Slovenská závodnice Anastasia Kuzminová vybojovala ve stíhacím závodě žen na olympiádě v Koreji stříbrnou medaili

Slovenská závodnice Anastasia Kuzminová vybojovala ve stíhacím závodě žen na olympiádě v Koreji stříbrnou medaili Zdroj: REUTERS/Toby Melville

Slovenská závodnice Anastasia Kuzminová vybojovala ve stíhacím závodě žen na olympiádě v Koreji stříbrnou medaili
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová a její tréninková sparingpartnerka
Dvojnásobná matka Anastasia Kuzminová se dostávala do formy i u moře
Anastasia Kuzminová makala i na letní dovolené
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová se do Světového poháru vrátila po narození dcery a sezona nedopadla podle jejích představ.
10
Fotogalerie

Slovenská mašina na medaile z Ruska. Kolem Kuzminové plály i vášně

Je bezkonkurenčně nejúspěšnější slovenskou sportovkyní na zimních olympijských hrách, původem je ale biatlonistka Anastasia Kuzminová Ruska, což občas vzbuzuje vášně na obou stranách. „Nasťa“, jak jí říkají fanoušci, ale píše dál svůj velký příběh. Ke dvěma zlatým a jedné stříbrné medaili teď v Pchjongčchangu Anastasia Kuzminová přidala další olympijské stříbro ze stíhacího závodu, v němž mimo jiné porazila i Veroniku Vítkovou.

Anastasia Kuzminová se narodila v roce 1984 v sibiřské Ťumeni, tehdy ještě v Sovětském svazu, 2 144 kilometrů východně od Moskvy, jako Anastasia Vladimirovna Šipulinová. Její bratr Anton Šipulin je také úspěšný biatlonista, který ale dál reprezentuje Rusko a Mezinárodní olympijský výbor mu účast na olympiádě v Pchjongčchangu nepovolil.

Šipulinová a Kuzmin: Love story z lanovky

Kuzminová byla velký biatlonový talent, v juniorských kategoriích sbírala medaile na světových šampionátech, ale přechod do dospělé ruské reprezentace drhnul, Kuzminová nedostávala tolik příležitostí, kolik by chtěla. A pak do jejího nejen sportovního osudu zasáhla láska.


Pořadí zemí podle získaných medailí >>>

A kdo hraje z Čechů o další medaile? >>>

Tabulka s kompletním programem ZOH 2018 >>>

Hokejový program na ZOH 2018 >>>


V roce 2006 v přeplněné lanovce na rakouském ledovci Dachstein narazila do Daniela Kuzmina. Běžec na lyžích se sice narodil na Kamčatce, ale místo rodného Ruska reprezentoval Izrael, a už dlouho žil v Banské Bystrici. Mezi dvěma sportovci, ke kterým nebylo Rusko příliš vstřícné, vzplanula láska, již hned příští rok zpečetilo manželství a narození prvního syna Jeliseje.

Kuzminová na konci roku 2008 získala slovenské občanství a po vlekoucím se „přestupu“ mohla konečně závodit za Slovensko.

Více o biatlonistce Kuzminové si přečtěte na webu iSport.cz >>>