Hotel du Cap-Eden-Roc na Francouzské riviéře

Hotel du Cap-Eden-Roc na Francouzské riviéře Zdroj: Profimedia.cz

Hotel du Cap-Eden-Roc na Francouzské riviéře
Hotel du Cap-Eden-Roc na Francouzské riviéře
Hotel du Cap-Eden-Roc na Francouzské riviéře
3
Fotogalerie

Perla Francouzské riviéry. To je slavný Hotel du Cap-Eden-Roc

Usazený na skalnatém vrchu mezi městy Cannes a Nice je oblíbeným místem slavných, mocných a bohatých, a to už 147 let: Hotel du Cap-Eden-Roc na Francouzské riviéře.

Během filmového festivalu se právě sem přesunují ty nejdůležitější večírky. Do hotelu se 118 pokoji chtějí všichni, ne na každého se ale dostane. Plno je tady celé léto.

Seznam jmen slavných lidí, kteří si tady užívali výhled na Středozemní moře, je dlouhý: spisovatel F. Scott Fitzgerald zvěčnil hotel ve svém románu Něžná je noc. Picasso si v restauraci kreslil do jídelníčku, svůj druhý domov tady měl spisovatel Orson Welles, líbánky tu prožívali vévoda a vévodkyně z Windsoru, dovolenou tu trávili Kennedyovi, Madonna, Cameron Diaz nebo Tom Cruise.

Za první světové války tu ale byla nemocnice Červeného kříže. Zdravotní sestry prý tenkrát přemluvily generálního manažera, aby ve skále postavil vyhřívaný bazén.

Kartotéka hvězdných manýrů

Letos část hotelu prošla renovací. Zásadní zásah zažilo slavné místo před šesti lety. Do pokojů vybavených starožitnými kousky z 19. století přibyly televize nebo bary. Duch starých dob se prý podařilo udržet. Také díky přísným pravidlům: hosté by se měli slušně chovat a chodit vhodně oblečení. Producírovat se jen v plavkách je zakázáno.

Ani tomuto místu se nevyhnuly skandály. Bývalý dlouholetý ředitel Jean-Claude Irondelle, který měl v moci zasedací pořádek i rozdělování pokojů, prý hosty šikanoval. Slavní měli strach, že je vyškrtne z prestižní listiny, a snažili se získat si jeho přízeň. Obávaný manažer také trval na tom, že se v hotelu bude platit jen hotově, a nakonec odcházel s obviněním, že zpronevěřil sto tisíc dolarů.

Od roku 2006 se i v Hotelu du Cap-Eden-Roc začalo platit kartami, do kartotéky ale personál stále zakládá nejrůznější libůstky jednotlivých hostů.