Ašima Širaiši

Ašima Širaiši Zdroj: Profimedia.cz

Ašima Širaiši
Ašima Širaiši
Ašima Širaiši
3
Fotogalerie

Ašima Širaiši: Nejnadanější ženská lezkyně světa stojí na prahu své kariéry

Je to taková trochu výstřední rodinka. Otec: umělecký tanečník známý pod pseudonymem Poppo a kouč své dcery, patnáctileté geniální lezkyně s přezdívkou „Gretzky žuly“. A maminka, která to s jehlou, nití a vzorovanými látkami umí tak dobře, že Ašima nemusí své lezecké oblečení nikde kupovat.

Před domem patrně nejlepší ženské lezkyně světa by mohly brzdit dodávky sponzorů naložené sportovní módou všeho druhu (a jednoho takového Ašima ostatně má), přesto: „Já nechci být jako všichni ostatní,“ tak trochu zbytečně prohlašuje rodilá Newyorčanka, která letos v Japonsku jako první žena vůbec zvládla boulder s obtížností 8c (V15).

„Nosím lezecké oblečení od mámy, protože ke mně a k mému lezení prostě patří.“ V patnácti letech, kdy si ke sportu v podstatě odskakuje ze školy, ji už svět lan a karabin považuje za jednu z nejlepších sportovních lezkyň historie – samozřejmě včetně boulderingu.

Tak ostatně svou kariéru v chytech začala – jako šestiletá v Central Parku pozorovala pár chlápků, jak se baví na skalce řečené Rat Rock. Projevila zájem a za chvíli už vesele padala na záda. „Vlastně nevím, jestli jsem do lezení vplula nějak zvlášť přirozeně. Pořád jsem padala a padala, ale užila jsem si dost legrace. A nakonec jsem se na vrchol dostala.“ Doslova.

Ve třinácti jako nejmladší v historii zvládla cestu 9a+ a drží titul juniorské mistryně světa v obou disciplínách. Bouldering přeje spíš síle, ve sportovním lezení hraje větší roli výdrž. Ašima má zjevně obojí. „Chci pořád posouvat své hranice a možná jednou posunu hranice i svého sportu samotného,“ uvažuje Ašima. „Připadá mi, že to ode mě lidé očekávají – a já to nakonec dokážu.“

Filmař Josh Lowell, který o Ašimě letos natočil snímek Young Guns, to vidí jasně: „Ašima by mohla být největší revolucí ve špičkovém lezení od dob Chrise Sharmy.“ Sportovní svět od Ašimy čeká hodně a ona od sebe ostatně taky. „Už když jsem s lezením začínala, chtěla jsem se dostat na olympiádu. Dívala jsem se v televizi na atlety a hrozně se mi líbila představa uspět ve svém sportu a reprezentovat přitom svou zemi.“

Za čtyři roky bude mít šanci. Mezinárodní olympijský výbor vpustil lezení na příští letní olympiádu, takže je dost pravděpodobné, že na Ašimu čekají medaile. Symbolicky v metropoli země, odkud její rodina pochází – v Tokiu.


 Faktaz chytu:

  • Ašima Širaiši se narodila 3. 4. 2001 v New Yorku.
  • V roce 2015 byla nominována na mezinárodní ocenění SalewaRockAward.
  • Je nejmladšílezkynísvěta, která ve svém věku postupně přelezla všechnyvýkonnostnístupně.
  • V roce 2016 získala na mistrovství světa juniorů čtyřizlaté medaile.