Nizozemský Begijnhof

Nizozemský Begijnhof Zdroj: Profimedia.cz

Nizozemský Begijnhof
Nizozemský Begijnhof
Nizozemský Begijnhof
Nizozemský Begijnhof
4
Fotogalerie

Begijnhof: Ženská oáza v centru Amsterodamu byla založena před 672 lety

Uprostřed rušného města ve čtvrti Singel je za zdmi vysokých amsterodamských domů schovaná malá „oáza klidu“ jménem Begijnhof. Atmosféra i uspořádání domů a prostoru uvnitř rozlehlého dvora více připomíná vesnickou náves než pulzující náměstí velkoměsta.

Begijnhof byl postaven (r. 1346) jako útočiště pro béguines – světské katolické sesterstvo, které žilo podobně jako jeptišky (ovšem členky tohoto sesterstva neskládaly klášterní slib a mohly se kdykoli svévolně vdát, pokud dospěly k tomuto rozhodnutí). Tyto ženy zde měly za úkol starat se o chudé a nemocné či vychovávat opuštěné děti.

Původní stavby ve dvoře nevydržely četné amsterodamské požáry, a proto novější, většinou cihlové, domy zde stojí od počátku 17. století. Výjimku tvoří číslo 34 Houten Huis (Dřevěný dům), což je jedna ze dvou posledních dřevěných staveb v Amsterodamu. Dřevěné domy se po zákazu v roce 1521 přestaly ve městě stavět, aby se zmenšilo riziko velkých požárů.

Naproti dřevěnému domu se tyčí anglický kostel, který byl sesterstvu zkonfiskován a roku 1607 dán do užívání protestantům prchajícím z Anglie. V této době si ženy v místní kapli vybudovaly tajný kostel, aby stále mohly vyznávat svou katolickou víru. Tady probíhaly utajené bohoslužby, kterých se účastnili i jiní katolíci, a to až do konce 18. století, kdy byla ve městě opět nastolena náboženská tolerance.

Sesterstvo se tak v Begijnhofu dokázalo udržet i přes řadu náboženských převratů hlavně díky svému sebezapření a mocným stykům. Přestože poslední béguine, sestra Antonie, zemřela v roce 1971, tradice obývání Begijnhofu svobodnými ženami pokračuje i nadále. To je patrné zejména za slunečného počasí, kdy ženy, podle holandského zvyku, vysedávají před svými vchody s knihou v ruce nebo v klidu sousedsky probírají události posledních dnů.