Katastrální úřad

Katastrální úřad Zdroj: Vladan Ramiš / MF Dnes / Profimedia.cz

Zase se bude vyvlastňovat

Připravovaný zákon o katastru nemovitostí je další milník na cestě budování mafiánského socialismu u nás: legálně umožní ukrást nemovitost pravoplatnému vlastníkovi, aniž ten má sebemenší možnost obrany. Většinou se o tom ani nedoví.

 

Zatímco se obecný lid dohaduje, kterou z panoptika směšných figurek vybere za prezidenta nebo zda homosexuálové mají či nemají pořádat průvody, naši pověstně tupí a úplatní zákonodárci v tichosti chystají další ze svých legislativních zmetků. Tentokrát to ovšem bude obzvlášť povedený kousek, který nás zavede až do časů komunistického vyvlastňování. A bude se týkat každého, kdo bydlí ve svém nebo má chalupu, chatu, zámek, pole, pozemky, prostory pro podnikání, cokoli z toho, čemu se říká nehnutelný majetek neboli nemovitost.

 

V praxi to může vypadat následovně. Koupili jste byt nebo dům, stálo to dost peněz, možná jste si na něj dokonce vzali hypotéku. Nejspíš si ale říkáte: „Ať, hlavně že mám jistotu střechy nad hlavou, navíc co může být lepší investice do nejistých časů ...“

 

Totéž si ovšem říkají i naši vypečení mafiáni a jimi řízení politikové. Ti si ale na nemovitosti přece šetřit nebudou – proč taky, když je mohou z mocí svěřenou jim lidem prostě vyvlastnit. Takže vám jednoho dne přijde oznámení z katastru, že vaše nemovitost byla pravoplatně převedená na někoho jiného. A že proti tomu není zákonná možnost odvolání.

 

Nevěříte?

 

„Zápis v katastru bude mít přednost před skutečností,“ říká se doslova ve zdůvodnění návrhu.

 

Už teď se často stávalo, že podvodník přišel na katastr s falešnou smlouvou – a pravoplatný majitel pak měl léta co dělat, aby nemovitost získal zpátky. Zvlášť když byl dům nebo pozemek v zápětí prodán a nový majitel se oháněl tím, že ho získal v dobré víře. Teď budou soudci a úředníci této lapálie zbaveni: jednou převedená nemovitost definitivně zůstává novému majiteli nezávisle na způsobu nabytí. A nepůjde s tím nic dělat. Podvodníkovi přitom bude k získání vaší nemovitosti stačit jen ukradený občanský průkaz a váš zfalšovaný podpis na souhlasu, aby si u notáře nechal udělat platnou smlouvu pro katastr ...

 

Možná jsou naši zákonodárci opravdu jen tak hloupí, že špatný zákon nahrazují ještě horším – přenosy z Parlamentu by tomu nasvědčovaly. Pak je ovšem nejvyšší čas s tím něco udělat. Když zjistíte, že volantu vašeho autobusu se zmocnil nesvéprávný dement, také asi nebudete čekat, až se spolu s ním skutálíte do rokle.

 

Možná je ale za tím něco úplně jiného: mocná lobby developerů a stavebních firem zjišťuje, že přibývá majitelů pozemků, kteří nejsou ochotní se jich vzdát za pár šlupek, aby z dalšího kusu krajiny vznikla betonová poušť. Proč se s nimi zlobit, když stačí být hodný na pár poslanců a vysokých úředníků, že?

 

Stejně tak by to ulehčilo vyvádění lukrativních nemovitostí z konkursní podstaty uměle zkrachovalých společností, což také slibuje pěkný vývar. A v neposlední řadě by vyvlastňování mohl být i dobrý státní bič na všechny, kdo zlobí – někteří papaláši v tom ostatně mají z časů bolševika dobrou praxi, kterou jistě ještě nezapomněli.

 

Zajímavé ovšem je i to, jaké ticho kolem návrhu tu vládne; většina zpráv o něm si všímá jen zdražení zápisů do katastru. Zřejmě léty osvědčený manévr pro odvedení pozornosti: zatímco třicetikorunový poplatek u lékaře dokázal národ zmobilizovat nevídaným způsobem, zákon umožňující krást každému z nás majetky o mnoho řádů vyšší zcela legálně (a navíc zřejmě odporující Ústavě ČR) vzrušuje málokoho.

 

Jestli jim to projde tak hladce, jak to zatím vypadá, pak si nestěžujme na vládu mafií. Ukázalo by to totiž, že si za ni můžeme sami.