Bioparc Valencia, Španělsko

Bioparc Valencia, Španělsko Zdroj: Profimedia.cz

V roce 1972 byl na Tenerife založen o papouščí ráj se 150 ptáky - Loro (španělsky papoušek) Parque. Dneska je to rozsáhlá zoologická zahrada obydlená nejen papoušky, kterých je tu přes 4000, ale spoustou dalších zvířat, včetně ohrožených druhů. Místní specialitou je vodní park s kosatkami a delfíny, za což je zoo kritizována ochránci zvířat. To jí ale nebrání být jednou z nejoblíbenějších atrakcí Kanárských ostrovů.
Jednou z prvních zoologických zahrad, která rušila klece a snažila se, aby zvířata měla podmínky, jež se podobají jejich životu ve volné přírodě, je kalifornská San Diego Zoo. Loni tu byla na těchto principech otevřena nová expozice Africa Rocks, která návštěvníkům ukazuje pestrou faunu afrického kontinentu. Nejslavnějším obyvatelem v historii zoo byl orangutan Ken Allen, který zemřel v roce 2000. Dnes se mimo jiné chlubí koalami, pandami a také arboretem se vzácnými dřevinami.
V zoologické zahradě v britském Chesteru se můžete projet na lodi i vláčkem. Na 51 hektarech vás tu seznámí s více než pěti sty různými druhy zvířat. Ze srdce hrabství Cheshire se tak snadno přenesete na asijské pláně i do tropů, nebo do subsaharské Afriky. Novinkou letošního léta jsou umělecké interaktivní expozice, které návštěvníkům přibližují svět zvířat ještě detailněji.
Chloubou singapurské zoologické zahrady jsou zejména bílý tygři a také tlupa místních orangutanů. Pro návštěvníky je denně od 9 do 10.30 hodin nachystána populární atrakce – snídaně s výhledem právě na tyto vzácné lidoopy. Oblíbená jsou také noční safari nebo říční safari, při kterém je možnost pozorovat vodomilná zvířata z loďky.
Je to tak, na pátém místě mezi zoologickými zahradami celého světa se umístila ta pražská.  Zoo, kde dnes najdete téměř sedm set druhů zvířat, začínala v roce 1931 s vlčicí Lottou a lvicí Šárkou, postupně přibyli dva koně převalského a v roce 1934 také páreček lachtanů, které jí věnoval Vlasta Burian. V posledních letech je s návštěvností přes milion ročně jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí u nás.
9
Fotogalerie

Zoologické zahrady, které byste při svých toulkách světem neměli minout

Pozorování divokých zvířat ve volné přírodě se jistě nic nevyrovná. Moderní zoo se však snaží, aby měli jejich svěřenci podmínky co nejpodobnější přirozenému prostředí, a proto určitě stojí za návštěvu.

Pokud vás na dovolené už nudí procházky po památkách, nebo koupání v moři, zjistěte si, zda nejste poblíž některé z nejkrásnějších zoologických zahrad světa. Pak budete mít o celodenní program postaráno a bez velkého cestování se podíváte za zvířaty ze všech kontinentů.

Představíme vám devět nejlepších zoologických zahrad podle hlasování na stránkách TripAdvisor, jehož se účastnili cestovatelé z celého světa. Jestli vás zajímá, které to jsou a zda je mezi nimi i pražská zoo, podívejte se do naší fotogalerie: