Video placeholde

#musitezazit: Jeden panák? Oslepnete. Dva? Zemřete. Metanol hraje hlavní roli v novém českém filmu

Dvoudílný televizní film o metanolové aféře, série koncertů Báry Polákové, kniha Stín Jiřího Křižana a adaptace knihy Hastrman Miloše Urbana. To jsou věci, které zkrátka musíte zažít! Více se dozvíte ve videu.

V roce 2012 hýbala Českou republikou aféra s pančovaným alkoholem. V souvislosti s jeho konzumací zemřelo devětatřicet lidí. Možná si vzpomenete. A pokud ne, připomene vám to podařený dvoudílný film Metanol, který pro Českou televizi natočila režisérka Tereza Kopáčová podle scénáře Lenky Szántó. V hlavní roli Lukáš Vaculík, obklopený většinou méně známými tvářemi.

Herečka Bára Poláková kolem sebe dokázala postavit slušný producentský tým v čele s Janem Muchowem. Její písničky mají hlavu a patu. Nedávno vydala už druhou desku. Zkrátka to vypadá, že to s hudební kariérou myslí vážně. Od půlky března jede úspěšné turné, jež vyvrcholí třemi koncerty v pražském Lucerna Music Baru.

Stín Jiřího Křižana je přímá, málomluvná, nesentimentální, nesoudící a nevyumělkovaná próza. Skrývá klíč k pochopení české vesnice a neštěstí celého národa.

Nechtěli jsme prezentovat vodníka jako pohádkovou bytost v tom obvyklém, erbenovsko-ladovském duchu, ale spíše jako zvířecí druh,“ říká o hlavní postavě filmu Hastrman jeho režisér Ondřej Havelka.

Více vám prozradí video v úvodu článku.