Video placeholde
Vizuál letošního filmového festivalu Finále Plzeň, který začal právě dnes
Logo Finále Plzeň
Vizuál loňského filmového festivalu Finále Plzeň s Janou Plodkovou
Předloňský vizuál Finále Plzeň
4
Fotogalerie

V Plzni čepují české filmy. Na Finále se opět bojuje o Ledňáčka

Jestli jste váhali s koupením lístku na nějaký český film tak dlouho, až ho stáhli z kin, máte druhou šanci. Chcete-li mít přehled o všem podstatném, co se u nás, na Slovensku anebo v koprodukcích s jinými zeměmi v posledním zhruba roce natočilo, kupte si jízdenku do Plzně. Již 31. ročník festivalu Finále Plzeň začal a jako obvykle je na co se dívat. Kromě toho má festival jedinečnou domáckou atmosféru. Jak taky jinak, když promítá především domácí filmy?

Artu s mírou

Celkem těch filmů na Finále Plzeň bude od 19. do 24. dubna (pátek až úterý) na 130, ale do tohoto počtu se řadí i krátké studentské filmy, které se utkají o jednu z cen festivalu – Zlatého ledňáčka. O toho budou soutěžit filmy také v kategoriích Celovečerní hraný či animovaný, Dokumentární a Televizní a internetový. Oproti karlovarskému festivalu se tu v soutěžní kategorii tolik nehraje na artové noty, takže mezi soutěžními filmy najdete kromě oceňovaných snímků jako Bába z ledu či Křižáček také ryze komerční Přání k mání či Po strništi bos. Zajímavým objevem pro širší publikum může být snímek Petra Václava Skokan pohybující se na hraně dokumentu a hraného filmu. Vypráví o chudém romském mladíkovi, který po propuštění z vězení nechce skončit u drog a alkoholu a vypraví se s prázdnou kapsou do Francie na bájný festival v Cannes. Nečekaně svěží dílko připomene rané filmy Miloše Formana, kde neherci vytvářeli půvabné trapnosti a odhalovali tak dřeň skutečného života. Skokan je takový příběh o migrantovi naruby.

Finále se neohlíží jen za rokem uplynulým, ale uvádí i zcela čerstvé filmy, jako je například Hastrman, který festival zahájil, či poslední opus Jana Švankmajera Hmyz. Zajímavé jsou nové dokumenty jako Archa stínů a světel od Jana Svatoše. Český autor si netradičně zvolil námět archivní a zahraniční – život dvojice amerických filmařů Johnsonových, kteří se vypravili na úsvitu kinematografie mezi africké lidožrouty a jako jedni z prvních přinesli filmové zprávy o exotice africké džungle.

Sto let republiky a Horníčka

Ve speciálním uvedení můžete vidět první díl seriálu stanice Stream.cz Kafe a cigárko. Jedná se o komediální pohled na herecké prostředí podle blogu Marie Doležalové se scénářem od spisovatelky Petry Soukupové. Výročí založení republiky dalo vznik speciální sekci, v níž najdeme filmy Bílá nemoc, Erotikon a Svatý Václav. Vznik posledně jmenovaného inicioval T. G. Masaryk k tisícímu výročí smrti sv. Václava. Tyto staré filmy budou promítány v Kopeckého sadech před Měšťanskou besedou a budou doprovázeny živou hudbou.

Sté výročí narození však neslaví pouze republika, ale také herec Miroslav Horníček, plzeňský rodák. K vidění bude Člověk a jeho dům, jeden z prvních interaktivních filmů na světě.

V neděli 22. dubna se v autobusové hale Depo2015 mohou těšit na zážitek milovníci filmové hudby. Hudbu ze slavných světových snímků jako např. Piráti z Karibiku či Počátek provede Pražský filmový orchestr.

A kdybyste si chtěli odpočinout od pohyblivých obrazů a chvíli pohledět na nějaké nehybné, nenechte si ujít pozoruhodnou výstavu Trauma – tíseň – extáze – prázdnota ve výstavní síni Masné krámy, která zobrazuje vypjaté emoce v malířství posledního století.