Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Ivo Ištvan by měl být okamžitě odvolán

A ne kvůli tomu, že soud pustil z vazby Ištvanem zavřené trafikanty s tím, že celé stíhání je s prominutím blbost. Ištvan by měl rezignovat proto, že jako vrchní státní zástupce není schopen či ochoten respektovat rozhodnutí soudu, což je v demokratické společnosti pro státního úředníka zcela nepřijatelné.

Nejvyší soud vyhověl stížnosti advokátů Marka Šnajdra a Petra Tluchoře, zastavil jejich stíhání a pustil je z vazby. Rozhodnutí se vztahuje i na vězněného Ivana Fuksu, přestože se neodvolal. Nejvyšší soud totiž v souladu se zdravým rozumem a názory prakticky všech komentátorů, kteří Ištvanovo tažení hodnotili, dospěl k názoru, že politické kšefty nejsou žádná korupce, ale sice zcela nemravná, ale zcela běžná součást politiky, která nesmí být kriminalizována. Pan Ištvan, který celou kauzu dozoroval, tedy má písemně, že se státní zastupitelství a policie pokusili zasáhnout do politiky, stát se ne službou občanům, ale politickou silou. To je v demokratické společnosti zcela vyloučeno, a pokud se o to nějaký policista nebo státní zástupce pokusí, měl by být okamžitě odejit z funkce. Důvody pro odvolání Ištvana jsou ale ještě mnohem zřejmější.

"Rozhodnutí soudu znamená, že se na Marka Šnajdra a Petra Tluchoře vztahuje poslanecká imunita a jsou vyjmuti z pravomoci orgánů činných v trestním řízení a to řízení nebude v jejich případě pokračovat," sdělil mediím mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig a dodal, že proti rozhodnutí není odvolání. A pokud rozhodne v demokratické společnosti soud, tak demokraticky smýšlející občané drží hubu a krok. A z úcty k soudní moci a její nezávislosti je na rozhodnutí, proti kterému není zákonné odvolání, jediná korektní odpověď: Hromové mlčení a tichý respekt i tehdy, když se onomu státnímu úředníkovi soudní výrok nehodí do karet.

Pan vrchní státní zástupce Ivo Ištvan je však alespoň ve vlastních očích silou nad Najvyšším soudem. Na soudní výrok reagoval pro ČTK slovy: „Tímto aktem trestní stíhání rozhodně zastaveno není.“ Jinými slovy Ištván říká, že on, veliký a vrchní státní zástupce ví lépe než soud, co je trestné, a rozhodnutí soudu nebude respektovat.

Státní zástupce, který nerespektuje rozhodnutí soudu, je přímým ohrožením demokracie a musí být odvolán, jinak se demokratická společnost začíná měnit na policejní stát!