Ze seriálu Tabula Rasa

Ze seriálu Tabula Rasa Zdroj: Archív festivalu Serial Killer

Serial Killer: V Brně se chystá nový festival nejlepší seriálové tvorby současnosti

Od 2. do 5. května v Brně se chystá nový mezinárodní festival seriálů Serial Killer. Nabídne to nejnovější ze seriálové produkce na velkém plátně a český rekord v zírání na portrét Davida Lynche.

Serial Killer je první festival televizní a online seriálové tvorby ve střední a východní Evropě. Pilotní ročník uvede na několika místech v centru Brna od 2. do 5. května mezinárodní soutěžní přehlídku zaměřenou na TV a webové seriály ze střední a východní Evropy, představí aktuální trendy a vrcholy v západoevropské televizní produkci a ve speciální sekci věnované Dánsku dá nahlédnout na některé z milníků tamní seriálové tvorby. Nebudou chybět ani novinky z HBO, Netflixu, České televize nebo Stream.cz.

„Vytvořit kvalitní velkou pilotní akci s mezinárodní rezonancí, to je asi jedna z nejtěžších věcí, kterou jsem v životě dělala. Mám ale radost, že se zřejmě podaří prolnout odborníky s fanoušky, praktiky s teoretiky, VIP hosty s běžnými návštěvníky a společně budeme sledovat to nejkvalitnější, co lze v současné nové seriálové tvorbě najít,“ konstatuje zakladatelka festivalu, respektovaná filmařka a producentka Kamila Zlatušková.

Na festivalu proběhne pokus o unikátní rekord: nejdelší řetězové zírání na portrét Davida Lynche. V luxusním apartmánu hotelu Grandezza ve středu Brna budou hosté a akreditovaní návštěvníci festivalu sériově zírat na portrét amerického režiséra Davida Lynche na televizní obrazovce. Součástí rekordu je i natáčení krátkého filmu o vztahu Čechů k tomuto umělci. Režie se ujme oceňovaný režisér Dužan Duong a producent Matěj Chlupáček.

Oficiální program festivalu Serial Killer zahájí exkluzivní premiérová projekce prvních dvou z celkem šesti dílů očekávaného českého seriálu Most!, který je zařazen do hlavní festivalové soutěže. Scenárista Petr Kolečko a režisér Jan Prušinovský, tvůrci Okresního přeboru a Trpaslíka, se tentokrát pustili do satirické zpovědi o svérázném severočeském městě.

Unikátní projekce českého Mostu se odehraje 2. května v Univerzitním kině Scala za přítomnosti tvůrců, herců a dalších osobností: Jana Prušinovského, Petra Kolečka, Petra Koblovského, Martina Hofmanna, Zdeňka Godla, Michala Isteníka, Eriky Stárkové.

Speciální soutěžní sekce pro nezávislé webseriály ze střední a východní Evropy bude mít svůj blok v pátek 4. května. Soutěžní výběr, který bude odhalen až těsně před festivalem, ilustruje šíři cílových skupin, témat i žánrů online produkce. Českou republiku bude reprezentovat Lajna z OBBOD a novinka ze Streamu a Playtvaku.

Festival Serial Killer uvádí primárně žhavé novinky a tituly premiérované v uplynulém roce, ale vedle toho se chce každoročně zaměřit na jednu zemi a představit či připomenout divákům také starší vrcholy tamní produkce. Pilotní ročník zacílí na Dánsko. Z něj samozřejmě nemůže chybět kultovní klasika – seriál Království Larse von Triera, ve kterém se v bizarním, až surrealistickém prostředí dánské nemocnice dějí nevysvětlitelné jevy. Ačkoli Dánsko mezinárodně proslulo detektivkami, tamní televize v čele s veřejnoprávní DR přitom produkují také jiné žánry.

Vedle cenami ověnčeného rodinného dramatu Dědictví (Arvingerne) v hlavní roli s herečkou Trine Dyrholm, českým divákům známou z filmů Susanne Bier, dánská sekce představí také kousavou vztahovou komedii Pospolu v rozvodu (Bedre skilt end aldrig), která se letos dočkala amerického remaku. Aktuální dánskou tvorbu reprezentují novinky Cesty Páně (Herrens veje), kde tvůrce fenomenálního mezinárodního hitu Vláda (Borgen) Adam Price se stejnou chytlavostí jako dříve politiku zpracoval téma víry a církví, a také výpravný projekt Liberty, pojednávající o skandinávské diaspoře v Africe v 80. letech, v hlavních rolích s Connie Nielsen, známou z řady amerických blockbusterů, a představitelkou ikonické Sarah Lund z kriminálky Zločin Sofie Gråbøl.

V další části programu Serial Killer ukáže výrazné seriálové projekty včetně poslední série švédsko-dánského kriminálního hitu Most, belgického surreálního thrilleru Tabula Rasa, odehrávajícího se v mysli hlavní hrdinky, či norského dokonale vyostřeného sportovního dramatu Domácí hřiště (Heimebane), kde se nová ambiciózní trenérka musí potýkat s mužským světem prvoligového fotbalu.

Festival uvede také několik novinek z německé produkce, které ilustrují tamní aktuální boom kvalitní seriálové tvorby. Vedle mezinárodní cenou Emmy ověnčeného protirasistického sitcomu Hnědá rodina (Familie Braun) to bude také coenovsky absurdní satira na maloměstskou korupci Vítejte v Hindafingu (Hindafing) či německo-český thriller Zmizení (Das Verschwinden), v němž matka pátrá po ztracené dceři a při tom odkrývá temné stránky šumavského pohraničí.

Většinu titulů festival představí dvěma epizodami, ale na své si přijdou také vyznavači bingewatchingu. Vedle maratonu Trierova Království je čeká kompletní dánská minisérie Muži z Blekingegade (Blekingegade), která formou dynamického akčního thrilleru, formálně inspirovaného filmy s Jasonem Bournem, zpracovává reálný případ série bankovních loupeží a únosů v 80. letech. A také absurdní americký niche hit Soudruh detektiv.