V italském Terstu najdete evropskou raritu: funkční kombinaci tramvaje a lanovky

V italském Terstu najdete evropskou raritu: funkční kombinaci tramvaje a lanovky Zdroj: Profimedia.cz

V italském Terstu najdete evropskou raritu: funkční kombinaci tramvaje a lanovky
V italském Terstu najdete evropskou raritu: funkční kombinaci tramvaje a lanovky
3
Fotogalerie

Evropská dopravní rarita: tramvaj a lanovka dohromady

V italském Terstu najdete evropskou raritu: funkční kombinaci tramvaje a lanovky. Přibližně pětikilometrová dráha spojuje tento přístav na severu Jadranu s předměstským sídlem Opicina.

Na své krátké trase tramvaj překoná úctyhodné převýšení tří set metrů. První pravidelné spoje se tu vydaly na cestu roku 1902. Dnešní tramvajové vozy pocházejí především ze 30. let minulého století. A přestože prošly modernizací, pořád v sobě nesou ducha meziválečné epochy. Včetně zvukových efektů soukolí, když se stařičká tramvaj rozjede z náměstí Oberdan vstříc prudkému stoupání.

Nejprve pronikavě skřípe v obloucích a zarputile supí vzhůru. Pak se zastaví, přeskočí přes výhybku a automaticky se zapřáhne za pomocný tlačný vůz, který je tažen lanem napnutým mezi oběma kolejemi. Tramvaj se právě proměnila v lanovku. Na klasické dráty se opětovně napíchne až za objektem podzemní strojovny.

Jakmile nabere výšku, začnou se postupně otevírat fascinující pohledy do Terstského zálivu. Tehdy turisté dávají hlasitě najevo svoje uspokojení. Naopak menšina místních pasažérů nerušeně ignoruje každodenní divadlo, neboť primárně je dráha určena domácím. Proto tady také platí standardní cenově příznivý tarif zdejší městské dopravy.