Láska. Liška obecná. Japonsko, Nemuro. Autor: Michal Dobeš

Láska. Liška obecná. Japonsko, Nemuro. Autor: Michal Dobeš Zdroj: Czech Nature Photo

Malá princezna - srnec obecný. Česká republika, Mířkov. Autor: Michal Dobeš
V mlze. Česká republika, Oldrichovice. Autor: Lucie Lorková
Šťastné slepice, Vstáváme! Je tady nový den! Česká republika, Židlochovice. Autor: Filip Fojtík
Dar - včelařství patří k našim tradicím. Česká republika, Benátky nad Jizerou. Autor: Jan Veber
Ztracená v zeleném oceánu. Dubnový západ slunce v kopcích jižní Moravy. Z blízkého remízku vyběhlo několik srnek, chvilku se potulovaly po údolí a než se zase slunko schovalo za obzor, naskákaly zpět do nedalekého lesíka. Česká republika, Kyjov. Autor: Martina Gebarovská
60
Fotogalerie

Czech Nature Photo: Zvolte nejkrásnější fotku přírody a rozhodněte, kdo získá cenu Lidé a Země!

Do Czech Nature Photo je nová soutěž, která hodnotí nejlepší snímky přírody domácích autorů. Do pilotního ročníku se přihlásilo více než tři tisíce snímků. Vy můžete z nominovaných snímků vybrat ten, který se vám líbí nejvíce a vybrat tak autora, který získá speciální cenu časopisu Lidé a Země. Staňte se porotci, prohlédněte si galerii a vyberte fotku, která je podle vás nejlepší!

Soutěž Czech Nature Photo, která hodnotí nejlepší snímky živé přírody domácích autorů, vybrala prostřednictvím odborné poroty ze 3 140 přihlášených fotografií nominace do sedmi kategorií.  V sedmi kategoriích bude o nejvyšší ocenění bojovat 21 fotek, my jsme pro čtenářskou cenu ale výběr rozšířili na rovných 50. Bylo by škoda neukázat více tak působivých fotek. Během léta bude následovat výstava nejlepších snímků a v září budou vyhodnoceni vítězové jednotlivých kategorií a hlavní vítěz a také vítěz čtenářské ceny Lidé a Země. A mezi úspěšnými autory najdete i řadu spolupracovníků Lidé a Země!

Kdo zasedne v porotě

Porotu tvoří dlouholetí a uznávaní fotografové živé přírody Michal Krause a Rostislav Stach (spolupracovník Lidé a Země), kteří již také získali ocenění v soutěži Czech Press Photo. Dalšími členy poroty jsou Veronika Souralová, ředitelka soutěže Czech Press Photo a multižánrového centra Czech Photo Centre a Miroslav Bobek, ředitel pražské ZOO.

„Až takový zájem o Czech Nature Photo nás překvapil. Je vidět, že snímky přírody tvoří silnou stránku domácí fotografie. Není náhodou, že celá řada našich fotografů má dobré jméno také ve světě. V Czech Press Photo často vyhrávaly snímky zachycující problémy, ničení životního prostředí, kontrasty mezi divokou přírodou a postupující civilizací. To je v novinářské soutěži správně, rozhodně to však plně nevystihuje podstatu současných fotografií živé přírody,“ vysvětluje Souralová.

Kde fotky uvidíte?

V průběhu léta budou nominované snímky vystaveny v pražské ZOO a od 16. srpna do 3. září pak také v prostorech multižánrového Czech Photo Centre, které je u stanice metra Nové Butovice v Praze.