Šílená ze Sacré-Coeur. Obálka dvousetstránkového komiksu.

Šílená ze Sacré-Coeur. Obálka dvousetstránkového komiksu. Zdroj: Archiv nakladatelství Argo

Pro Alaina Mangela, emeritního profesora ze Sorbonny, sex ztratil veškerý živočišný význam a stal se zdrojem posvátné energie.
Mangel se začal oblékat do fialové, která je barvou spirituální otevřenosti, a skoncoval jednou provždy s erekcí. Ne že by byl impotentní, ale svou pohlavnost daroval Bohu.
Mladá Elizabeth v Mangelovi probudila démona chlípnosti, ačkoli ji žádal, ať mu pomáhá odolávat pokušení... Eli-za-bet: neznamená to hebrejsky doslova „prorokův dům“?
Alain Mangel vyráží za neslýchaným dobrodružstvím za hranicemi morálky a zdravého rozumu a jeho průvodkyní bude právě Šílená od Sacré-Coeur...
Ukázka z Šílené ze Sacré-Coeur...
6
Fotogalerie

Šílená, profesor, sex, Jodorowsky & Moebius

Na obálce komiksu, na němž spolupracovali dva géniové, Alejandro Jodorowsky & Moebius, najdeme dívku s poněkud posedlýma očima, košilí rozepnutou do půl pasu, odhalenými ňadry a dost velikým křížem na krku. Ano, ta může být opravdu šílená! Ale sluší jí to.

Co najdeme v knize samotné, ovšem můžeme jen hádat, a když Šílenou ze Sacré-Coeur (v překladu Richarda Podaného ji nedávno vydalo Argo) zaklapneme, těžko ten příběh někomu jen tak převyprávíme. Na to je příliš košatý a rozjetý jako vlak, takže snad nezbývá než ho celý překreslit znovu. Každá odchylka však může znamenat, že se příběh bude vyvíjet jinak a dojde k jinému cíli. Těžko říci k jakému, protože ani u původní story nepanuje shoda, co to má vlastně všechno znamenat. A navíc: ne každý kreslí tak jako Moebius a ne každý má tak divoké nápady jako Alejandro Jodorowsky.

K narozeninám rozvod

Profesor Alain Mangel už není žádný mladík, na univerzitě je ovšem oblíben, jeho přednášky jsou hojně navštěvovány a věci duchovní jsou to jediné, co ho zajímá. Miluje fialovou barvu. Jeho žena říká, že se stal univerzitním mnichem. Tento přístup k životu však madam tak úplně neoceňuje, a tak se rozhodne dát mu jako dárek k narozeninám rozvod.

V tuto chvíli někteří čtenáři (a věřím, že i čtenářky) mohou panu profesorovi závidět velkorysost jeho ženy, nejsem si ale jist, jestli si dokážou představit, co se v takovém případě děje druhý den nebo nejpozději poté, co obdarovaný vystřízlivý. Autor scénáře Alejandro Jodorowsky to pravděpodobně věděl – první část následujícího příběhu je prý dost autobiografická.

Šílený trip 

Profesora Alaina Mangela se rozhodne zachránit studentka Elizabeth, protože: „Po tvé poslední přednášce jsem měla vidění (...) z tebe a ze mě se stejně jako ze Zachariáše a Alžběty v Knize knih zrodí syn, prorok, a dostane jméno Jan. To on ukáže lidstvu cestu, jež povede k novému Kristu... Čeká nás přenádherný úkol, Alaine! Svatý úkol!“

Když někdo přijme takovouhle výzvu, je jasné, že jeho momentální psychická kondice není právě nejlepší, a že kdyby se náhodou chtěl vyvléci z téhle situace, čeká ho dost prekérních zatáček a manévrů. Pojedeme spoustou odboček a objížděk, abychom se dostali někam, co se od chvíle, kdy jsem dočetl, snažím pojmenovat a zatím se mi to nepodařilo. Šílený trip: zážitky se převalují v hlavě a ještě k nim neexistuje klíč.

Proměnlivá kniha 

Tenhle komiks bez obav doporučím každému, kdo se zeptá, jestli číst, anebo ne. A jestli ty dvě stovky stránek nedáte naráz, nechte si Šílenou ze Sacré-Coeur na nočním stolku a občas si ji jen prohlédněte. Suverénní kresba Moebiova je jednou z nejlepších, na jaké natrefíte, a jeho estetika (která se v průběhu vyprávění mění – jsou tu tři kapitoly nakreslené v průběhu několika let) je úžasná. A je radost mít v knihovně knížku, ke které se můžete vracet, protože není jednoznačná a jednou provždy hotová, ale stále vybízí k pohledu novýma očima. Knížku, která se bude měnit podle toho, co právě zažíváte sami.