nahoru

Ráj pro kávomily: Indická biofarma

Komerční prezentace30. června 2017 • 00:00
Ráj pro kávomily: Indická biofarma
foto: Coffee source

Indické pohoří Nilgris, čili Modré hory, v sobě ukrývají nejedno tajemství a krásu. Jednou z nich je i nejvýše položená farma Balmaadi Estate, kam určitě stojí za to vyrazit ochutnat unikátní biokávu a užít si nezapomenutelné výhledy do okolí

Nezvyklé převýšení, ale i blahodárný stín

Farma Balmaadi leží v údolí O’Valley na hranicích států Kerala, Tamil Nadu a Karnataka. Není tu ale jediná, v okolí se nachází i další, které svými neidickými názvy (Suffolk, Leicester, Lauriston) přímo odkazují na historické spojení s britským imperiem. I její založení v roce 1840 na tento fakt poukazuje. Vznik této farmy má na svědomí skotský dobrodruh Ouchterley. Dnes se jedná o farmu rodinnou, kterou vede milá dáma Unnamalai Thiagarajan.

Foto 

Balmaadi je nejvýše položená aktivní organická farma nedaleko města Gudalur, ovšem přístup k ní není vůbec snadný. Musíte mít buď spolehlivý jeep, nebo dobré nohy. Cesty jsou klikaté a velmi rozbité a je třeba zdolat veliké převýšení. Ale právě díky této nadmořské výšce farma produkuje vysoce kvalitní kávu i čaj již více než 170 let. Mimo těchto plodin se zde pěstuje ještě kardamom (po kávě druhá nejvýznamnější plodina), stevie a také čaj Assam. Rostlinkám se daří nejen díky nadmořské výšce, ale i díky stínu, které na ně vrhají vzrostlé fíkovníky či stromy Shola. Právě návrat těchto stromů podporuje dokonce i indická vláda. S jejich pěstováním je ovšem menší potíž. Mladé stromky jsou totiž velkou pochoutkou pro slony, opice a srnky.

Potok, cesta, hory a krávy

To vše lez na farmě, nebo kolem ní, najít. Jednotlivé části usedlosti dělí právě potok nebo cesta na 3 divize – Bungalow division, Western division a Wallwood division. Prameny potůčků, které místem protékají, pramení nedaleko pod vrcholky hor a využívají se převážně k zavlažování. Přes vrcholy hor kdysi dávno vedla stezka do Gudaluru, dnes se kvůli nebezpečným zvířatům do hor nedoporučuje vyrážet, ale spíš objet autobusem. Okolní zvířena se však v noci a v období sucha se zvířata stahuje na farmu. Můžete zde zahlédnout slony, pantery, horské krávy, srnky a mnoho ptáků. Takovému koncertu z ptačích hrdel se nic nevyrovná.

Foto 

Na farmě se žije téměř jako před 100 lety. Do města se jezdí jen v nejnutnějším případě. Všechno, co člověk potřebuje, má zde. Iluzi narušují jen neustále zvonící mobily. Většina zaměstnanců bydlí na farmě a jen část jinde. V době sklizně je ale na farmě až 100 lidí. Dříve zde bývala škola i nemocnice, dnes je vše dostupné na vyšší úrovni v blízkém Gudaluru.

Ráj pro kávomily

V Balmaadi se káva pěstuje a zpracovává, až na finální vyloupání zrna. Kvůli speciální licenci, tak nečiní žádný farmář v Indii, ovšem bez řádného vyčištění a vytřídění se káva nesní exportovat. Tak se uschlé bobule a káva v parchmentu (pergamenová slupka, ve které je kávové zrno uloženo) vozí na zpracování do vzdáleného Pollachi, kde se boby loupou a uskladňují. Do světa ale musí být prodáno minimálně 10 tun kávy, aby se začala zpracovávat. Jinak na velké finále čeká schovaná ve své slupce.

Třídění kávových bobůTřídění kávových bobů

Celková produkce farmy je asi 30 tun kávy ročně. Do doby, než se káva odveze na zpracování, je kvůli většímu objemu uskladněna v pytlích od cukrové třtiny. Káva se tu nemíchá a je napytlována dle odrůdy. Zvláštní sortou je „monkey parchment“, Indická obdoba Kopi Luwak, tedy cibetková káva. Mezi kávovými znalci vysoce ceněná káva unikátní tím, že ve formě jednotlivých bobů prošla trávicím traktem cibetek.

Návštěva této farmy ve vás zanechá hluboký dojem. Lidé zde žijí v souladu s přírodou, váží si jí i sami sebe navzájem. Ve své tvrdé práci vidí naprostý smysl existence. Pokud se na toto místo vypravíte, ucítíte úžasnou harmonii, která vámi okamžitě prostoupí. Možná i proto je káva z Balmaadi pěstovaná hinduisty tak úžasná. 

Kávu z farmy Balmaadi dováží a praží česká pražírna Coffee Source.

 

Komerční prezentace




Starší články Lidé a Země