Biskajský most

Biskajský most Zdroj: Profimedia.cz

Biskajský most
Biskajský most
Biskajský most
Biskajský most
Biskajský most
10
Fotogalerie

Biskajský most: Visutý div světa je v provozu již 124 let

Visutý most Vizcaya aneb Biskajský most se klene přes ústí řeky Ibaizabal od roku 1893, kdy spojil Portugalete a Getxo, obce ležící severozápadně od Bilbaa v Baskicku.

Navrhl ho žák a přítel Jeana Eiffela, baskický architekt Alberto de Palacio, který použil pro svou stavbu železo, nejpoužívanější stavební materiál 19. století. Dokázal skloubit tuto tradici s tehdy novou odlehčující technologií ocelových lan k tomu, aby vzniklo dílo jednoduché, zbavené vší dekorativnosti, přitom elegantní a účelné.

Dvě mostní věže vysoké 61 metrů jsou na každé straně ukotveny lany zapuštěnými do cementových bloků umístěných ve vzdálenosti 110 metrů. Další lana nesou ve výšce 45 metrů visutou lávku s rozpětím 160 metrů pro pěší, kteří se nahoru dostanou panoramatickým výtahem ve věži. Na spodní straně lávky se ve vodicí kolejnici pohybuje vozík, na němž je pomocí systému zkřížených lan zavěšena gondola pro pasažéry a vozidla.

Most Vizcaya je v provozu 24 hodin denně 365 dnů v roce, cesta na druhý břeh trvá něco málo přes jednu minutu. Byl prvním mostem na světě, který nesl lidi i dopravu na závěsné gondole a sloužil jako model pro mnoho podobných mostů v Evropě, Africe a Americe, z nichž přežilo jen šest.

Most byl 13. července 2006 zapsán na světový seznam památek UNESCO.