Olympiáda 2018 - kompletní informace a program

Olympiáda 2018 - kompletní informace a program Zdroj: volganet.ru

Zimní olympiáda 2018: Kdy soutěží čeští sportovci a co se od nich čeká. Kompletní informace o ZOH

Devátého února 2018 startují zimní olympijské hry v Jižní Koreji. V pořadí XXIII. ZOH se uskuteční v Pchjongčchangu, o cenné kovy tam bude bojovat hned 92 českých reprezentantů. Čeští fanoušci budou upírat pozornost zejména na hokejovou reprezentaci a na Martinu Sáblíkovou s Evou Samkovou, které budou obhajovat zlaté medaile z olympijských her v Soči.

Pchjongčchang a Kangnung - místo konání OH 2018

Ač je jako pořadatelské město uváděn Pchjongčchang, budou sportovní klání o kousek dál. V horských střediscích poblíž Pchjongčchangu se budou konat veškeré venkovní sporty, zhruba tři čtvrtě hodiny cesty se pak nachází pobřežní městečko Kangnung, které bude dějištěm halových disciplín a především hokejového turnaje. Zahajovací i závěrečný ceremoniál se pak bude konat v Tegwalljongu na nově postaveném olympijském stadionu.

Sportoviště a stadiony na OH 2018 »

Ruský trest za doping: na OH 2018 pod neutrální vlajkou

Novinkou na OH 2018 je několik sportovních disciplín. Premiéru tak bude mít Big Air, který se pokusí pokořit Šárka Pančochová. Novinkou jsou i smíšené dvojice v curlingu, týmová soutěž lyžařů a hromadný start v rychlobruslení.

Dlouho se spekulovalo nad účastí ruské výpravy. Ta se nakonec zúčastní olympiády pod neutrální vlajkou, pyká totiž za systematický státní doping. Do Pchjongčchangu tak odjedou pouze pečlivě vybraní sportovci, kteří byli v minulosti testování nezávislými komisaři.

Česká reprezentace na OH: Kdo má šanci na medaili?

V Pchongčchangu 2018 bude Českou republiku reprezentovat 92 sportovců. Početná výprava se spoléhá zejména na obhájkyně zlatých medailí z posledních zimní her v Soči snowboardistku Evu Samkovou a rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Rozhodně ale nejsou jediné, kdo si na cenné kovy dělá zálusk. Uspět chce i sněhová obojživelnice Ester Ledecká, jejíž start na lyžích i na snowboardu bude zajímat celý svět. O medaili sní i biatlonisté Ondřej MoravecVeronika VítkováEva Puskarčíková či Michal Krčmář, ale i druhá rychlobruslařka Karolína Erbanová, která nedlouho před olympiádou vyhrála závod Světového poháru.

Na ZOH 2018 nakonec chybí hvězdná biatlonistka Gabriela Koukalová, kterou do Pchjongčchangu nepustila bolavá lýtka.

Češi na OH 2018: přehled a vizitky reprezentantů »

Hokejový turnaj bez hvězd z NHL

Méně hvězdný než v posledních letech bude na OH 2018 hokejový turnaj. V něm totiž poprvé od roku 1998 nenastoupí hráči ze zámořské NHL, které do Koreje nepustilo kolektivní rozhodnutí vlastníků klubů. Nejvýraznější hráči tak do Pchjongčchangu dorazí z KHL, které ruská strana po tahanicích kvůli trestu za doping nakonec uvolní.

Právě posily z KHL jsou základem i pro českou reprezentaci, která by ráda zaútočila na jednu z medailí. V české nominaci nechybí Martin EratRoman Červenka či Pavel Francouz.

Nominace českých hokejistů na olympiádu 2018 »

Hokej na OH: Program, ONLINE přenosy »

Pozlacené bundy á la Samková i čepice Raškovky

Když před čtyřmi lety přebírala Eva Samková zlatou medaili, dala si naruby svou bundu, která měla zlatou podšívku. Tím se inspirovali tvůrci letošní kolekce pro české sportovce a vytvořili oboustrannou bundu, jejíž spodní strana je právě zlatá. Za zmínku stojí i čepice Raškovka, která zase odkazuje na Jiřího Rašku, který před padesáti lety na olympiádě v Grenoblu ve skoku na lyžích vybojoval zlatou medaili.

Kdy se v Pchjongčchangu závodí? Časový posun

Pchjongčchang se nachází více než 8 tisíc kilometrů od České republiky a má časové pásmo rozdílné o osm hodin. Pokud se tedy bude daný závod konat například v osm hodin večer, v Česku ho budeme sledovat v poledne.

Kompletní program OH 2018 »

Medailové pořadí OH 2018 »