Video placeholde
Z filmu Matilda.
Z filmu Matilda.
Z filmu Matilda.
Z filmu Matilda.
Z filmu Matilda.
13
Fotogalerie

Car Mikuláš II. jako prostopášník: Poprask okolo nejočekávanějšího ruského filmu roku

Ministerstvo kultury Ruské federace vydalo před několika dny povolení k distribuci napjatě očekávaného filmu Matilda o mileneckém vztahu posledního ruského cara Mikuláše II. a baleríny Matildy Kšesinské. Humbuk vyvolal film již na začátku roku, kdy proti němu otevřeně protestovala poslankyně StátnídDumy Natalja Poklonská. Aniž by snímek viděla, odvrhla jej jako urážku věřících. Mikuláš II. byl v Rusku v roce 2000 svatořečen.

Nehledě na kritiku ruských mravokárců se je ale pravděpodobně na co těšit. Režisér filmu Alexej Učitěl oznámil, že se svým nejnovějším snímkem v přepočtu za 630 miliónů korun hodlá bojovat o nominaci na Oscara. O vyslání ruskojazyčného filmu, který by na začátku příštího roku soutěžil v sekci Nejlepší film v cizím jazyce, rozhodne ruská oscarová komise.

Jednou z podmínek pro zařazení filmu do soutěže je její uvedení do 1. října. Učitěl již oznámil, že v Moskvě a Petrohradě proběhly uzavřené projekce, které bude následovat oficiální uvedení do kin v den stého výročí Říjnové revoluce 25. října letošního roku. Naposledy byl ruský film nominován do užšího oscarového výběru v roce 2014. Šlo o Leviathana Andreje Zvjaginceva, jenž byl Ruské pravoslavné církvi trnem v oku shodou okolností také.

Zatímco Leviathan se zaměřil na zkorumpovanost církve a její provázanost s regionální mafií; tedy na dobrém jméně Rusku ve světě zcela jistě nepřidal, Matilda je podle ukázek spíše historické drama s přídechem hollywoodského velikášství, a je tak z podstaty svého zaměření politicky zcela neškodná. Přesto se vůči její distribuci kromě Poklonské ohradil i předseda dagestánské vlády Anatolij Karibov a prezident Čečenské republiky Ramzan Kadyrov.

Ruské ministerstvo kultury vyšle film do kin s označením „16+“. Vedoucí oddělení kinematografie Vjačeslav Tělnov poprask okolo Matildy označil za zcela neopodstatněný. Matilda podle něj neporušuje žádné zákony, a proto není důvod ji do ruských kin nevyslat. Vypadá to, že putinovskou cenzuru hanbaté scény s posledním carem nezajímají. Kritika církve a některých politiků tak pravděpodobně filmu spíše pomůže nahnat diváky do kin.