Predjama, Slovinsko

Predjama, Slovinsko Zdroj: Profimedia.cz

Romantický zámek Neuschwanstein, který se stal předobrazem pro slavný Disneyho zámek Šípkové Růženky, najdete v bavorské oblasti Allgäu. Nechal jej postavit Ludvík II. Bavorský na konci 19. století. Do svého zhmotněného snu o pohádkovém středověku se prý toužil schovat před okolním světem. Pokud vám přijde architektura zámku poněkud teatrální, máte pravdu. Jeho předlohou byly skici divadelního architekta a scénografa Christiana Janka.
Alcázar v Segovii je díky svému romantickému vzezření nejnavštěvovanějším hradem Španělska. Od 13. století byl sídlem králů, svou současnou podobu však získal až při rekonstrukci v 19. století. Není divu, že jde o další Disneyho inspiraci k jeho pohádkovým zámkům.
Víte, kde pil krev svým obětem hrabě Drákula? Na rumunském hradě Bran. Samozřejmě jen podle pověsti, avšak přesto je Bran památkou, kterou na cestách Rumunskem nemůžete minout. Z drákulovské legendy žije hrad dodnes, nemusíte se bát, že byste tu nesehnali nějaký ten suvenýr s nejslavnějším upírem všech dob, přestože je všechno jinak. Drákulu si vymyslel spisovatel Bram Stoker v roce 1897 a až později začal být spojována s historickou postavou krutého knížete Vlada Tepese, který žil v 15. století, ne však na hradě Bran, ale na od Branu téměř 200 km vzdáleném hradě Poenari.
Hochosterwitz byl postaven na strmé vápencové skále a je právem jedním z největších turistických lákadel Korutan. Dostat se do něj lze po dvou přístupových cestách. Hlavní obtáčí skoro celou skálu a prochází se po ní přes 14 bran. Druhou je nepřístupná pěšina vedoucí západním svahem skály, která je příhodně přezdívána Stezka bláznů.
V našem výčtu nesmíme samozřejmě opomenout Francii a její slavné zámky na Loiře. Vybrali jsme z nich ten největší, zámek Chambord, který byl postaven v 16. století na objednávku krále Františka I. Na rozsáhlé stavbě velkolepého renesančního sídla pracovalo 1800 dělníků. Plány byly pravděpodobně ovlivněny Leonardem da Vinci, který v té době na dvoře Františka I. působil.
9
Fotogalerie

Výlety do minulosti aneb Romantické hrady a zámky Evropy

Pro všechny, kteří si při toulkách po Evropě chtějí připomenout i něco z její historie a pokochat se zajímavou architekturou.

Při putování po Česku si milovníci památek přijdou na své. Jaké hrady a zámky však lze obdivovat za hranicemi? Romantiku hledejte hlavně v horách a u vody. Na takovém výletě pak můžete snadno spojit poznávání historie s objevováním krás okolní přírody.

Vydejte se v naší fotogalerii po více či méně známých památkách a podívejte se, zda je mezi nimi i váš favorit na nejromantičtější šlechtické sídlo Evropy: