Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem. Vítězná fotografie roku 2017.

Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem. Vítězná fotografie roku 2017. Zdroj: Martin Bandžák

Martin Bandžák, autor Fotografie roku 2017
Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem Vítězná fotografie roku 2017.
Ano Erdoganovi, ne demokracii
Skokan do vody (Sport, single)
U2 - Where the streets have no name (Umění a kultura, single)
18
Fotogalerie

Czech Press Photo zná vítěze. Fotografií roku 2017 je snímek Martina Bandžáka Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem

V Brožíkově síni Staroměstské radnice byly v úterý 21. listopadu vyhlášeny vítězné snímky a videa 23. ročníku soutěže Czech Press Photo. Fotografií roku se stal snímek Martina Bandžáka z agentury Magna Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem. Mezinárodní porota hodnotila tentokrát práce více než 500 fotografů a dokumentaristů s celkovým počtem 7333 snímků a videí. Podívejte se na vítězné snímky!

 

„Letošní vítězná fotografie zachycuje chlapce stojícího na ramenou davu na manifestaci Hizballáhu v Libanonu. Šlo o jednu ze dvou fotografií vybraných z černobílé série. Přestože nemohl fotograf pořídit snímek klasickou profesionální technikou, ale mobilním telefonem, podařilo se mu docílit toho, že je snímek dostatečně vypovídající a působivý,“ řekl Petr Josek, předseda foto poroty soutěže Czech Press Photo 2017.

„V regionu působím díky humanitární organizaci Magna, která zde poskytuje zdravotní pomoc utečencům ze Sýrie. Na stadion, kde se odehrávaly oslavy Hizballáhu a kde jsem snímek pořídil, mě pozvali místní známí. Tisíce zfanatizovaných lidí, dav podpořený vysokou úrovní propagandy. A tak zde rovněž vznikla rovněž fotografie chlapce, který za podpory svých kamarádů se zlatým boxerem na ruce zpívá bojové chorály a všichni mávají vlajkami na počest jejich lídra Hassana Nasralla,“ popisuje pořízení fotografie Martin Bandžák. Držitel Fotografie roku získal Křišťálové oko v novém designu, které vyrobily nižborské sklárny Rückl. Fotograf se stal zároveň vítězem kategorií Problémy dnešní doby a Portrét.

Rekordní rok

Dohromady se letos v rámci Czech Press Photo 2017 soutěžilo v devíti různých foto- a třech videokategoriích. Mezinárodní porota hodnotila práce 482 fotografů, kteří do soutěže poskytli 7277 fotografií. Videosekce se zúčastnilo 26 autorů s celkovým počtem 56 videí.

„Z pohledu celé dosavadní historie Czech Press Photo se letos jedná o rekordní počet přihlášených prací. Fotografií roku se stal silný reportážní snímek s výraznou autorskou invencí a fotografickou kvalitou. Rovněž valná část ostatních snímků a videí si však zaslouží pozornost. 500 oceněných, nominovaných a dalších vybraných fotografií a videí z Czech Press Photo 2017 bude proto také představeno veřejnosti na výstavě na Staroměstské radnici. Řada snímků zde bude prezentována i na obrazovkách, které byly na místě za tím účelem nainstalovány,“ vysvětluje Veronika Souralová, ředitelka Czech Press Photo.

Jakousi další hlavní cenou je již tradiční Grant Prahy - roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města, které na doporučení mezinárodní poroty osobně uděluje pražský primátor. Letošním držitelem grantu je Matěj Dereck Hard, umělecký fotograf z nastupující generace.

Když fotografie pomáhají

Součástí slavnostního večera vyhlášení výsledků Czech Press Photo byla aukce fotografií na podporu Centra Paraple, které pomáhá lidem po poškození míchy zvládnout těžkou životní situaci a zlepšit jejich fyzický i psychický stav. Ceny oceněným fotografům předávaly osobnosti spjaté s Centrem Paraple. Na závěr večera se dražilo pět fotografií, jež soutěžily také v Czech Press Photo 2017, mimo jiné i fotografie Noční hlídka u Mosulu, kterou pořídila šéfredaktorka Lidé a Země Lenka Klicperová.

Večerem provázel jako vždy vtipný a pohotový moderátor Vladimír Kroc z Českého rozhlasu. V průběhu večera byla také udělena zvláštní cena vedoucímu pořadu Reportéři ČT Marku Wollnerovi za dlouhodobý přínos české televizní novinařině. Pořad, jemuž šéfuje, je stále jedním z mála, který dává reportérům prostor jak pro domácí investigativní témata, tak pro zahraniční reportáže. Cena se udělovala vůbec poprvé, stejně jako Cena čtenářů magazínu Lidé a Země, kterou získal slovenský fotograf a dokumentarista Ján Husár.

Na vyhlášení výsledků navazuje výstava vítězných a dalších vybraných fotografií a videí 23. ročníku soutěže Czech Press Photo, která na Staroměstské radnici potrvá od 22. listopadu až do 30. ledna. Výstava bude otevřena každý den od 10.00 do 19.00 hodin. Více najdete na www.czechpressphoto.cz. Zde také najdete podrobné výsledky všech kategorií.