Kristus Rio de Janeiro

Kristus Rio de Janeiro Zdroj: profimedia.cz

Skalní město Petra v Jordánsku, které je celé vytesáno z pískovce, bylo původně centrem království kočovných Nabatejců a vzniklo někdy mezi 3. st. př. n. l. a 1. st. n. l.
Systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou známý jako Velká čínská zeď měl za úkol chránit území před mongolskými nájezdy. Jde o nejdelší stavbu světa, která je navíc opravdu vidět z vesmíru.
V centru Říma najdeme největší amfiteátr, který kdy byl v římské říši postaven – Koloseum. Na gladiátorské zápasy, k nimž se zejména využíval, se tu mohlo dívat až 50 000 diváků.
Slavná pyramida mayského boha slunce a nebes Kukulkána je nejslavnější stavbou v Chichén Itzá na poloostrově Yucatán. Sochy hadů po stranách schodiště pyramidy při západu slunce během jarní a podzimní rovnodennosti vypadají, jako by se plazily.
Machu Picchu jsou ruiny inckého města v peruánských Andách, které začali Inkové stavět zhruba v polovině 15. století. Předpokládá se, že jeho obyvatelé vymřeli na neštovice zhruba o sto let později, ještě před příchodem španělských kolonizátorů.
7
Fotogalerie

7 divů světa na vlastní oči. Podívejte se, kam se za nimi vypravit

Přes 100 milionů lidí mělo za úkol vybrat ta nejkrásnější a nejzajímavější místa na světě, která by zvědavý cestovatel na svých toulkách neměl minout. Kam se za sedmi divy světa budete muset vypravit?

Žebříček nej staveb své doby byl sestaven již ve starověku Filónem Byzantským. Dnes se však z této sedmičky můžeme podívat jen na jedinou – pyramidy v Gíze. Ty ostatní byly zničeny lidskými i přírodními katastrofami. Proto se v roce 2000 kanadský filmař a cestovatel Bernard Weber rozhodl, že osloví prostřednictvím ankety víc než 100 milionů lidí a ti sestaví žebříček nový.

Na jakých krásách z různých koutů světa, jež stojí za to navštívit, se většina účastníků ankety shodla, najdete v naší galerii:

Která místa by podle vás měla být v žebříčku sedmi divů světa? Napište nám do diskuse.