Klášter Nejsvětější Trojice na severu země je opravdu magické místo uprostřed vysokých hor.

Klášter Nejsvětější Trojice na severu země je opravdu magické místo uprostřed vysokých hor. Zdroj: Profimedia

Pohled na prezidentský palác v Tbilisi. Rekonstrukci paláce provedl italský architekt Michele de Lucchi. Pod palácem se nachází koncertní síň a výstavní sál od Missimiliana a Doriany Fuksasových.
Sirné lázně v Tbilisi. Na povrch vystupují pouze klenby lázeňských komůrek s komínky.
Most Míru se nachází nedaleko prezidentského paláce. Autorem jeho návrhu je opět Michele de Lucchi. V noci se na skleněné střeše vytvářejí světelné obrazce. V tomto případě je to vlajka Gruzie.
Hrad Rabati nabízí skvělou podívanou nejenom pro fanouška historie.
Klášter Vardzia na jihu Gruzie. Sesuv půdy odhalil síně a schodiště části klášterního komplexu.
7
Fotogalerie

10 tipů proč jet do Gruzie: Země plná historie a zajímavé kultury

Najde se málo zemí, které jsou ještě nedotčené turisty a zároveň nabízejí kulturní klenoty, které jinde neuvidíte. Přesně taková je Gruzie. V hlubokém údolí mezi Velkým a Malým Kavkazem můžete navštívit tisíc let starý klášter, hrad jako z arabských pohádek nebo neskutečně vstřícné lidi. Gruzie vám nabídne drsné zážitky z hor i lenošení u moře.

Málo turistů

Pokud vám vadí otravné zástupy lidí a jejich hluk, který nedovolí vychutnat si krásu památek, tak byste měli vědět, že Gruzie je jednou z mála zemí, kterou ještě neovládl turistický průmysl. Místo otravných davů najdete v Gruzii zajímavou architekturu a nádhernou přírodu. Dokonce se tady potkáte s místními nejenom při nakupování suvenýrů. Gruzínci si teprve pomalu zvykají na přítomnost turistů, a ještě nestihli zaplnit svoje města lacinými poutači a pouličními prodavači cetek. Pokud tedy máte chuť poznat autentickou zemi a kulturu na hranici Evropy, Gruzie je jasná volba.

Nízké ceny

Pro každého, kdo si hlídá cenu dovolené nebo letního dobrodružství, je Gruzie tím správným místem. Ať už se jedná o potraviny, ubytování nebo dokonce i pohonné hmoty ze sousedního Ázerbájdžánu, vše je velice levné. Ceny potravin se pohybují v řádu jednotek korun. Za celý oběd v restauraci dáte příjemných osmdesát korun. Pokud se chcete ubytovat v hotelu zaplatíte sto až sto padesát korun a za litr benzínu dáte nepředstavitelných sedmnáct korun. V Gruzii nebudete mít hluboko do kapsy.

Gruzínská kuchyně

Sýr a vejce zapečené v bílém chlebu, maso s vlastní šťávou zabalené a vařené v těstovém knedlíčku nebo silná hovězí polévka s nakyslou chutí. To jsou jenom náznaky šedé oblasti mezi asijskou a evropskou kuchyní, kterou vyplňuje Gruzie se svými specialitami. Pokud budete mít to štěstí a budete moct poznat atmosféru stolování u místních, zjistíte, že jídlo je pro Gruzínce rituál. Zajímavé chuťové kombinace můžete doplnit místním vínem. Pokud jste milovník jídla, nemůžete si Gruzii nechat ujít.

Hrad, který nechtěl do UNESCO

Pokud máte rádi památky a historii, pak vám doporučuji hrad Rabati. Jedná se sedm set let starou stavbu, kterou vybudovali Gruzínci a během raného novověku přestavěli Turci. Po neslavné sovětské éře bylo potřeba hrad opravit. Gruzie se začínala orientovat na západ a z UNESCO přišla nabídka, že by hrad Rabati mohl vstoupit mezi exkluzivní výběr památek. Podmínkou však byla oprava dobovými a nákladnými postupy. Po zralé úvaze Gruzínci opravili hrad po svém. Hrad sice do UNESCO nevstoupil, ale za návštěvu rozhodně stojí. Představuje zajímavou kombinaci evropského hradu a turecké architektury, kterou uvidíte málokde. 

