Kostelík v Suurhusenu je díky své šikmé věži zapsán v Guinnessově knize rekordů

Kostelík v Suurhusenu je díky své šikmé věži zapsán v Guinnessově knize rekordů Zdroj: profimedia.cz

Kostelík v Suurhusenu je díky své šikmé věži zapsán v Guinnessově knize rekordů
Kostelík v Suurhusenu je díky své šikmé věži zapsán v Guinnessově knize rekordů
Kostelík v Suurhusenu je díky své šikmé věži zapsán v Guinnessově knize rekordů
Historické centrum v Papenburgu
5
Fotogalerie

Německý kostelík porazil italskou Pisu. Jeho nejšikmější věž je v Guinnessově knize rekordů

Pozice věže v Pise se znovu otřásla v základech. Nenahnula se však tentokrát ani o milimetr. K žalosti Italů. Tentokrát ztratila svou století trvající první pozici. Nejšikmější věž světa nyní stojí — pardon,  padá — v Suurhusenu. Ale Pisa se nevzdávala jen tak lehce bez boje. Trvalo několik let měření, než se přepsal rekord v Guinnessově knize rekordů. Od roku 2007 mají oficiálně nejšikmější věž v Německu.

Suurhusen je malá vesnice s tisícovkou obyvatel. Leží na severozápadě Německa ve Východním Frísku. „To je tam, kde je Německo rovné jako placka, “ dělají si legraci místní. Přijíždíme na začátku jara. Výhledu nebrání zelené stromy ani žádné kopce. Již z dálky je vidět, že kostelní věž se naklání.

Když se nadšeným důchodcům a starostovi ze Suurhusenu podařilo dotáhnout výzkum až k registraci věže jako nejšikmější na světě, uspořádali ve vsi slavnost. „Naše věž není zatím tak slavná jako ta v Pise, ale bezesporu je nejšikmější na světě,” proklamoval pyšně starosta obce.

Nepevné podloží

Nadmořská výška vesnice Suurhusen je 0 m n. m. Ve 13. století vystavěli na mírné vyvýšenině kostel. Byl součástí opevnění kolem osady. V 15. století kostel částečně zbourali a přistavěli věž. Ovšem stavět tam, kde jsou jen bažiny a močály, není snadné. Aby se podloží zpevnilo, použili dávní stavebníci pevné dubové vzpěry. Sloupy spolehlivě držely věž vzpřímenou. Dubové základy byly po staletí odolné, pokud zůstávaly ve vodě. Zástavba pokračovala. Budovaly se nové kanály a stavení. Narušováním okolních ploch, přílivy a odlivy docházelo k občasnému vysušení a opětovnému zaplavení. Do základů pod věž se dostal vzduch. Vzpěry z pevného dubového dřeva porušovaly.

V minulém století již bylo pouhým okem patrné, že věž kostela se naklání. Proti zbourání se důrazně postavili místní. V 80. letech 20. století se podniklo několik zásahů, aby se věž nezřítila. Stabilizovat se ji podařilo v roce 1996. V kostelíku s padající věží se dnes opět pravidelně slouží mše.

Šikmější než Pisa

Průvodce, jeden z nadšených bojovníků o dokázání světového unikátu v Suurhusenu, odvádí skupinku turistů ke kostelu. V ruce třímá obrovský klíč. Před nízkým obloukovitým vchodem se zastaví. Ochotně pózuje. Na fotografii je zřetelně vidět, že buď postava, či stavba nestojí rovně.

Věž se naklání, a to o 5,19 stupně, což je světový rekord. Věž v Pise má sklon jen 3,97 stupně. Skláníme hlavu a vstupujeme do starobylé věže. Uvnitř jsou fotografie obou soupeřů. Pan Tjabbo van Lessen obrovským klíčem píchne do fotografií a přiloží obě vedle sebe. Vidíte i bez pravítka, která z věží si zaslouží prvenství. Sklon věže malého kostelíka v Suurhusenu je viditelně mnohem větší než sklon slavné italské věže. „Ještě to není jasné?“ přesvědčuje nizozemské turisty průvodce. Nevěřící odvádí ven z kostela. Ze špičky věže visí závažíčko. Měřítko jasně ukazuje úhel sklonu. Suurhusen má nejšikmější věž na světě.

„Včera Pisa, dnes Suurhusen,“ zakončuje výklad pan van Lessen.

Krásnější a vyšší zůstává Pisa

Místní jsou si vědomi, že i když mají uznané prvenství, tak snadné vytlačit italskou Pisu z povědomí lidí nebude. Proč? Pisa vede stále krásou a také výškou. Přesto jsou na severu Německa optimističtí. Věří, že nová atrakce přiláká do vsi více návštěvníků. Snaží se, aby se o významnosti místa dozvěděli i za mořem. Kdysi odešlo do Ameriky ze Suurhusenu mnoho rodin. Usadily se ve státech Iowa a Illinois. Třeba se dozvědí o unikátu jejich bývalého domova a přijedou. Před kostelem je čeká například i posezení v nové kavárně s příznačným názvem U Nejšikmější věže.


Zajímavostiv okolí

  • Nejvyšší maják Německa Campener Leuchtturm z roku 1891 při ústí řeky Emže (Ems) do Severního moře, výška 65,3 m.
  • Papenburg: JOS. L. MEYER loděnice, 200 let stará výroba luxusních zaoceánských lodí a největší krytá hala v Evropě, odkud se hotové lodě slavnostně vypouštějí na moře.
  • Greetsiel: historická rybářská vesnice.
  • Sürwürden: dochovaná typická architektura.