NP Serengeti, Tanzánie

NP Serengeti, Tanzánie Zdroj: Profimedia.cz

Největší část národního parku Chobe na území Botswany je pozůstatkem pravěkého jezera. Dnes jsou to mokřiny, které lákají zvířata všech druhů, aby se tu občerstvili. Na ploše 11 700 kilometrů čtverečních se však najdou také savany, lesy a zasahuje sem Kalaharská poušť. V parku s tak rozmanitou krajinou, který byl založen jako rezervace v 60. letech, žijí různé druhy zvířat - antilopy, buvoli, pakoně, hroši, typické africké šelmy – lvi, hyeny, levharti a gepardové a skvěle se tu daří hlavně slonům, jichž je tu asi 50 tisíc.
Zejména milovníci goril nesmí vynechat národní park Bwindi v Ugandě. Je relativně nový, založen byl až v roce 1991 a zabírá 331 kilometrů čtverečních převážně džungle a tropických pralesů. Ohrožených goril horských tu žije několik stovek. Vzhledem k tomu, že park leží ve 2000 metrech nad mořem, může sem být problém vyšplhat, zvlášť v období dešťů, kdy jsou všechny horské stezky bahnité a rozmáčené.
Nejnavštěvovanější atrakcí Jihoafrické republiky je už přes sto let Krugerův národní park. Křižuje jej 2400 kilometrů silnic a ubytovat se lze v některém ze 24 kempů. O turisty je tu tedy postaráno a zároveň se tady daří zvířatům. Nejhojněji se na území parku vyskytují antilopy impaly, kterých tu žije asi 120 tisíc, ale potkáte tady i početná stáda zeber, pakoní a dalších druhů antilop. Nechybí africké šelmy – lvi, gepardi, hyeny a psi hyenovití. Překvapivě největším problémem parku nejsou „přemnožení“ turisté, ale sloni, kteří mění buš na poušť, jež ostatní býložravce nemůže uživit.
Další z velkých a oblíbených afrických národních parků je Serengeti v Tanzánii. Jezdit tu můžete autem i bez průvodce, jen nesmíte zapomenout, že ve 20 hodin se park zavírá a že z vozu se nesmí vystupovat. Po zdánlivě nekonečných rovinách parku migrují velké skupiny zvířat za vodou. Savana však zabírá jen třetinu plochy, zbytek tvoří kopcovité oblasti, akáciové lesy a močály.  V krátkém období sucha od ledna do února tu můžete pozorovat čerstvě narozená mláďata býložravců, v dlouhém období sucha, tedy od června do října, je zase ideální čas na sledování šelem.
Od tropického pralesa, přes stepi až po zasněžené oblasti – na relativně malém území národního parku Kilimandžáro, jehož největším lákadlem je 5895 metrů vysoký vrchol stejnojmenné hory, toho můžete vidět opravdu spoustu. A tak není divu, že v roce 1987 byla tato oblast zapsána mezi přírodní památky UNESCO. Výstup na horu je sice možný jen s průvodcem, ale není příliš obtížný, obejdete se při něm bez horolezeckého vybavení.
10
Fotogalerie

Dobrodružné safari aneb 10 nej národních parků Afriky

Snem všech milovníků přírody je možnost pozorovat zvířata v jejich domácím prostředí.  Pokud jste jedním z nich, vydejte se do Afriky.

Nejlepší možností, jak vidět divoká zvířata zblízka, je výprava do některého z afrických národních parků. Jen pozor, ubytování bývá často plné, proto si je rezervujte s dostatečným předstihem. Zároveň si zjistěte, zda se do parku může pěšky, nebo jen autem, případně zda si nebudete muset najmout terénní vůz s průvodci, kolik stojí vstup i jaké je potřeba před takovým výletem očkování. Možností je samozřejmě koupit si zájezd s některou cestovní kanceláří, která zařídí vše za vás. Ať už se vydáte jakoukoli cestou, bude to jistě jedinečná dovolená a abychom vás navnadili, máme v naší fotogalerii obrázky z těch nejslavnějších afrických národních parků i se zvířaty, která se jimi prohánějí.