Skalní klášter Vardzia

Když už budete u Rabati doporučuji vám zajet o kus dál na východ k opravdu nevšednímu klášteru. Jedná se o komplex místností vytesaný do skály ve dvanáctém století, v době, kdy u nás ještě vládla přemyslovská knížata a Přemysl Otakar I. teprve usiloval o královskou korunu. Součástí komplexu je ortodoxní kostel Zesnutí Matky Boží, knihovna, sklepy s vínem a dokonce i stáje. Celkem se jednalo o několik set místností. Zemětřesení na jihu Gruzie způsobilo sesuv půdy a ten odhalil chodby a síně klášterního komplexu. Návštěvníkům se tak naskytla opravdu nevšední podívaná na provrtanou skálu. Značná část komplexu se však stále skrývá pod zemí.

Divoký a černý Kavkaz

Pokud máte rádi aktivní dovolenou, tak si v Gruzii přijdete na své. Vysoké a skoro liduprázdné hory nabízejí řadu treků a nádherných scenérií. Gruzínské pohoří můžete zdolat pěšky, na koních, nebo dokonce na čtyřkolkách. Obojí se dá půjčit na místě, nebo objednat přes cestovní kancelář. Kavkaz nabízí nádherné pohledy na ledovcová údolí, horské kláštery ztracené mezi horami, nebo Elbrus, nejvyšší horu Evropy.

Klid u Černého moře

Krom kvalitní vysokohorské turistiky nabízí Gruzie také správnou dovolenou u moře. Málokterá země se může takovou rozmanitostí pochlubit. Přístavní město Batumi je vyhlášené jako turistický resort na břehu Černého moře. Luxusní hotely a dlouhá promenáda návštěvníkovi snadno připomene Bulharsko, ale jak už jsme psali dříve, v Gruzii jsou mnohem přívětivější ceny.

Stalinovo rodiště

Město Gori skrývá jednu z nejbizarnějších institucí v Gruzii. Jedná se o Stalinovo muzeum a údajně i jeho rodný domek. Lze si jen těžko představit, že v zemi, která se hrdě hlásí k Západu, se nachází monument jednomu z nejkrutějších diktátorů, který kdy žil. Celou absurdní atmosféru si lze jen těžko přestavit, a proto je nejlepší zajet do Gruzie osobně.

Sirné lázně

Příjemný odpočinek po návštěvě památek představují sirné lázně. Místo setkávání i odpočinku. To jsou sirné lázně, jejichž prameny dokonce dali jméno hlavnímu městu Gruzie, Tbilisi. Lázně najdete ve čtvrti Abanotubani. Najedete zde několik cenových skupin od obyčejné sauny až po soukromý bazének čtyřiceti stupňové vody s vlastní převlékárnou. Samotné prostory se nacházejí v podzemí a na povrch vystupují pouze cihlové kopule, které slouží jako komínky. Lázně jsou opravdu horké, ale jedná se o zážitek, který rozhodně musíte zkusit.

Moderní architektura

Pro někoho možná poněkud nečekaně vám také doporučuji navštívit v Gruzii tamní moderní architekturu. Gruzínci jsou velice hrdí na svoje směřování na západ a stavby od předních evropských architektů jsou jeden ze způsobu, kterým to dávají najevo. Moderní architektura vás osloví už při vstupu do Gruzie. Hraniční přechod s Tureckem v Sarpi je opravdu unikátní. Autorem návrhu je Jürgen Mayer. Další moderní stavba, která stojí za pozornost, se nachází v nedalekém Batumi. Místní benzínku lomeno restauraci McDonald’s můžete najít ve internetových vyhledávačích pod heslem coolest McDonald’s in the world. Tbilisi, hlavní město Gruzie jde samozřejmě příkladem. Například italský architekt Michele de Lucchi navrhoval Most míru, nebo rekonstrukci prezidentského paláce. Další budovy jsou od italského dua architektů Massimiliano a Doriana Fuksasovi.