Mexiko, Svatý týden, třídenní svátek indiánů

Mexiko, Svatý týden, třídenní svátek indiánů Zdroj: Jan Sochor

Sirotci na Haiti
Peru, svátek Yawar, ústředním bodem je souboj kondora a býka
Kolumbie, duchovní očištění
Ekvádor, Svatý týden
Kolumbie, festival, tanec ďáblů
18
Fotogalerie

Jan Sochor, vypravěč podmanivých příběhů z jihoamerických pralesů i slumů

Jeho působivé fotografie a reportáže znáte ze stránek Lidé a Země. Příběhy z Jižní Ameriky, které vypráví, mají vždy skvělé téma, naprostý respekt k lidem, kteří jsou jejich hrdiny, a vždy zprostředkují silnou emoci. Jeho pozornost upoutává hlavně člověk ve svém autentickém prostředí, často z okraje společnosti, který za svou existenci tvrdě platí. Sochorovy fotoreportáže vás také přenesou do indiánských komunit a jejich života na pomezí vlastních tradic a křesťanských vlivů. Sám o sobě a o svém přístupu k práci vypráví nerad, vlastně vůbec. Fotoreportér Jan Sochor je autorská špička Lidé a Země.

Fotograf Jan Sochor se narodil v Československu. Od přelomu tisíciletí, kdy ho cesty poprvé zavedly do pouští severního Mexika a do brazilské džungle, nepřestaly ho Latinská Amerika a její příběhy přitahovat. Od roku 2002 střídavě žije a pracuje na obou amerických kontinentech a v Evropě. Zakotvil v chilském Santiagu, pak se přesunul do centrální Ameriky, vrátil se do Evropy a žil na jihu Andalusie, posledních několik let strávil v horách Ekvádoru a Kolumbie.

Svými fotografiemi a fotografickými eseji se snaží vyprávět příběhy, jichž se stal svědkem. Použitím tradičních fotožurnalistických postupů i pomocí nových médií usiluje o podání přímého, autentického a nezkresleného svědectví o lidech, které potkává, o krajích, v nichž dočasně setrvává, o věcech a událostech, které míjí, a o souvislostech, které vše spojují. Dlouhodobě vyhledává lidi z okraje společnosti, zaostřuje pozornost na příběhy těch, kteří balancují na hraně zavržení, chudoby a smrti. Na druhé straně zachycuje divokou a barevnou emocionalitu latinskoamerických fiest a zároveň v něm hluboce rezonuje současná i pradávná spiritualita celého kontinentu. Fotografie Jana Sochora pravidelně publikují média po celém světě.