Zřícená část stavby pět měsíců před zemětřesením

Zřícená část stavby pět měsíců před zemětřesením Zdroj: Tomáš Beránek

Buddhovy oči ruší z poklidu jen hejna holubů.
Na začátku rekonstrukce v listopadu 2015
Počátek rekonstrukce v únoru 2016
Malá stúpa, která se při zemětřesení také zřítila.
Stav rekonstrukce v květnu 2016
12
Fotogalerie

Vzácná nepálská stúpa zničená silným zemětřesením vstala z popela

Obří stúpa v Bódhnáthu na okraji nepálské metropole se 22. listopadu 2016 znovu zaskvěla novotou. Po náročné rekonstrukci a opravách škod způsobených katastrofálním zemětřesením 25. dubna 2015 spočívají oči poutníků na dovedně obnoveném svatostánku na nejposvátnějším místě tibetského buddhismu mimo vlastní Tibet.

Stavba leží na severovýchodním předměstí Káthmándú asi 11 kilometrů od centra, ve čtvrti obývané Tibeťany. Příliv množství uprchlíků po čínské okupací Tibetu v roce 1959 vedl ke stavbě více než 50 buddhistických klášterů v bezprostředním okolí stúpy i v úzkých tichých uličkách nedaleko od ní.

Podívejte se, jak vypadá stúpa dnes:

Video placeholde
Obří stúpa v Bódhnáthu na okraji nepálské metropole se 22. listopadu 2016 znovu zaskvěla novotou • Facebook.com

Stúpa údajně ukrývá ve svém nitru část Buddhových ostatků, jak věří většina poutníků. Při ničivých otřesech přišla o svoji typickou dominantu. Věžička nad mohutnou kupolí s krychlovitým podstavcem s Buddhovýma očima na všech čtyřech stranách, tvořená symbolem ohně - 13stupňovou pyramidou představující 13 překážek na cestě k dosažení nirvány, musela být spolu se zlatým baldachýnem - symbolem vzduchu - stržena kvůli silnému poškození, protože hrozilo její zřícení.

Dlouhé měsíce tak poutníci nemohli obcházet mohutnou stavbu kolem dokola pod dohledem Buddhových očí, přísně vzhlížejících do čtyřech světových stran a ochraňujících vše ve svém dohledu před zlými silami. Na severní straně stúpy kolem malé svatyně zasvěcené Adžimě, bohyni a ochránkyni dětí před nemocemi, která pro Nevárce, kmen žijící převážně v Káthmándském údolí, představuje symbol plodnosti, nebylo také možné po schodišti mezi dvěma jezdci na slonech vystoupat ke třem plošinám nad základy stúpy, které mají tvar mandaly symbolizující Zemi. Nešlo ani vylézt k základně mohutné kupole s malými nikami se soškami Avalokitéšvary, patrona soucítění. Jeho reinkarnací je dalajlama a v každém výklenku je znázorněna vždy jedna z jeho podob, které dohromady dávají posvátné tibetské číslo 108.

 

Třídenní púdža

Na jednom z mála míst na světě, kde je buddhistická víra neomezeně přijímána v masovém měřítku, tak mohly davy poutníků a s nimi i turistů po celou dobu rekonstrukce jen obcházet nepravidelnou 16strannou cihlovou zeď se skupinkami modlitebních mlýnků. Buddhisté pravou rukou roztáčejí malé plechové válce s vytepanými mantrami Óm mani padme húm a přejí si, aby se jim jejich přání a tužby vyplnily. Stejné mantry jsou tibetským písmem napsány i uvnitř mlýnků a linou se i z úst poutníků, čímž se jejich posvátná síla ještě více umocňuje.

Poutníci, jejichž koncentrace se zvyšuje zejména při buddhistických svátcích, neváhali zanechat svého rozjímání a přiložili ruku k dílu, kdykoliv bylo potřeba. Přijel náklaďák plný cihel a v mžiku se vytvořil dlouhý had z lidských těl a cihly rychle putovaly vzhůru až tam, kde byly potřeba.

Na rekonstrukci, která stála 2,1 milionů amerických dolarů, přispěly šerpské i jiné buddhistické komunity z Nepálu i ze zahraničí, které také věnovaly potřebných 30 kilogramů zlata na pozlacení nového vrcholku stúpy. Přispěly i nejrůznější organizace a nepálská vláda.

Slavnostnímu otevření předcházel buddhistický modlitební obřad púdža trvající tři dny, který celebrovalo mnoho lamů nejen z Káthmándú, ale i z celého Nepálu a z jiných buddhistických zemí. Třetí den púdža přerostla ve speciální obřad, kdy mniši vystoupali ke stúpě a obstoupili jí kolem dokola. Poté jeden s nejvyšších lamů zapálil oheň, kterým zrenovovanou stavbu očistil a posvětil jí. V tu chvíli nad stúpu vzlétly helikoptéry a začaly na ní svrhávat záplavy květin.

Ceremoniál v den oficiálního znovuotevření stúpy, 22. listopadu, zahájil nepálský premiér Pušpa Kamal Dáhál symbolickým zapálením máslové lampičky. Ve svém projevu pochválil rychlost renovace stúpy a dal ji za příklad toho, jak Nepálci dokáží obnovovat své kulturní dědictví. "Je to okamžik, na který můžeme být hrdí. Úspěšná rekonstrukce je inspirací pro pokračování obnovy v zemětřesením postižených oblastech," dodal.

 

Vonný obřad

Po devatenácti měsících od zemětřesení bylo poprvé dovoleno prostým věřícím opět vystoupat na stúpu a masy přítomných sevřené mezi zdi ohraničující stúpu a výstavné domky s obchůdky Tibeťanů obklopující stavbu se mohly konečně uvolnit. Přítomní návštěvníci a turisté, kterým se podařilo vměstnat se do vyhlídkových restaurací a kaváren na střešních terasách přilehlých domů, měli vše jako na dlani.

V dalších dnech přibývaly spousty modlitebních praporků natažených na lankách od vrcholu stúpy k jejím základům. Řady červených, zelených, žlutých, modrých a bílých vlaječek lungta posetých modlitbami v tibetském písmu se opět třepetají se svým poselstvím ve větru a spolu s nenapodobitelnou očisťující vůní šukpy, spalovaných jalovcových větviček, dotvářejí podmanivou atmosféru celého prostoru stúpy a jejího okolí.

"Chodím sem skoro každý den a mé srdce bylo zlomené, když jsem uviděl škody napáchané zemětřesením," říká 66letý mnich Dawa se slzami v očích. "A když vidím, že vše je jako dřív, jsem velmi šťasten."


 

Zemětřesení v Nepálu

Ničivé zemětřesení na jaře 2015 v Nepálu kromě ztráty tisíců zmařených životů způsobilo i ohromné materiální škody nejen na historických památkách, ale především na stavbách prostých obyvatel. Po dvou letech, které od katastrofy uběhly, je stále téměř 6000 zřícených škol neobnoveno a nepálští žáci nemají možnost pokračovat v tolik potřebném vzdělávání. Pomoci lze zasláním příspěvku na veřejnou sbírku nebo dárcovské smsky. Více o možnostech pomoci na www.namastenepal.cz