Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček Zdroj: Profimedia

JANA BENDOVÁ: Rath měl pravdu, Ovčáček svůj den. A co vy - máte potíže se sexem?

Svět je opravdu příšerné místo pro život. Alespoň tak to z četby novin někdy může vypadat.  Začněme proto dnešní mediální reflexe dobrou zprávou.

Požár v litvínovské chemičce ceny benzínu u pump nezvedne, hlásá titulek v Právu. Pohonné hmoty dokonce zlevní (to aby dobrá zpráva hned zkraje dne byla ještě lepší). Unipetrol je totiž příliš malý hráč na to, aby ceny jakkoli ovlivnil, požár nepožár. Radujme se, benzín by měl u pump klesnout v nejbližších týdnech až o korunu, nafta pak o 40 haléřů. To si alespoň myslí analytici. Co si o předpovídaném poklesu cen myslí pumpaři, teprve uvidíme.

Peníze jsou až na prvním místě, zvlášť ty, které (ne)máme ve vlastní kapse. Deníky stručně popisují včerejší setkání ministra zdravotnictví Němečka se zástupci zdravotníků. Co chtějí? To, co vždy: přidat. A nejen v nemocnicích, ale také v ambulancích. Lékaři žádají dokonce až desetiprocentní zvýšení platů. Na to by ministr podle svých slov musel sehnat pět miliard korun, což je prý nereálné, píše Právo. K tomu jen poznámka: shodou okolností těch pět miliard se kdysi vybíralo ročně na zdravotnických poplatcích, než je Němečkovi sociální demokraté s podporou koaličních partnerů slavnostně zrušili.

Ale je tu zajímavější souvislost. Požadavek lékařů na vyšší platy slýcháme ve veřejném prostoru nejméně dvacet let. Za tím účelem v roce 1995 zakládal jistý doktor David Rath Lékařský odborový klub. Jeden z jeho argumentů zněl, že lékaři by měli vydělávat dost, aby nebyli v pokušení brát rozličné pozornosti a úplatky. Neměl ten Rath tehdy pravdu?! V novinách se můžete dočíst, že téhož doktora Davida Ratha (a další) navrhli kriminalisté obžalovat ve druhé větvi zmanipulovaných veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic. Obvinění požadovali podle policistů úplatek 66,4 miliónů korun, z toho převzali 3,4 miliónu.

Podivuhodná kauza České pošty na stránkách deníků pokračuje i dnes. Zítra se kvůli ní dokonce sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu, což jsou výhradně koaliční politici. Pánové koaličníci si od srdce vyříkají poštovní průšvih ČSSD i poštovní průšvih obviněné firmy Agrotec z Babišova impéria Agrofert. Co o utajeném jednání prozradí nejmenované zdroje z okruhu nedotčených lidovců, se dočteme už zítra a pozítří. Dnes jen toto: MF DNES má rozhovor s podnikatelem Lukášem Čadkem, který je hybatelem celého zvláštního případu. Na otázku, zda zná ministra financí, odpověděl, že ano, z televize, v březnu se na něj obrátil, ale pan Babiš mu „neměl jak pomoci“, nesešel se s ním, ač ho o to dvakrát žádal… Hospodářské noviny pak v komentáři dodávají, že Chovanec kauzu podle všeho přežije. Ale jeho politická odpovědnost za situaci v tomto „státním podniku bez koncepce“ existuje i tak. Deník připomíná, že se celá debata o budoucnosti pošty smrskla na urputný boj o státní dotace mezi Chovancem a Babišem. Zkrátka na vyčerpávající referát nejmenovaných zdrojů se moc těšíme!

Příšernost světa tragikomicky dokládá i prezidentův pozoruhodný mluvčí Jiří Ovčáček, o němž se rovněž v dnešním tisku dočteme. Vyjevil svůj vlastní názor na výzvu vědců proti nesnášenlivosti namířené proti uprchlíkům. Výzva podle Ovčáčka prohlubuje příkop mezi takzvanými elitami a českou společností. Pan Ovčáček je čtverák. Můžeme si jen ve fantazii představovat, jak mu pan prezident dává svolení, aby těm takzvaným elitám promluvil do duše – má přece v české společnosti velkou autoritu. Přesto doufejme, že se vzácné okamžiky osobních promluv mluvčího nebudou opakovat často. Mohli bychom se o Hradě dozvědět víc, než jsme kdy chtěli vědět.

Trochu odlehčení v mediálním propírání skutečných či domnělých korupčních kauz slibuje titulek Práva: Konec veder vrátil chuť na sex mužům, ale vzal ji ženám. V úmorném vedru prý pánům chybělo libido, jejich malátnost znásobilo i pivo, kterého vypili víc než obvykle. Naopak v ženách horko odbouralo stud, byly vláčnější a sexuchtivější. Teď, když vedra pominula, se muži otřepali. Jenže ouha, ženy zase dostávají z nízkého tlaku migrény a jsou unavené. Člověk-čtenář se diví, že lidstvo při tak rozdílném teplotním apetytu ještě nevymřelo.