Radek Vondráček a Milan Štěch - ilustrační snímek.

Radek Vondráček a Milan Štěch - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Na olympiádu nepojede ani prezident, ani premiér, ani ministři. Do Koreje míří Štěch a Vondráček

Na rozdíl od olympiád v ruské Soči (2014) či v brazilském Rio de Janeiru (2016) se letos zimních her v Jižní Koreji, jedné z největších sportovních událostí roku, nezúčastní prezident Miloš Zeman. Nepojede ani premiér Andrej Babiš, který tuto možnost „zatrhl“ i svým ministrům. Česko bude politicky zastoupeno předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny Milanem Štěchem a Radkem Vondráčkem.

Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana, Reflexu.cz napsal, že „v tuto chvíli se návštěva olympiády neplánuje“. Tyto informace pak potvrdil i olympijský výbor.

Pozvání na hry dostal i premiér Andrej Babiš, který „s díky odmítl“. Na středečním ranním zasedání vlády se ale o účasti politiků na olympiádě přesto hovořilo. Zájem o cestu do Koreje projevila ministryně obrany Karla Šlechtová. Ta už byla na olympiádě v Rio de Janeiru a část sportovců pořád závodí za armádní kluby. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, do jehož rezortu sport přímo patří, přitom už v prosinci rozhodl, že jeho úředníci na olympiádu nepojedou. Předseda vlády Babiš ale podle informací Reflexu.cz všem účast „zatrhl“ a doporučil, ať si raději „hlídají svá křesla“.

Babiš už v roce 2016 jako ministr financí kritizoval cesty politiků na olympiádu do Brazílie, protože něco podobného považuje za „turistiku“, kterou platí stát.

Ovšem zejména slavnostní zahájení každé olympiády bývá vítanou příležitostí, kde se scházejí na neformálních schůzkách politici z celého světa. Navíc Miloše Zemana osobně pozval při jejich setkání loni v září v New Yorku i jihokorejský prezident Mun Če-in. Jenže do rozhodování u nás tentokráte zasáhly i prezidentské volby, sestavování nové vlády či některá pohybová omezení hlavy státu.

Na olympiádu do Jižní Koreje, která se uskuteční od 9. do 25. února, tak odjedou předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Toho druhého pozval osobně předseda korejského parlamentu.

V případě jihokorejské olympiády se uvádí, že hry se uskuteční v Pchjongčchangu, ale zde bude ve skutečnosti pouze slavností zahájení a zakončení her. Naši politici by proto měli bydlet v pobřežním městě Kangnung, kde bude také Český dům a kde kromě jiného proběhnout soutěže hokejistů a kde bude závodit i naše velká medailová naděje, rychlobruslařka Martina Sáblíková.