Video placeholde
Nigerijské bobistky jedou do Koreje a už teď jsou hvězdami.
Nigerijské bobistky jedou do Koreje a už teď jsou hvězdami.
Nigerijské bobistky jedou do Koreje a už teď jsou hvězdami.
3
Fotogalerie

Kokosy na sněhu: Nigérie jede poprvé na zimní olympiádu, vysílá veselé tancující bobistky

Sportovci z Afriky jsou na zimních olympiádách vzácností. Letos se ale do Jižní Koreje chystají zástupci hned 8 afrických zemí, což je rekord všech zimních her historie. Velkou pozornost poutají zejména bobistky Nigérie, které byly předtím poměrně slušnými atletkami. Na trénink a nutné vybavení si vydělaly pomocí fondu, na který potřebovaly shromáždit 150 tisíc dolarů. Podařilo se. Nigérie bude poprvé na zimní olympiádě.

Přestože by se mohlo zdát, že Nigerijky Seun Adigun, Ngozi Onwumere a Akuoma Omeoga spadly z nebe, není tomu tak. Předtím se věnovaly atletice a Adigun dokonce v roce 2012 startovala v běhu na 100 metrů překážek na letní olympiádě v Londýně. Jenže to, že se dokázaly kvalifikovat na hry do korejského Pchjongčangu je skutečnou senzací. Půjde totiž o vůbec první zástupce jakékoli africké země v historii v bobovém sportu na olympiádě.

Celé to připomíná známou americkou filmovou komedii Kokosy na sněhu z roku 1993, která vyprávěla skutečný příběh bobistů z Jamajky, kteří se dostali na olympiádu v kanadském Calgary v roce 1988. Nebylo pak náhodou, že tam tito Jamajčané patřili k vůbec nejpopulárnějším a nejfotografovanějším sportovcům.

Nigerijské bobistky samozřejmě netrénovaly v Africe. Celá příprava se odehrála v USA. Jenže to něco stojí, stejně jako vybavení. Museli shromáždit minimálně 150 tisíc dolarů, aby bylo reálné o jejich snu uvažovat. Založily kvůli tomu sbírku, natočily několik videí, na kterých kromě jiného tancují, získaly sponzora v podobě firmy Visa a dokonce se dostaly do show, kterou moderuje jedna z největší amerických televizních hvězd Ellen DeGeneres.

Peníze se sehnat podařilo a Nigérie tak bude mít vůbec poprvé zastoupení na zimní olympiádě. Navíc kromě bobistek bude závodit za tuto nejlidnatější africkou zemi také Simidele Adeagbo, a to ve skeletonu.

Vůbec poprvé na zimní olympiádu pojede také zástupce africké Eritreje. Tím je alpský sjezdař Shannon-Ogbani Abeda. Ten se sice narodil v Kanadě, ale reprezentuje zemi svých rodičů, kteří do Kanady v 80. letech minulého století emigrovali.

Vůbec první sportovec z africké země se na zimní olympiádě objevil v roce 1960 v Squaw Valley v americké Kalifornii. Tam byla zastoupena Jihoafrická republika. Pak startoval zástupce Maroka v roce 1968 na hrách ve francouzském Grenoblu. Nastala přestávka a pravidelná účast z Afriky je na zimních olympiádách až od roku 1984, kdy byly hry v bosenském Sarajevu (tehdy to byla součást Jugoslávie). Tam se objevil i senegalský lyžař Lamine Guèye, který byl vůbec prvním Afričanem černé pleti na jakékoli zimní olympiádě. Předtím sice také startovali ojediněle sportovci z tohoto kontinentu, ale to byli buď běloši či Arabové.

Letos v únoru pak bude v Jižní Koreji rekordní zastoupení afrických zemí ze všech zimních olympiád. Do Pchjongčangu mají přijet sportovci z Ghany, Keni, Madagaskaru, Jihoafrické republiky, Toga, Maroka, Nigérie a Eritreje.