Nejlepší designéři za rok 2017 se představují na festivale Best of: od 22. do 25. března 2018 ve SmetanaQ.

Nejlepší designéři za rok 2017 se představují na festivale Best of: od 22. do 25. března 2018 ve SmetanaQ. Zdroj: Eva Fornálová

Během pěti dní je možné zhlédnout ty nejlepší designérské práce posledního roku z Česka
Nejlepší designéři za rok 2017 se představují na festivale Best of: od 22. do 25. března 2018 ve SmetanaQ.
Nejlepší designéři za rok 2017 se představují na festivale Best of: od 22. do 25. března 2018 ve SmetanaQ.
Nejlepší designéři za rok 2017 se představují na festivale Best of: od 22. do 25. března 2018 ve SmetanaQ.
Nejlepší designéři za rok 2017 se představují na festivale Best of: od 22. do 25. března 2018 ve SmetanaQ.
30
Fotogalerie

Značka Primeros, PET lahev i šperky k záhadnému rukopisu z 15. století. To jsou vítězové Czech Grand Design 2017

Hlavním vítězem cen Czech Grand Design 2017 pro nejlepší tuzemské designové tvůrce se dnes stala šperkařka Nastassia Aleinikava. Původem běloruská designérka šperků, která dlouhodobě tvoří a žije v Praze, byla na ceny nominovaná již několikrát. Dnes zvítězila i v kategorii šperku, porota ji ocenila za kolekci inspirovanou záhadnou knihou z 15. století a za extravagantní kolekcí brýlí Utopie. Porotci ocenili také design PET lahve, novou podobu značky Primeros, recyklovanou módu či obnovenou značku skla.

Spolu s hlavní vítězkou si cenu z dnešního ceremoniálu odneslo dalších osm tvůrců, značek či výrobců. Podobu ceny vytváří vždy loňský Grand designér, letos ji navrhlo studio deForm. Ocenění dostali kovovou krabičku s tlačítkem, která v sobě ukrývá desítku zvukových stop. Jedna z nich - potlesk publika - vznikla dnes při zaznění jména každého laureáta. "Chtěli jsme zachytit atmosféru a emoci předávání cen Czech Grand Design. Tahle kovová krychle umožní vítězi vrátit se zpátky a vychutnat si ten okamžik znovu nebo ho postrčí správným směrem ve chvíli tvůrčí krize," uvedli Václav Mlynář a Jakub Pollág ze studia deForm.

Trofej pro Designérku šperku roku a také pro absolutní vítězku cen vynesla v Česku usazené tvůrkyni kolekce šperků Voynichův rukopis. Autorka se k jejímu vytvoření inspirovala záhadnou ilustrovanou knihou, která je napsaná neznámým písmem v neznámém jazyce a pochází z první poloviny 15. století. Rukopis je předmětem zájmu mnoha vědců různých disciplín, kromě neznámého textu obsahuje množství ilustrací z oblasti botaniky, astronomie, kosmologie či farmakologie. Je pojmenována po Wilfridu Voynichovi, americkém obchodníkovi polsko-litevského původu, jenž rukopis získal v roce 1912. Dnes ho má Yaleova univerzita.

Nejlepší designéři za rok 2017 se představují na festivale Best of: od 22. do 25. března 2018 ve SmetanaQ.Nejlepší designéři za rok 2017 se představují na festivale Best of: od 22. do 25. března 2018 ve SmetanaQ.|Eva Fornálová

Nová PET lahev

Designérem roku se již podruhé stal Jan Čapek, který zkoumá možnosti plastu jako výrobního materiálu. Po nafukovacích hračkách z roku 2013 mu letos vynesla cenu PET lahev pro minerální vodu Fatra vytvořená speciální technologií. V kategorii grafický designér roku zvítězila trojice Tomáš Brousil, Matěj Chabera a Jakub Korouš, kteří stáli za novou vizuální identitou značky Primeros.

Nejlepším fotografem roku je Václav Jirásek za fotografie pro MFF Karlovy Vary, kalendář B.K.S. Herectví a také značku Metráž. Jirásek si ocenění odnesl po řadě nominací i finálových umístění z předchozích let.

Cena pro Výrobce roku připadla znovuobnovené značce Rückl. Nejlepší módní designérkou byla zvolena Lenka Vacková, akademii zaujala její recyklovaná kolekce oděvů a koberců z odpadního textilu. Do síně slávy byl uveden pedagog, sklář a umělec Václav Cigler.

Přehled oceněných cenami Czech Grand Design 2017:

Absolutní vítěz, Grand designér roku - Cena Erste Premier:

Nastassia Aleinikava

Designér roku - Cena Ministerstva kultury ČR:

Jan Čapek - PET lahve pro minerální vodu (Fatra)

Módní designér roku:

Lenka Vacková - recyklovaná kolekce (ve spolupráci se značkou Klatex)

Designér šperku roku:

Nastassia Aleinikava - kolekce šperků Voynichův rukopis, kolekce brýlí Collection#3 - Utopie

Grafický designér roku:

Tomáš Brousil, Matěj Chabera a Jakub Korouš - vizuální identita, logotyp a balení pro značku Primeros

Fotograf roku:

Václav Jirásek - fotografie pro 52. ročník MFF Karlovy Vary, fotografie pro kalendář B.K.S. Herectví, fotografie pro značku Metráž

Ilustrátor roku:

Jan Šrámek - ilustrace pro knihu Zvláštní okolnosti (PageFive, FaVU VUT v Brně, PAF Olomouc), ilustrace pro výstavu Paneland, největší československý experiment

Objev roku:

GEOMETR - kolekce autorského textilu Kontrasty a kontexty

Výrobce roku:

Rückl - kolekce České nebe (Rony Plesl) a celkový relaunch značky

Síň slávy:

Václav Cigler