Video placeholde

Jubilejní 90. Oscary jsou rozdány. Nejlepším filmem je Tvář vody, sošku si odnáší Gary Oldman i Češi

Cenu americké filmové akademie Oscar za nejlepší film loňského roku získal snímek Tvář vody mexického režiséra Guillerma del Tora, který zároveň obdržel zlatou sošku za nejlepší režii. Příběh vztahu němé uklízečky a obojživelného stvoření proměnil ze třinácti nominací čtyři. Druhým nejúspěšnějším snímkem letošního 90. ročníku je se třemi Oscary v technických kategoriích válečné drama Dunkerk. Slavnostní večer, který moderoval Jimmy Kimmel, se nesl ve znamení žertíků i vážných projevů na téma rovnoprávnosti žen a mužů a sexuálního obtěžování, o němž se debatuje v souvislosti s kampaní #MeToo.

Kromě nejlepšího filmu a režie získal romantický sci-fi příběh Tvář vody Mexičana del Tora Oscary také v kategorii výprava a dekorace. Cenu si za hudbu k filmu odnesl také Alexandre Desplat. Osmkrát nominované válečné drama Christophera Nolana Dunkerk získalo tři Oscary. Akademici ocenili zvuk a zvukové efekty, cenu si odnesl také jeho střihač Lee Smith.

Jeden z velkých favoritů udílení Oscarů, drama Tři billboardy kousek za Ebbingem o svérázné matce, které zavraždili dceru, proměnil jen dvě ze sedmi nominací. V obou případech šlo o herecké kategorie. Nejlepší herečkou v hlavní roli se stala Frances McDormandová, která už v roce 1997 získala Oscara za film Fargo. Nejlepším hercem ve vedlejší roli byl vyhlášen představitel maloměstského policisty Sam Rockwell.

Mluvené slovo do ucha. Tvář vody jako audiokniha na webu ikiosek.cz >>>

Stejně jako Tři billboardy si dva Oscary na konto připsal film Blade Runner 2049, který akademici ocenili v kategorii vizuální efekty a kamera. Kameraman Roger Deakins byl nominován na cenu americké filmové akademie už celkem čtrnáctkrát, nyní se mu poprvé podařilo sošku získat. Na vizuálních efektech se navíc podíleli Češi. Více si o tom přečtete ZDE.

Nejlepším hercem v hlavní roli se stal Gary Oldman, který si ve filmu Nejtemnější hodina zahrál britského premiéra Winstona Churchilla. Stejný snímek si odnesl také cenu za masky. Sošku pro nejlepší herečku ve vedlejší roli si za ztvárnění nemilosrdné matky mladé krasobruslařky ve filmu Já, Tonya odnesla Allison Janneyová.

Kompletní výsledky:

nejlepší film
Tvář vody

režie
Guillermo del Toro (Tvář vody)

herec v hlavní roli
Gary Oldman (Nejtemnější hodina)

herečka v hlavní roli
Frances McDormandová (Tři billboardy kousek za Ebbingem)

herec ve vedlejší roli
Sam Rockwell (Tři billboardy kousek za Ebbingem)

herečka ve vedlejší roli
Allison Janneyová (Já, Tonya)

neanglicky mluvený film
Fantastická žena

animovaný film
Coco

krátký animovaný film
Dear basketball

nejlepší adaptovaný scénář
James Ivory (Dej mi své jméno)

nejlepší původní scénář
Jordan Peele (Uteč)

nejlepší kamera
Roger Deakins (Blade Runner 2049)

střih
Dunkerk

kostýmy
Nit z přízraků

masky
Nejtemnější hodina

zvuk
Dunkerk

střih zvuku
Dunkerk

vizuální efekty 
Blade Runner 2049

výprava
Tvář vody

dokument
Ikarus

krátký dokument
Heaven is a Traffic Jam on the 405

krátký hraný film
Tiché dítě

hudba
Tvář vody

nejlepší píseň
Remember Me (Coco)

Nominace na Oscara 2018: Filmová akademie oznamuje favority >>>