Santa Cruz de la Palma

Santa Cruz de la Palma Zdroj: Profimedia.cz

Puerto de Tazacorte
La Fajana
Cumbrecita
Santa Cruz de la Palma
4
Fotogalerie

Toulky po Kanárských ostrovech: Automobilem po ostrově La Palma

Ostrov La Palma nemá příliš členité pobřeží, místo toho se rozvinul do výšky. Dáte-li do poměru jeho plochu a jeho hory, ukáže se vám jako ostrov s nejstrmějšími břehy na světě. A tak si zde na své přijdou pěší turisté, jachtaři i motoristé.

Ať už návštěvníci na Palmu přiletí nebo připlují, většina z nich si alespoň na jeden den půjčí auto. Hledáte-li spolehlivou půjčovnu, podpořte místní podnikání a půjčte si auto u celokanárské společnosti Cicar. Má na každém ostrově několik poboček a to je zárukou rychlé pomoci v případě poruchy vozu.

Kdybyste náhodou zatoužili svézt se po Kanárech vlastním vozem, trajekt ze španělského Cadizu jede za příznivého větru okolo 40 hodin, v ceně lodního lístku je i strava a za dvě osoby a auto pod dva metry výšky zaplatíte kolem 700 eur.

Důkaz o pověstné strmosti ostrova získáte snadno. Stačí vyjet z hlavního města do vnitrozemí, od nábřeží u hotelu Maritimo, kde obvykle turisté v hlavním městě bydlí. Po 40 kilometrech nepřetržitého stoupání o tomto prvenství už nikdo nepochybuje.

Z exotické pobřežní vegetace dojede ke světově známým hvězdárnám u nejvyšší hory Roque de los Muchachos a ve výšce nad dva tisíce metrů ho obklopí už jen dokonale suché skály. I borovice svůj boj s nepřízní klimatu v této nadmořské výšce vzdávají. Kdo má rád rychlé střídání krajinných typů, může pak od vrcholu pokračovat na jihozápadní pobřeží ostrova k sopkám, vinicím a banánovníkovým plantážím.

Příliš rychle asi nikdo nepojede. Ostatně příležitostí k rychlé jízdě na ostrově mnoho není a zdejší autovia z hlavního města na letiště měří pouhých šest kilometrů!

I ostatní silnice jsou kvalitní, ty vedlejší určitě mnohem kvalitnější než v Česku. Rychlost je omezená stejně jako ve Španělsku, pokuty za její překročení dost vysoké a policii nikdo neumluví. Jen málokdo ze zahraničních návštěvníků na to umí dost dobře španělsky a výmluvám v angličtině nebo němčině místní policie odmítá rozumět: „Jste ve Španělsku, mluvte španělsky,“ tváří se nechápavě příslušník silniční policie, který jinak angličtinu zvládá bez problémů.

Nás silniční hlídka uzemnila slovy: „Když jste měli peníze na to, abyste si koupili zájezd a půjčili auto, tak asi máte i na pokutu, ne? A když ne, tak máte jezdit pomalu.“ Nezbylo než dát jim za pravdu.