Video placeholde
Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.
Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.
Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.
Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.
Z prvního dílu sedmé řady Hry o trůny.
12
Fotogalerie

Sedmá řada Hry o trůny: První epizoda předvedla rekordní počet výkalů, zpěváka Eda Sheerana a zlatý standard GoT

Takhle dlouho se zatím fandové seriálové ságy Hra o trůny těšit nikdy nemuseli. Přestávka mezi závěrečným dílem loňské šesté řady a prvním dílem sedmé řady, který v Česku HBO vysílala synchronně s americkou premiérou v noci z neděle na pondělí ve tři ráno a posléze ho umístila do „knihovny“ kanálu HBO GO, trvala bezmála třináct měsíců – a jsme jen 13 dílů od konce jednoho z nejoblíbenějších seriálů všech dob. Kam na dračích křídlech poletíme v (pouhých) sedmi epizodách letošního léta?

Hodinový úvodní díl byl nad očekávání dobrý. Žádné impozantní válečné scény ani překotné těkání mezi jednotlivými dějovými liniemi, zato připomenutí předchozího děje a návštěvy jednotlivých domů, které, jak jinak, pilně zbrojí a shánějí spojence. Ano, divák musel zavzpomínat, jak přesně vlastně sešel ze světa Tommen Baratheon nebo kde jsme před rokem opustili Daenerys a její skvadru, ale samotný duch argesivního zápolení o moc v nás po celou tu roční přestávku zůstal. I proto, že ho díky pánům Trumpovi, Putinovi nebo Kim Čong-unovi máme na talíři každý večer při zprávách.

Takže, co je nového? Někdejší dětští herci za ten rok zase výrazně dospěli, ale tyhle šoky známe už z Harryho Pottera. No a taky dlouho dopředu ohlašovaná zima konečně přišla. Stále míň a míň lidí pochybuje o existenci bílých chodců. Dokonce i moudří pánové v Citadele připouštějí jejich existenci; osvětu jim dělá chudák Sam Tarly, který se tu snaží vyučit na Mistra. Jeho utrpení geniálně vystihl střihač oné sekvence, v níž se střídají a prolínají pohledy do nočníků starců, které Sam s krajním odporem vyprazdňuje, s talíři, které pak v jídelně naplňuje nějakou západozemskou verzí univerzální hnědé omáčky, a knihami, které musí vláčet a uklízet po druhých, místo aby je studoval a hledal podrobnosti o dračím skle, jediné známé zbrani proti mrtvým, kteří už se houfují za Zdí.

Další pastvou pro vaše oči bude už úvodní scéna prvního dílu, v níž Arya ukáže, co se naučila na Braavosu. Člověk jí pak naprosto věří, když o něco později u ohně říká partě vojáků-zpěváků, že míří do Králova přístaviště zabít Cersei, která po udupání odporu Nejvyššího vrabčáka a jeho sektářů konečně plnou vahou dosedla na trůn. Mimochodem, jedním ze zmíněných mladých ochránců Říčních krajin u ohně je velmi populární zpěvák Ed Sheeran, jenž se po členech kapel Snow Patrol, Sigur Rós nebo Coldplay stal dalším muzikantem, který se v seriálu mihl. A ačkoli fyziognomií připomíná spíš hobita než kohokoli ze Západozemí, bylo fajn ho tu vidět.

Čtenáři knih G. R. R. Martina, podle nichž seriál vysílaný od dubna roku 2011 vznikl, mohou už jen hádat, kam se děj bude ubírat – knižní předlohu tvůrci seriálu sledují od šesté řady jen částečně, prozaický materiál totiž zcela prozaicky došel. Příští pondělí, po odvysílání druhého dílu, už budeme mít lepší obrázek. Hne se dřív z místa „letní armáda“ Lannisterů, nebo draky doprovázená Daenerys Targaryen, která (abychom se vyhnuli spoilerům) možná už překročila Úzké moře?