Obálka nového vydání Luthera Arkwrighta

Obálka nového vydání Luthera Arkwrighta Zdroj: Archiv nakladatelství Comics Centrum

Ukázka z nového vydání Luthera Arkwrighta
Ukázka z nového vydání Luthera Arkwrighta
Ukázka z nového vydání Luthera Arkwrighta
Ukázka z nového vydání Luthera Arkwrighta
Ukázka z nového vydání Luthera Arkwrighta
9
Fotogalerie

Čerpali z něj Moore, Gaiman i Jodorowsky: Přelomový komiks Luther Arkwright je zpátky

Druhé české vydání Dobrodružství Luthera Arkwrighta (Arkwright Integral), zásadního komiksu britské komiksové legendy Bryana Talbota, právě vyšlo v obří velikosti v nakladatelství Comics Centrum. První české vydání z roku 2005 zaplnilo další bílé místo na mapě historie světového komiksu. Od té doby vyšla další díla, která na něj navázala, a tudíž dnes jeho čtení přináší o poznání odlišný čtenářský zážitek.

Bryan Talbot svůj opus magnum tvořil na přelomu 70. a 80. let minulého století a podle Alana Moora, další komiksové legendy, dílo představuje přelom mezi komiksem starým a komiksem, jak jej chápeme dnes. Talbot se pokusil vytvořit komiks, který by překonal zavedená schémata. Snažil se v něm dokázat, že komiksové médium unese komplexní příběh. Záměr se povedl na výbornou a také díky Arkwrightovi se podařilo překonat celou řadu do té doby platných předsudků.

Dřív než Smlouva s bohem

Také jde pravděpodobně o první grafický román, jak jej dnes chápeme. Sám autor poukazuje na skutečnost, že jej vydal přece jen o něco dříve, než Will Eisner zveřejnil svou Smlouvu s bohem (tento komiks ještě pohříchu čeká na české vydání). Šlo o průlom hned v několika směrech. Nejenže posunul hranice celého média, ale položil také základy novodobé britské komiksové scény.

Právě Dobrodružství Luthera Arkwrighta, fascinující příběh plný filozofie new age, drog, poezie a kvantového chápání našeho vesmíru, zapůsobilo jako kámen vržený do poklidného jezera komiksového dění. Od něj se začaly šířit vlny, díky nimž vznikla legendární komiksová díla, která dnes řadíme mezi klasiku.

Mezi nejslavnější, které inspiroval, patří bezpochyby Alan Moore. Pod Talbotovým vlivem napsal i Bažináče, který zásadně ovlivnil americkou komiksovou scénu. Bažináč pro změnu ovlivnil Neila Gaimana při tvorbě Sandmana (jehož některé epizody Talbot také kreslil). Využití tarotových karet pro tvorbu příběhu pak v neméně slavném Incalu použil Alejandro Jodorowsky s Moebiem… A tak by se dalo pokračovat. Zde je asi nejvhodnější zmínit i českou stopu – jednu z vedlejších rolí v Talbotově komiksu obsadila i Octobriana, podvržená komiksová superhrdinka Petra Sadeckého, která v našem kontextu uzavírá pomyslný inspirační kruh.

Rozkolníci útočí

Kdo je Luther Arkwright? V Talbotově podání nový druh člověka, jedinečná entita, pro kterou neexistují hranice mezi jednotlivými realitami mnohavesmíru. Jako takový je předurčen k zažehnání krize způsobené tzv. Rozkolníky, bojovníky chaosu, kteří se za pomoci prastarého artefaktu, kosmického vejce, snaží ovládnout a potažmo zničit celé univerzum.

Obří kniha obsahuje i pokračování s názvem Srdce impéria, které Talbot psal a kreslil dvacet let po uvedení svého nejslavnějšího opusu. Druhý příběh se nikdy nedočkal takového ohlasu jako původní komiks. I přes zcela odlišnou kresbu a dynamiku vyprávění (kromě jiného je také na rozdíl od původního Arkwrighta barevné), dostává díky soubornému vydání nový kontext a je příjemným doplněním originálu. Svou roli hraje i velikost, Srdce impéria vyšlo česky původně v malém formátu.

Prvotřídní komiksová bonboniéra

Asi nejdůležitější, co můžeme o Arkwrightovi říci, je, že ani téměř po čtyřiceti letech od vytvoření neztratil nic ze své opojnosti. Talbot v něm experimentoval s formou i s obsahem, snažil se neustále překonávat sám sebe. Nikdy se ale nenechal příliš unést, a i když jde o dílo rozmáchlé, vše v něm dokonale sedí a díly unikátní skládačky do sebe zapadají.

Svět, ve kterém se odehrávají hlavní události, se přitom tomu našemu geopoliticky podobá jen vzdáleně. Oliver Cromwell pro sebe kdysi uchvátil vládu nad Británií a royalisté již tři století živoří v politickém podzemí. Ruský car spolupracuje s Pruským císařstvím, a kdyby v době vzniku existoval steampunk, určitě bychom tuto alternativní historii řadili právě do tohoto žánru.

Dobrodružství Luthera Arkwrighta jsou zkrátka prvotřídní komiksovou bonboniérou: u každé další stránky žasnete nad novými chutěmi. A když dodáme, že podle samotného autora je české vydání tím nejlepším na světě (to současné má 656 stran), je jasné, že tato sběratelská lahůdka doplněná o desítky stran bonusů nesmí zůstat mimo pozornost milovníků komiksů. A to i když vlastní původní verzi.