Rozhledna Jedlová, Lužické hory

Rozhledna Jedlová, Lužické hory Zdroj: Profimedia.cz

Z rozhledny na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí lze prý při dobré viditelnosti zahlédnout Alpy. Byla postavena u horní stanice vleku místního skiareálu v roce 2015. Váha její ocelové konstrukce připomínající šroubovici DNA je 42 tun.
Na nejvyšším vrchu Brdo pohoří Chřiby vyrostla v roce 2004 kamenná rozhledna podle návrhu architekta Svatopluka Sládečka. Vzhledem k tomu, že na vrchol kopce nebyla přivedena voda ani elektřina, stavělo se co nejjednodušším, tak trochu středověkým způsobem.
Unikátní dřevěná rozhledna Bára na Čertově skalce u Chrudimi nese označení II., neboť její předchůdkyně byla v červnu 2008, pouhé 4 dny po otevření, smetena vichřicí. Architekt Michal Rajniš ji totiž navrhl jako takzvanou hráň z modřínových prken naskládaných na sebe s minimem spojovacího materiálu. Nová zpevněná verze rozhledny už náporům větru odolává.
V roce 1920 slavnostně otevřel místní klub turistů rozhlednu na kopci Hýlačka u Tábora. Přežila německou okupaci i Svazarm, v roce 2004 získala novou střechu, přesto se dnes pohledem z ní už kochat nemůžeme. V lednu 2012 totiž kompletně shořela. Brzy na to byla vyhlášena veřejná sbírka, při níž se vybral díl financí na rozhlednu novou, která na Hýlačce stojí od roku 2015.
Na hoře Jedlová v Lužických horách byla na popud Horského spolku pro nejsevernější Čechy slavnostně otevřena rozhledna v roce 1891. Brzy k ní přibyla výletní restaurace a dřevěná tančírna. O století později se do ruiny rozhledny zamiloval majitel malé stavební firmy Josef Krejčí, který ji nechal v roce 1993 na vlastní náklady zrekonstruovat a znovu ji zpřístupnil veřejnosti.
9
Fotogalerie

Krajina z nadhledu: Rozhledny, na které stojí za to se vyšplhat

Česko je rozhlednová velmoc s téměř čtyřmi sty vyhlídkovými stavbami. Zaujalo nás devět z nich, které vám představíme v naší fotogalerii.

Začíná turistická sezona, a tak jsme pro vás připravili výběr několika zajímavých rozhleden z celého Česka. Výhledy z nich jsou nezapomenutelné, ale dobrá zpráva pro všechny se závratí je, že na tyto stavby a stavbičky je často pěkný pohled i zdola.

Naší nejstarší rozhlednou je Minaret v Lednicko-valtickém areálu postavený v roce 1802. Zlatá éra budování rozhleden však nastala až počátkem 80. let 19. století a byla spojena s boomem turistiky a zakládáním turistických spolků.

Letošní anketu o nejoblíbenější rozhlednu, kterou pořádá Klub přátel rozhleden, vyhrála naopak vyhlídková stavba velmi moderní – rozhledna na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí, která má tvar šroubovice DNA a byla postavena před pouhými třemi lety.

Na nejzajímavější rozhledny, které stojí za to navštívit, se podívejte do galerie: