Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

BOHUMIL PEČINKA: Přečistý Babiš, Šlachtovo přežití a útok na Chovance

Také tento čtvrtek pokračujeme v glosování novinářských textů, které podstatným způsobem ovlivnily veřejné mínění. 

V polovině srpna se na mediální scéně objevily tři kauzy, jež navenek působí odděleně, ale vnitřně spolu velmi souvisí. Na spadnutí je obžaloba Babišovy firmy Agrotec, šéf protimafiánského speciálu Šlachta bojuje o život a na ministra vnitra Chovance někdo zosnoval zpravodajsko-mediální atentát, což nevylučuje, že v okrajových věcech může mít dotyčný pravdu. Takže popořádku.

První kauza

Po docela trapném a dosud nereflektovaném angažmá v mediální divizi Andreje Babiše se novinářka Sabina Slonková opět dostává do formy. Soudě alespoň podle článků (napsaných společně s Tomášem Syrovátkou) na jejím webu NEOVLIVNI.CZ.

V sérii článků popisuje korupční praktiky Babišovy hustopečské firmy Agrotek, jenž manipulovala veřejné soutěže vyhlášené státní firmou Česká pošta. Slonková, jak je jejím dobrým zvykem, vychází z vyšetřovacího spisu, který stojí na klíčovém svědectví jednoho z manažerů České pošty, který se s vidinou nižšího trestu rozhodl promluvit. Hlavní komplikací pro Andreje Babiše i ANO je, že šéfem Agroteku byl současný předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. „K Faltýnkově smůle ale policejní spis, který detailně mapuje ohnuté zakázky v České poště, obsahuje důkazy i indicie o tom, že šlo stěží o ono zmiňované „selhání jednotlivce“. Policie totiž posílá před soud nejen manažery Babišova Agroteku, ale i celou firmu. (Což mimochodem v případě odsouzení může vést až k její likvidaci),“ praví se v článku.

V jiné společenské atmosféře by toto odhalení samo o sobě stačilo na rozkymácení vlády a pád jednoho z vlivných politiků (Faltýnek). V dnešní situaci oligarchické demokracie bylo příznačné, jak informace z NEOVLIVNI.CZ jen pomalu pronikaly do médií hlavního proudu a když už tam pronikly a zdálo se, že se k tomu i někdo kompetentní vyjádří, přišel zvrat.

Druhá kauza

Co v té době spolehlivě ovládlo mediální mainstream byla podle všeho přepálená, zveličená a rozhodně účelově prezentovaná informace, že Šlachtův specializovaný úřad (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu) zachytil informace, že banda albánských zločinců chtěla vykrást domy několika bohatých Čechů v čele s Andrejem Babišem a jemu navrch unést syna.

Nevím, nevím, být albánským zločincem a chtít vykrást dům zrovna člověku, který má opancéřované auto, osmdesát zaměstnanců bezpečnostní divize a nadto ochranu ústavních činitelů, to je jako z nějakého špatného amerického filmu, ale dobře. Zpráva splnila účel, na rozdíl od k se dostala na první stránky nejen babišovských médií a ministr financí byl pár dní za oběť a Robert Šlachta za hrdinu. Zajímavé vědět by bylo něco jiného: byly plány albánské mafie reálné? Nebo šlo jenom o plky opilců u rakije? Robert Šlachta je totiž znám tím, že za svého brněnského angažmá se pracovně dostával do kontaktu právě s albánskou mafií ve stylu „já pán, ty pán.“ Šlo o tutéž větev, jaká měla vykrást Babišův dům? To se asi nikdy nedozvíme, ale měli bychom. Jinak se věčně staneme obětí zpravodajsko-policejních her lidí, co tímto způsobem řeší své ohrožené kariéry. Bylo totiž veřejným tajemstvím, že ministr vnitra Chovanec i policejní prezident Tuhý nejsou s výsledky Šlachtovy práce dlouhodobě spokojeni.

