Sága

Sága Zdroj: Archiv Nakladatelství BB/art

Obálka komiksu Skalpy
Skalpy
Skalpy
Skalpy
Skalpy
13
Fotogalerie

Narkotickej komiksovej nářez aneb Drogy, kam se podíváš

Tak nějak se to sešlo, že se hned dvě komiksové řady, které dlouhodobě vycházejí česky, dostaly k dílům, kde mezi hlavní témata patří drogy. Sága je kosmická komiksová selanka, ale její autor Brian K. Vaughan přitvrdil. Naopak Jason Aaron v nejnovějším dílu Skalpů přibrzdil, ale to nic nemění na skutečnosti, že jde o pořádnou jízdu.

Skalpy. Opěvovaná – a řekněme si, že zaslouženě – komiksová řada z indiánské rezervace, kde se neděje nic z toho, co byste od indiánů čekali (vydává ji mimochodem Crew). Sedmé pokračování se jmenuje Rezervace v rytmu blues. Namísto lovu bizonů v rezervaci rudé tváře pasou holky, věnují se hazardu a drogám. A když je na drogách závislý už i hlavní hrdina Dashiel Zlý kůň, jde vážně do tuhého.

Drogový zážitek si neodpustí ani hlavní kladný hrdina Vaughanovy Ságy (BB/art). V minulém díle drogám propadla jeho žena, což vedlo k nepěknému zvratu v příběhu. A podobně je tomu i teď. Jen Marco se dostane k říznutému materiálu jakési kosmické drogy, která mu přinese hodně špatný trip, z nějž se možná ani nevykřeše. Dost špatná první zkušenost.

Práce s narkotiky v komiksech je zajímavá víceméně vždy, zejména když se autoři nevypisují z vlastních traumat, ale nakládají svým hrdinům na záda tak, že se o ně jejich fanoušci mohou bát. Nemusíte mít obavy ze školometských příběhů. Zajisté – drogy jsou špatné, áno, a nic dobrého nepřinesou v životě vám ani komiksovým hrdinům. Přesto tak nějak patří jak k běžným životním příběhům, tak k dobrým komiksům.

Jelikož jde o komiksy moderní, nedočkáte se v nich psychedelických pasáží, na nichž by se vyřádil výtvarník (tohle už v komiksech zvládl třeba Alan Moore v Bažináči nebo Alejandro Jodorowsky v Šílené od Sacré-Coeur). Jde jen o prostředek a rekvizitu k okořenění již tak dost barvitých příběhů. Tahle generace komiksových tvůrců drogy neadoruje a nevyzdvihuje jejich přínos v osobním růstu a přechodu na vyšší duchovní úroveň hrdinů.

Naopak. Drogy jsou tu proto, aby hrdiny zotročily, aby jim nastavily další překážky v jejich podělaných osudech – a v obou případech si pánové za všechno mohou z větší části sami. Jistě, k narkotikům je dohnaly šílené okolnosti jejich zběsilých životů. Ale aby mohli zvítězit nad ostatními překážkami, musejí nejdřív porazit sami sebe a zbavit se pout závislostí. A k tomu se drogy jako rekvizita skvěle hodí.

Marco v Sáze to má poměrně jednoduché – všechno si odbude během jedné dost děsivé příhody. Dashiel se do závislosti propadal postupně, od cracku k pervitinu a od něj k heroinu, a aby se z ní dostal, bude si muset projít peklem. Oba komiksoví autoři ale patří k naprosté špičce, a tak si v jejich příbězích budete moci odžít tu nejhorší špínu a třeba si ji sami ušetříte. A pojede se dál. Obě řady budou pokračovat nejspíš bez drogových excesů, ale pachuť po dojezdu bude trvat ještě dlouho.

Je to zvláštní, ale odjakživa funkční pravidlo – čím hůř jsou na tom hrdinové, tím napínavější čtení je. Většinou jejich mizérii způsobuje někdo jiný, ale tentokrát si všechno zlé v Sáze i Skalpech způsobí hrdinové sami. A sami se z toho musejí dostat. Sága a Skalpy. Dvě z nejlepších komiksových sérií, které u nás v současnosti vycházejí.

  Obálka komiksu SkalpyObálka komiksu Skalpy|Archiv nakladatelství CrewObálka komiksu SágaObálka komiksu Sága|Archiv Nakladatelství BB/art