Pouštní město Vádí Halfa na severní hranici Súdánu.

Pouštní město Vádí Halfa na severní hranici Súdánu. Zdroj: Profimedia.cz

Prvenství mezi suchými místy naší planety mají Suchá údolí ve Viktoriině zemi v Antarktidě nedaleko americké polární stanice McMurdo. Oblast, která leží ve srážkovém stínu, objevil v roce 1903 Robert Falcon Scott.
Druhé nejsušší místo na světě, tedy chilská poušť Atacama, je obrovským nalezištěm nerostných surovin. Těží se tu nejvíc železná a měděná ruda a také tzv. chilský ledek. I proto v této oblasti žije kolem milionu lidí, ač v jejích nejsušších částech, jako je Měsíční údolí, nepršelo už stovky let.
Jedním z nejteplejších a nejsušších měst na světě je egyptský Luxor. V létě je tu průměrná teplota 40 °C, a pokud se rozhodnete navštívit toto „největší muzeum pod širým nebem“, deště se určitě bát nemusíte. Za celý rok tu nenaprší ani jeden milimetr srážek.
Jako z pohádky působí oáza Huacachina uprostřed písečných dun poblíž peruánského města Ica. Téměř tu neprší a místní atrakce - jezero, kolem nějž oáza vznikla – začíná vysychat a tak do něj musí být voda přičerpávána.
Sucho je v Chile, i když opustíte poušť Atacama. A město Inquique ležící západně od ní na pobřeží Pacifiku bývá navíc často postihováno zemětřesením. Přesto je díky teplotám bez velkých extrémů a absenci deště turisty vyhledávané.
6
Fotogalerie

A nezaprší a nezaprší aneb Jaká jsou nejsušší místa na zemi

Víme, jak vypadá poušť, kde stovky let nespadla ani kapka deště, a které místo je zároveň nejsušší, nejvlhčí a největrnější.

Nejsušší poušť na světě je Atacama v Chile, zejména území v jejím středu, kde už nepršelo několik století. Ale ještě sušším místem jsou Suchá údolí Antarktidy. Mohou za to nejen minimální srážky, ale též tzv. katabatické větry dosahující až 320 km v hodině, které oblast vysušují. Teploty pod nulou a minimální vlhkost těchto údolí připomínají podmínky na Marsu.

Paradoxně lze Antarktidu označit zároveň za nejvlhčí místo, neboť tu je ve formě ledu 70 % veškeré vody na zemi a do třetice jde o největrnější kontinent. Jaká další místa na světě bojují s vláhou, si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: