Štěpán Filípek - Zlatá slova českého fotbalu

Štěpán Filípek - Zlatá slova českého fotbalu Zdroj: Archív, iSport.cz

11 nejlepších hlášek českého fotbalu: Když koučuju, tak koučuju. Když souložím, tak souložím

Fotbal nemá logiku, ale zato má reprezentativní výběr neuvěřitelných výroků hráčů, trenérů, bafuňářů i sportovních komentátorů. Zástupce šéfredaktora deníku Sport Štěpán Filípek svůj dva roky starý knižní hit doplnil o četné nové citáty, co by se daly tesat do břevna, a vydává Zlatá slova českého fotbalu znovu. Pokochejte se výběrem toho nejzábavnějšího, čím nás lidi, co se motají kolem kulatého nesmyslu, v novém miléniu oblažili.

1. „Nic jsem neplatil a ta částka absolutně nesouhlasí.“ (Tomáš Ujfaluši, 2007)

Výrok padl v rámci vysvětlování bujarého večírku národního týmu po prohře s Německem, kdy byly na hotelu Praha spatřeny dámy pochybné pověsti.

2. „Všechno se má dělat pořádně. Když koučuju, tak koučuju. Když souložím, tak souložím.“ (Ladislav Škorpil, 2007)

Bývalý trenérský doyen a filozof vynikal důsledností.

3. „Slavia koupila mercedes a nenechala ho vyjet z garáže.“ (Petr Švancara, 2004)

Nejslavnější fotbalová přezdívka v Česku. Vzpomínka na angažmá ve Slavii, kde Švanci leštil lavičku.

4. „Fotbal hraju, abych nemusel chodit na šestou do práce.“ (Pavel Horváth, 2002)

Bývalý plzeňský špílmachr to natahoval, jen co je pravda. Teď Horvi dělá trenéra.

5. „To bylo baroko.“ (Karel Brückner, 2005)

Hodnocení archaického výkonu obránce Davida Rozehnala v reprezentačním utkání s Arménií.

6. „Do ligy teď vjedou dva tanky, jeden rudý a druhý sešívaný. Já za nimi poběžím s malým klackem v ruce a v každé zatáčce ho budu tankům strkat do pásů a doufat, že aspoň jeden z nich se vysype.“ (Adolf Šádek, 2017)

Generální ředitel Viktorie Plzeň před sezonou, kdy pražská „S“ mocně posilovala a měly to být Hvězdné války. Bylo z toho čtrnáct vítězství v řadě a titul v předstihu v kapse.

7. „Největší smůlu má trenér, který má hráče, kteří mají smůlu. A ještě větší smůlu má majitel, který si takového trenéra přivede.“ (Ladislav Škorpil, 2015)

Fotbalová zákonitost.

8. „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?“ (Milan Brabec, 2003)

Bývalý předseda komise rozhodčích v debatě s žižkovským šíbrem Ivanem Horníkem, když řešil nasazování rozhodčích. Ujali se toho Čtvrtníček a Lábus.

9. „Ty vole, já bych mu nejradši řekl: Ty ču…, tys přišel do Sparty, měli jsme náskok, vole, na jaře jsme se klepali, vole, všechno bylo cinklý, vole, jinak byl konec…“ (Miroslav Pelta, 2004)

Policejní odposlech Miroslava Pelty, tehdy šéfa Sparty. O trenérovi Jiřím Kotrbovi, kterého ve Spartě měl a který se chlubil výsledky.

 

10. „Když tam je kontakt, nesmím padat jako blbec. Vím to, i moje mamka mi nadávala, jak si to vůbec můžu dovolit. A pak se mnou kvůli tomu dva dny nemluví.“ (Michael Krmenčík, 2017)

Plzeňský útočník o svém nešvaru a rodinných konotacích.

11. „Zahajuju smrtonosnou sérii StarDance. Budu tančit ve stejném čase proti utkání, doporučuju všem, kdyby se jim fotbal nelíbil, ať si přepnou na jedničku. Hráče čeká v Hamburku kvapík, já předvádím čaču, to nebude tak strašný.“ (Ladislav Vízek, 2016)

Fotbalový bohém tanečníkem. V kvalifikaci mistrovství světa v Německu (0:3) to byl taky tanec…

A pokud si chcete s chlapama v hospodě připomenout třeba i to, co říkal Míra Bosák o párku nebo jak hodnotil reprezentační trenér Karel Jarolím letošní porážku 0:2 v Severním Irsku, která nám definitivně vzala naději na účast na MS, budete muset zalistovat. Zlatá slova českého fotbalu (doplněné a upravené nové vydání) právě dorazila na vánoční trh.