V pondělí se objevil v MF DNES rozhovor s bývalým policistou Karlem Tichým. Na první přečtení tak trochu mimo čas a prostor, protože popisuje minulé války grossovské a langerovské éry. V závěru se staví za Šlachtu a varuje před jeho odvoláním. Podobně o Šlachtově odvolání píše Petr Kolář v rozhovoru pro TÝDEN, jenž je ovšem ukázkou profesionální práce.

Třetí kauza

V závěru minulého týdne přicházejí babišovské noviny (MF DNES, LN) se snad nejpodivnějším příběhem, který spolehlivě zastiňuje obžalovací spis na Agrotek i Šlachtovo odvolání.

Na scénu vstupuje podivný podnikatel Čadek, jenž tvrdí, že Česká pošta ho poškodila a on je ve ztrátě 27 miliónů korun (dodával jí ke komisnímu prodeji céčka a šitíčka). Podnikatel Choc a řadový člen ČSSD mu měl nabídnout vyřešení kauzy za úplatek tři milióny korun (prý milión pro Chovance, dva pro ČSSD). Na rozdíl od Agroteku, který je důkazně podložený, se Čadkovy konstrukce okamžitě dostávají do hlavních vysílacích časů a hlavně na titulní strany Babišových deníků, aniž by si někdo položil základní otázky.

1. Proč Čadek s celou aférou vystartoval právě nyní, když k obchodu s Českou poštou došlo už před dvěma lety a hlavně, když vyšetřování celé kauzy začalo z podnětu ministra Chovance už v červnu? Co ty dva měsíce proboha Šlachta vyšetřoval?

2. Jak se Čadek dostal k nahrávce s Chocem, kde se mluví o úplatcích, přičemž říká, že to nenahrával on, ale určitá bezpečnostní služba? Co bylo záměrem nahrávání a proč to zveřejnil?

3. Nedal mu tvůrce odposlechu i noty co má říkat? Vesnický podnikatel Čadek totiž najednou mluví o důvěrných věcech ministerstva vnitra, jako jsou machinace v příspěvkové organizaci Služby ministerstva vnitra, nebo o podivnostech kolem PR poradenství ministra. Odkud se tyto intimity dozvěděl? Proč je trousí v médiích, když říká, že mu jde jen o vyšetření jeho byznysového případu?

4. Jaké zadání dostal od probabišovského Nadačního fondu proti korupci, jenž mu radil s jeho případem a v jehož čele stojí bývalý důstojník BIS?

5. Do jaké míry spolupracuje s šéfem bezpečnostní firmy ALCOM, která České poště už léta dodává obrovské zakázky a v posledním roce byla ohrožena její pozice? V jednom z mnoha rozhovorů Čadek řekl, že její majitel mu měl pomoct s jeho „problémem“ u České pošty. Jak? A co si za to řekl?

Takhle by se mohly další otázky vršit. V příštím čísle tištěného Reflexu se na ně pokusíme odpovědět.

Epilog

Dnes, brzy ráno v bizarním čase 0:42, vyšel na iDNES článek s titulkem: ,,Další nahrávka v kauze kolem pošty. Podnikatel točil jejího šéfa.“

Takže, co jsme se to dozvěděli? Podnikatel Čadek, jenž měsíce prudil ministra vnitra Chovance ve věci svých céček a šitíček, to zřejmě na pokyn ministra vnitra sdělil šéfovi pošty. Ten mu věnoval několik minut, Čadek to nahrál, ale nic zvláštního z toho nevyplývá, jak konstatuje i autor článku. Tak tohle už je čistá cimrmanovština. Takže si v poločase této aféry shrňme, kdo z ní má největší prospěch.

- Předně se úplně zapomnělo na kauzu Agrotek a Českou poštu. Prostě jedna pošta byla přehlušena jinou poštou.

- Robert Šlachta si jako vzorný strážce životů našich ústavních činitelů upevnil pozici.

- Tu oslabil ministr vnitra, navzdory tomu, že nejsou žádné přímé důkazy proti němu. Jemu a šéfovi pošty se bude dnes těžko vypovídat nevýhodná smlouva České pošty s firmou ALCOM na zabezpečovací zařízení.

Tak to by mohl být takový malý středník za celým, dosud ještě probíhajícím případem.