Video placeholde

Roadmovie s Menzelem, česko-slovenský Tlumočník, okouzlila Berlinale. Zaslouženě

Plný kinosál, živé reakce a potlesk: nejočekávanější z českých, resp. česko-slovenských příspěvků na 68. přehlídce Berlinale, „důchodcovská roadmovie“ Martina Šulíka Tlumočník, zahraniční kritiky nadchl. Pochvalné recenze se dočkal dokonce i od prestižního hollywoodského deníku Variety. Světová veřejnost ho bude moct zhodnotit v pátek v noci, kdy jej festival promítne u příležitosti předání ceny za mimořádný přínos, tzv. Berlinale Camery Jiřímu Menzelovi.

„Teď ještě aby Tlumočník stejně oslovil i české diváky,“ kvitoval berlínský úspěch producent Rudolf Biermann. Někteří tuzemští distributoři prý navíc jeho snímku zrovna nefandí. „Mezinárodní ohlas je jedna, nepochybně milá věc, plné kinosály doma ovšem stejně nezařídí,“ kvituje s povzdechem. Nutno říct, že film by si je zasloužil. Bez ohledu na poněkud klopotný závěr je totiž Tlumočník konečně snímkem, za nějž se na mezinárodní půdě nemusíme stydět. Nejenže nepohrdá divákem (jev na filmovém festivalu obzvlášť vzácný), ale především i těžké téma traumat minulosti dokáže podávat s lehkostí, jež ho dělá nevtíravě naléhavým.

Teprve v druhém plánu si tak překvapeně uvědomíme, že nás nezajímá jenom samotná jízda dvou nesourodých starců, rakouského bonvivána Georga (Peter Simonischek) a slovenského mrmlala Aliho (multilingvní Jiří Menzel), ale i to, kvůli čemu se na ni vydali: potřeba vypořádat se s rodinnou historií a dávnými válečnými křivdami. „Je zajímavé, jak moc i po tolika letech téma války a nacismu rezonuje. Člověk by řekl, že už muselo být řečeno vše, ale stačí otevřít noviny a víte, že se o něm asi stále nemluvilo dost. Jinak by přece na tolika místech v Evropě neslavily úspěch extrémistické strany,“ komentuje téma představitel Georga, syna esesáka, jenž zavraždil desítky lidí včetně Aliho rodičů.

Simonischek, držitel evropské ceny za komedii Toni Erdmann, v Berlíně reprezentuje Šulíkův film i jménem Jiřího Menzela, jemuž zdravotní stav po nedávné operaci ještě nedovoluje vycestovat do zahraničí. Právě on za něj také přebere zmiňovanou cenu „Zaslouží si ji jako nikdo. Jiří je neskutečně chytrý člověk a skvělý filmař, ostatně mluvíme tu o oscarovém režisérovi. Jen mě mrzí, že nemohl přijet: jednak by tu byla větší legrace a jednak by bylo skvělé, kdyby si tu slávu vychutnal osobně. Navíc se takhle budu muset do večera naučit česky,“ směje se herec s odkazem na páteční ceremoniál.

Čeští diváci mohou Tlumočníka vidět od 15. března, kdy vstupuje do distribuce.

Video placeholde
Trailer k filmu Tlumočník • Bioscop