátku třetího dějství dobrou pozici pro zakončení, jenže v cestě mu stál opět pozorný německý gólman. Od Schützova vyrovnání se ale jinak odehrával na ledě vyrovnaný boj a sborná měla daleko do sebevědomého výkonu, který předvedla v semifinálovém duelu proti Čechům. Rozhozenému favoritovi mohl záhy zasadit další úder Macek, ránu při zakončení dvou na jednoho ale namířil do Košečkina. "Německo hrálo vážně dobře," ocenil kapitán vítězů Pavel Dacjuk. "Jeho hráči dobře bruslili, hráli dobře v obraně a dařilo se jim využívat protiútoky ke skórování," dodal nový člen prestižního Triple Gold Clubu.

Závěr základní hrací doby byl sportovním thrillerem se vším všudy. Německý tým se totiž záhy dočkal vedoucí trefy, když obránce Jonas Müller v čase 56:44 počkal se zakončením a prostřelil Košečkina. Sborné navíc dvě minuty a 11 sekund před koncem přitížil zbytečným faulem Kalinin.

"Teď je to pro nás trochu těžké, protože jsme všichni cítili, že bychom mohli vyhrát. Ale to je hokej. Bohužel, i tak to v této hře chodí. Ale přivezeme domů stříbro, což je super," uvedl německý kouč Marco Sturm. Jediným týmem, jenž nové olympijské šampiony porazil, byli hned v prvním utkání Slováci, kteří skončili předposlední.