Video placeholde

Bez favoritů a ve stínu #MeToo. Přečtěte si vše, co potřebujete vědět o udílení letošních Oscarů

Jasného favorita Oscary, které se letos budou udílet 4. března, nemají. Nejvíce šancí má Tvář vody, která vede s celkem 13 nominacemi.  Následovaná je válečným snímkem Dunkerk, který má šanci na zlatou sošku v osmi kategoriích. Bez šancí není ani snímek Nejtemnější hodina, který na sebe upoutal pozornost především díky výkonu Garyho Oldmana v roli britského premiéra Winstona Churchilla. Tradičně oscarový večer provází i politické kontroverze. Po předloňské kritice údajné diskriminace černošských umělců a loňských žertících na adresu prezidenta Donalda Trumpa se letos čekají ozvěny kampaně #MeToo.

Tvář vody, příběh vztahu němé ženy, která uklízí v tajné vládní laboratoři, a obojživelného stvoření z Amazonie, získala nominaci v kategorii nejlepší film, její autor Guillermo del Toro má šanci získat Oscara pro nejlepšího režiséra a na cenu byla nominována třeba i herečka v hlavní roli Sally Hawkinsová. Celkem získal film 13 nominací. 

V hlavní kategorii bude del Torově dramatu konkurovat především drama silné ženy, které zavraždili dceru a ona se svou situaci rozhodne řešit vylepením tří billboardů za městečkem Ebbing. Za roli matky Mildred Haynesové ve snímku Tři billboardy kousek za Ebbingem si nominaci v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli vysloužila Frances McDormandová. Už téměř tradičně jí bude v kategorii konkurovat Meryl Streepová, která si zahrála ve filmu Akta Pentagon: Skrytá válka. Streepová má na kontě 21 nominací a tři Oscary.

Kromě Tváře vody a Tří billboardů kousek za Ebbingem mají šanci na vítězství v hlavní kategorii také filmy Dunkerk, Dej mi své jméno, Nejtemnější hodina, Lady Bird, Uteč, Nit z přízraků a Akta Pentagon: Skrytá válka. Naději na zisk režisérské sošky má kromě del Tora i Christopher Nolan za Dunkerk. Toto válečné drama jinak bodovalo při nominacích převážně v technických kategoriích. Režisérka filmu Lady Bird Greta Gerwigová je teprve pátou nominovanou ženou v této kategorii.

Jasným favoritem v kategorii herec v hlavní roli je letos Gary Oldman, který ztvárnil v Nejtemnější hodině britského premiéra Winstona Churchilla. Obvinění z "příliš bílých Oscarů" jako v minulosti se akademie letos vyhnula mimo jiné nominací Daniela Kaluuyy a Denzela Washingtona.

Kampaň #MeToo, která od loňského vypuknutí aféry kolem hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina otřásá filmovou branží, se už nyní promítla i do Oscarů. Podle amerických médií nebyl herec James Franco nominován právě kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování. V kategorii herec ve vedlejší roli byl za snímek Všechny prachy světa nominován Christopher Plummer, jenž ve filmu kvůli obvinění na jeho adresu nahradil Kevina Spaceyho.

Moderátorem filmového svátku v Dolby Theatre bude stejně jako loni Jimmy Kimmel, který si ve své noční show Jimmy Kimmel Live! nebere servítky. O kontroverze tak zřejmě nebude ani po letošních Oscarech nouze.

Čeští filmoví fanoušci budou moci slavnostní ceremonii sledovat od pondělních 2:00 SEČ živě na programu ČT2.

 

Nominace v hlavních kategoriích:

Nejlepší film:

Akta Pentagon: Skrytá válka

Dej mi své jméno

Dunkerk

Lady Bird

Nejtemnější hodina

Nit z přízraků

Tři billboardy kousek za Ebbingem

Tvář vody

Uteč

Režie:

Paul Thomas Anderson - Nit z přízraků

Greta Gerwigová - Lady Bird

Christopher Nolan - Dunkerk

Jordan Peele - Uteč

Guillermo del Toro - Tvář vody

Herec v hlavní roli:

Daniel Day-Lewis - Nit z přízraků

Timothée Chalamet - Dej mi své jméno

Daniel Kaluuya - Uteč

Gary Oldman - Nejtemnější hodina

Denzel Washington - Roman J. Israel, Esq.

Herečka v hlavní roli:

Sally Hawkinsová - Tvář vody

Frances McDormandová - Tři billboardy kousek za Ebbingem

Margot Robbieová - Já, Tonya

Saoirse Ronanová - Lady Bird

Meryl Streepová - Akta Pentagon: Skrytá válka

Herec ve vedlejší roli:

Willem Dafoe - The Florida Project

Woody Harrelson - Tři billboardy kousek za Ebbingem

Richard Jenkins - Tvář vody

Christopher Plummer - Všechny prachy světa

Sam Rockwell - Tři billboardy kousek za Ebbingem

Herečka ve vedlejší roli:

Mary J. Bligeová - Mudbound (Připoutaní k zemi)

Allison Janneyová - Já, Tonya

Lesley Manvilleová - Nit z přízraků

Laurie Metcalfová - Lady Bird

Octavia Spencerová - Tvář vody