Švýcarský projekt Null Stern

Švýcarský projekt Null Stern Zdroj: Profimedia.cz

Švýcarský projekt Null Stern
Švýcarský projekt Null Stern
Švýcarský projekt Null Stern
Švýcarský projekt Null Stern
5
Fotogalerie

Hotel bez hotelu. To je netradiční švýcarský projekt Null Stern

Hotel v bývalém jaderném bunkru nebo vysoko v Alpách bez střechy nad hlavou. Švýcarští konceptuální umělci bratři Frank a Patrik Riklinovi tradičně drahé luxusní ubytování ve Švýcarsku posouvají za jeho hranice: s minimem věcí nabízí maximální zážitek.

Jedinou hvězdou jste vy - slogan projektu Null Stern éterem výrazně zazněl před necelými deseti lety. V obci Teufen v kantonu Appenzell Ausserrhoden nedaleko Bodamského jezera otevřeli umělci a architekti v bývalém jaderném bunkru svůj první hotel zcela bez hvězdiček. Nedaleko od reinkarnovaného bunkru zasadili předloni další své dílo: tenkrát ho umístili v hluboké přírodě, vysoko mezi alpské vrchy postavili dvojlůžkovou postel.

Hosté se museli obejít beze zdí, pohodlné koupelny, šatní skříně či minibaru. „Pokoj“ bez střechy nad hlavou pojali umělci minimalisticky, vybavení bylo v rámci možností skromné: postel postavená na dlažbě, noční stolky, dvě lampy. Zato měli ubytovaní exkluzivní výhled do krajiny a na tisíce hvězd a navrch ještě luxusní snídani, kterou jim do postele v bílých rukavičkách a s motýlkem nosil místní farmář v roli komorníka.

V loňském roce byli tvůrci horského „apartmá“ štědřejší: přibyla také televize, ovšem pouze s jedním programem, kde vysílali zprávy, počasí a informace jen z dané oblasti. O netradiční zážitek byl zájem a pobyt v pokoji (cena za noc v přepočtu asi 6500 korun) byl rychle vyprodán. Lokalita hotelu Null Stern pro letošní sezonu je zatím tajná. Proslýchá se, že se na různých místech ve Švýcarsku objeví už 25 postelí.