Jiří Janeček

Jiří Janeček Zdroj: Petr Topič / iDnes /Profimedia.cz

PETR KOLÁŘ: Občanskodemokratické Babovřesky

Při hledání cesty z marastu se v řadách ODS v uplynulém týdnu odehrálo hned několik pozoruhodných událostí.

Bývalý pražský radní, poslanec, spolujezdec při Rallye Paříž–Dakar, někdejší poslušný psík Pavla Béma či později Tomáše Hrdličky, znalec cizích slov (striktní místo tristní) a jedna z nejbizarnějších postaviček tuzemské politiky posledních let, Jiří Janeček, zakládá v ODS Pravou frakci. Jejím cílem prý má být přihlášení „k tradicionalistickému konzervativnímu proudu“. Proboha, to je scéna z filmu Babovřesky?

 

Přímo v klubu poslanců ODS pak prý vzniká další pravicová frakce. Na rozdíl od Janečkovy by ale mohla hrstka odbojných poslanců vládě Petra Nečase pořádně zatopit. Jak informoval server Česká pozice, formuje tuto skupinu šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek. To je ten chlapík, jenž chodil s půl miliónem v igelitce platit letenky před prodlouženým víkendem s Mazánkem Romanem Janouškem, bývalým šéfem ČEZ Martinem Romanem či ředitelem Českých drah Petrem Žaludou v Dubaji. Aby to následně komentoval: „Já jsem normální člověk s jednou dírou do zadku, tak si snad můžu dovolit jet na čtyři dny na golf do tepla.“ Režisér to s těmi Babovřesky trošku přehání!

 

Evergreenem je i jeho stranický kolega Boris Šťastný. Ten se však mýlí, když tvrdí, že „zrušení anonymních akcií je proti idejím ODS“. Zrušení anonymních akcií je totiž přímo proti podstatě Občanské demokratické strany!

 

Superguru Vít Bárta se stal konečně oficiálním předsedou Věcí veřejných. Při té příležitosti svoji stranu přirovnal k Terminátorovi. Nemohu se dočkat momentu, kdy mu při volbách namíříme na hlavu upilovanou brokovnici a mezi zuby suše procedíme: Hasta la vista, baby!

 

Důvodů pošklebovat se ­dosluhujícímu prezidentovi Václavu Klausovi se vždy našlo dostatek. Zdá se, že s jeho koncem na Hradě jich začíná být čím dál víc. Objevují je už i ti, kteří dlouhá léta lezli do páně prezidentova pozadí. Přes­to by některé poznatky pana profesora, inženýra a znalce všehomíra neměly zapadnout! Třeba poznámka k otevření stáčírny piva do plechovek v Budvaru. Prezident-patriot obzvlášť ocenil, že většina plechovkového piva zamíří na zahraniční trhy. „Ať si je tam pijí. My, Češi, budeme pít pivo jiným, standardním a lepším způsobem,“ prohlásil Klaus. Na zdraví!