Ukázka z komiksu Záleskautky.

Ukázka z komiksu Záleskautky. Zdroj: Paseka

Ukázka z komiksu Záleskautky.
Ukázka z komiksu Záleskautky.
Ukázka z komiksu Záleskautky.
Ukázka z komiksu Záleskautky.
Ukázka z komiksu Záleskautky.
9
Fotogalerie

Hustý pusiny Záleskautky. Komiks, který napsaly a nakreslily holky holkám

Nejen čtenáři téhle rubriky dobře vědí, že komiksový svět je opanován mužskými scenáristy, kteří oslovují mužské kreslíře, aby společně nabídli testosteronem nabité příběhy mužů v rozpětí od melancholických ztroskotanců po supermany MUŽSKÉMU publiku. Tahle knížka je ovšem něco úplně jiného.

Když roku 2014 vydala parta mladých kalifornských scenáristek – Shannon Wattersová, Grace Ellisová, Brooke A. Allenová a Noelle Stevensonová – a jejich spřátelených kreslířek první sešit příběhů Záleskautek, stěží tušily, že si nadšené publikum složené z cool teenagerek, z feministek a kluků a holek z LGTB komunity vyžádá dalších 37 pokračování a dva speciály k tomu. V USA se kniha prodává jak vzteklá a kritici jsou až na výjimky nadšení.

Záleskautky, což je zdařilý převod původního názvu Lumberjanes (z pera překladatelky Martiny Knápkové), je pětice potrhlých pubescentek, které během letního tábora zažívají dost bizarní příhody. Nevím, jak na tom osobnostně byly vaše skautské rádkyně a vůdkyně, ale pokérovaná Rosie a prudička Jen své funkce nezvládají úplně snadno. Ale je fakt, že v boji s tříokými liškami, v medvěda se změnivší starou ženskou nebo zmutovanými skauty, kterým svítí oči a chovají se jako vzteklí psi, vám bobříci a letité zkušenosti s vedením táborů tak úplně nepomůžou.

Ano, možná vás v četbě zpočátku budou zdržovat lehce nudné úryvky ze záleskautské příručky, které se v případě nutnosti prostě naučíte přeskakovat a půjdete přímo na komiks, a třeba si nezvyknete na ulítlý jazyk husťáckých kolegyněk, ty kráso, božínku, u svatý kočičky! Ale koncept je boží, scénář i pestrá, osobitá, dynamická kresba hned několika nezávislaček jsou úplně v pořádku a teenagerky ve vaší rodině po podobné knize rády sáhnou. Pokud jde o jiné věkové skupiny, nejsem si tak úplně jistá…

Nakladatelství Paseka na ženské fanynky příběhů v bublinách myslí: tuhle holčičí záležitost vydává po dvou autobiografických knížkách Rainy Telgemeierové (o Úsměvu i Ségrách), Slaďáku Philippy Riceové nebo dvou knihách dobrodružství modrovlasé Hildy od Luka Pearsona. Komiksový expert Pavel Kořínek z Ústavu pro česku literaturu, který knihu redigoval, se v nakladatelově tiskové zprávě netají nadšením: „Záleskautky lze vnímat jako aktualizaci v České republice obzvláště populárního komiksového subžánru klubáckých příběhů, respektive jejich předobrazu, dětských románových sérií o příhodách kamarádských part, například u Enid Blytonové (Správná pětka) či Arthura Ransoma (Vlaštovky a Amazonky).“

Jasně, Rychlé šípy to nejsou a Hochy od Bobří řeky ta knížka (která nejspíš bude mít pokračování) ve vašich srdíčkách asi taky nepřeválcuje, ale duch přátelství, úcta k přírodě, čest a odvaha, to všechno tam je. Stejně jako kvalita, jak dokazují dvě získané Eisnerovy ceny. A chystá se podle ní celovečerní film od studia 20th Century Fox, režírovat prý bude pětatřicetiletá Emily Carmichaelová. Takže Záleskautky zůstanou v dobrých (čti: ženských) rukou.