Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: František Vlček / Mafra / Profimedia.cz

PETR HOLEC: Máme novou vládu. Teď ještě aby nevládla!

Jak už to u nás chodí, přichází s Janem Fischerem coby ministrem financí a vicepremiérem další úřednická vláda, tentokrát jen zaštítěná jménem Jiřího Rusnoka. Teď už jen zbývá, aby se prezident Miloš Zeman ve středu ráno moc neopil a nové ministry bez větší ostudy jmenoval, jak slíbil. A taky aby oni ve skutečnosti nikdy nevládli.

Nejde o to, že snad až na pár výjimek z oboru nejde o vládu odborníků, jak nám sliboval Zeman, když potřeboval ospravedlnit svůj netradiční, byť ústavní tah. Tou nemůže být žádná vláda, jak už vyplývá z podstaty politiky. Snad jen politický nebožtík Stanislav Gross býval vcelku slušný odborník, i když teď už přesně nevím na co. Snad na Šárku Grossovou?

Jde o to, že jediným férovým řešením současné situace jsou předčasné volby. V tom nám Zeman dokonce vyšel i vstříc: Rusnokova vláda je totiž tak divná parta, že snad i ODS s TOP 09 pochopí, že něco takového si fakt nezasloužíme, takže i jejich poslanci dají hlas rozpuštění sněmovně a předčasným volbám. Byť to v případě ODS, jejíž preference se začínají blížit volitelnosti, bude pro mnohé její kádry znamenat, že si po dlouhé době půjdou hledat slušnou práci. Aspoň nám, voličům, lépe porozumí.

ODS s TOP 09 by měly konečně pochopit, že vyčerpaly svůj potenciál. A to jak parlamentní, tak programový. Začněme poslaneckou podporou: končící vládní koalice si sice kvůli hlasování o vlastní důvěře znovu vzpomněla na renegáta ODS Michala Doktora a ten ji krátce před Zemanovým jmenováním Rusnoka premiérem údajně slíbil podporu. Možná ano, přinejmenším na první hlasování. Co ale pak? Z Doktora se totiž po odchodu z ODS stal tak nevyzpytatelný člověk, že svěřit se politicky do jeho rukou je podobné jako svěřit se do rukou dr. Víta Bárty; v pondělí nikdy nevíte, jaká léčba vás čeká v úterý. Vládní koalice by tak sice možná i získala nejtěsnější poslaneckou podporu, tím by ale její vládnutí skončilo. Legislativně by se potácela v limbu.

Což se stejně už děje uvnitř koalice. ODS s TOP 09 se vzájemně kanibalizuje ohledně sKaret a jejich lídři nejvíc bojují ne proti opozici, ale proti sobě, protože hrají o stejné voliče. Důchodová reforma je fiasko, země se potácí v historicky nejdelší recesi a církevní restituce, jimiž se vláda chlubí, neschvaluje z různých důvodů většina občanů. Navíc vládě ODS, TOP 09 a LIDEM nedůvěřuje přes osmdesát procent lidí, další historický rekord. Její čas se prostě naplnil.

A je celkem jedno, že objektivně vzato koalice ODS, TOP 09 a dalších různých stran vládla v ekonomicky nejturbulentnější a politicky obtížné době, takže ji musíme hodnotit v tomto kontextu; globálně se její mandát překryl s dvojí hospodářskou recesí a vnitrostátně s nástupem Bártových VV, což je zhruba stejné jako dostat do rukou suverénně nejhorší karty. Vlastně i proto nyní přišel její čas.