Jerzy Kukuczka

Jerzy Kukuczka Zdroj: Profimedia.cz

Polský horolezec Jerzy Kukuczka: „Pane, chraň nás před smrtí v údolí...“

Polsko sedmdesátých let rozhodně nebylo žádný ráj. Ostatně jako žádná země někdejšího východního bloku. Ne že by dnes připomínalo Eden, ale rozhodně tam seženete kvalitní horolezeckou výstroj, a když na skalách něco dokážete, zbystří sponzoři.

V době, kdy Jerzy Kukuczka vyrýval svou kapitolu do knihy velehor, bylo všechno jinak. Druhořadá výstroj, často použitá nebo doma vyrobená, problémy s financemi. „Přijímám nutnost bojovat. Odměna, kterou dostanete za všechny trable, je ale neskutečně vysoká. Je to životní radost,“ řekl. Kdyby Kukuczka žil na tehdejším Západě, měl by pravděpodobně nesrovnatelně lepší podmínky a nemusel by v rámci finanční přípravy na expedice natírat komíny. Ale – dokázal by toho ještě víc?

Osudové lano

Jerzy Kukuczka, řečený Jurek, jako druhý muž historie po Reinholdu Messnerovi zdolal všech čtrnáct osmitisícovek. Trvalo mu to pouhých osm let, což je dodnes platný rekord. Navíc – na rozdíl od Messnera – jedenáctkrát novými cestami, umělý kyslík použil jen jednou, v roce 1980 při výstupu na Everest. Tehdy také výrazně naznačil, proč se stal v polském Horolezeckém klubu členem elitní skupiny známé jako Bojovníci ledu.

Životopisný film KukuczkaŽivotopisný film Kukuczka|Profimedia.cz

Nejen že objevoval nové cesty, ale podmínky si ztěžoval ještě tím, že dával přednost zimním výstupům (na Everest vystoupil v zimě jako první), alpskému stylu nebo sólům. Právě pro tyhle objektivní kvality a bez ohledu na hmotné bitvy sváděné ještě v údolích ho svět horolezectví považuje za nejlepšího výškového horolezce 20. století.

Letos v březnu (2018) by mu bylo sedmdesát let, ale nebude. V říjnu 1989 si na trhu v Káthmándú koupil použité šestimilimetrové lano, které se v kritickou chvíli na skalách Lhoce ve výšce kolem 8200 metrů přetrhlo a poslalo Kukuczku na dvoukilometrový pád do hrobky v jedné z ledových trhlin. Bůh velehor mu tak jeho rituální modlitbu nakonec splnil.


Faktaz ledu

  • V roce 1988 dostal Kukuczka spolu s Messnerem na zimní olympiádě v Calgarystříbrnoumedaili.
  • Před sedmi lety o Kukuczkovi vznikl stejnojmenný životopisnýfilm.
  • Kukuczkův synWojciech složil otci poctu úspěšným výstupem na Everest v roce 2012.
  • Horolezectví zaměstnává lidi posedlé životem – ten normální jim prostě nestačí.“