nahoru

Vyzkoušejte francouzskou kuchyni v české restauraci

redakce LaZ16. března 2018 • 13:40
Vyzkoušejte francouzskou kuchyni v české restauraci
foto: A tout France

Projekt Goût de / Good France se koná 21.3. a pořádá ho známý šéfkuchař Alain Ducasse. Během tohoto dne dva tisíce restaurací ze sto padesáti zemí světa nabídne svým hostům speciální francouzské menu. Důraz se klade na místní produkty a zdravou kuchyni. Akce má podporou Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje Francie.

S celým konceptem tzv. Epikurejské večeře přišel v roce 1912 francouzský šéfkuchař a zakladatel moderní francouzské kuchyně Auguste Escoffier. Jeho myšlenkou je servírovat stejné menu ve více světových městech zároveň. První ročník Goût de / Good France uspořádal Alain Ducasse roku 2015 u příležitosti zapsání francouzské kuchyně na seznam nehmotných památek UNESCO.

 

Tento rok se akce zúčastní patnáct restaurací z České republika a deset ze Slovenska.  Do projektu se můžou zapojit všechny druhy restaurací. Takže mezi zapsanými podniky můžeme najít jednoduché bistro, čokoládovnu, ale i poctivou českou hospodu. Restaurace se musejí přihlásit na webových stránkách a pokud splňují předepsaná kritéria, dostanou navrhnuté menu. To budou servírovat 21.3. v den francouzské kuchyně. Některé se však rozhodly uvést francouzské menu po celý týden. Goût de / Good France klade důraz na kreativitu a produkci z místních surovin. Šéfkuchaři jednotlivých restauracích předvedou svoje umění, a z místních surovin sestaví francouzské menu. To ovšem vyžaduje notnou dávku nápaditého přístupu. Například pražská restaurace Bílá kráva připraví žabí stehýnka a steak s ratatouille na jedná straně a vlastní hruškovici společně s tvarohovou zmrzlinou na druhé straně. Dále se Goût de / Good France zaměřuje na zdravé stravování. Jídlo by mělo být vařeno pouze s nezbytným množstvím soli a minimálním obsahem tuku.

Goût de / Good France není nic nového

Sám zakladatel moderní francouzské kuchyně Auguste Escoffier pak kladl důraz na požitek z jídla. V tomto duchu uvažuje také hlavní organizátor a šéfkuchař Alain Ducasse, který může být bezpochyby považován za šéfkuchaře světového významu. Poté, co se vypracoval na šéfkuchaře v Hotel de Paris v Monte Carlu, otevřel roku 1996 restauraci v Paříži. Ta se odborníky stala velmi brzy kladně hodnocenou. Od té doby už otevřel více než 30 restauracích ve světových metropolích jako je Londýn, Tokyo, nebo New York.  Dohromady jsou jeho restaurace ohodnoceny jedna dvaceti michelinskými hvězdami, z čehož tři jeho restaurace mají nejvyšší možné hodnocení tedy tři hvězdy. Není divu, že francouzské ministerstvo vybralo pro pořádání této akce právě jeho.

Kromně Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje Francie akci Goût de / Good France podporuje například Le Collége Culinaire de France, společnost JCDecaux a pochopitelně firma Michelin.

Seznam zúčastněných restaurací můžete najít na oficiálních stránkách akce Goût de / Good France >>>

redakce LaZ


Klíčová slova: Francie, kuchyně, restaurace, paříž



Diskuse ke článku

 

Starší články Lidé a Země