Herečka Adina Mandlová jako svůdná Helena ve filmu Důvod k rozvodu.

Herečka Adina Mandlová jako svůdná Helena ve filmu Důvod k rozvodu. Zdroj: Profimedia.cz

Tajemství Barrandova aneb 10 věcí, které netušíte o českém filmu

Proč si Miloš Havel vybral právě Barrandov pro stavbu svých ateliérů? Jak dlouho trvalo natáčení filmu před válkou? Je levnější postavit kulisy, nebo vše vytvořit v počítači? Tohle a mnoho dalšího se dočtete nejen v krátkosti v tomto článku, ale zejména v novém speciálu Reflexu Tajemství Barrandova, který právě vychází a který si již teď můžete objednat přes SMS.

1. Miloš Havel si vybral Barrandov pro stavbu ateliérů víceméně z donucení. Už ve dvacátých letech rozjel filmový byznys pod značkou A-B v dřevěných ateliérech na Vinohradech. Pro majitele okolních novostaveb však představoval filmový ateliér ohrožení investic. Tragický požár menšího ateliéru na Smíchově vypálil nově se rodícímu průmyslovému odvětví cejch nebezpečného řemesla. A tak byl Havel nucen hledat nové místo.

2. Ve známé komedii s Hugem Haasem Mravnost nade vše hraje tehdy devětadvacetiletá herečka Světla Svozilová matku Adiny Mandlové, která však ve skutečnosti byla jen o čtyři roky mladší než ona. „Z domova od své maminky jsem si vypůjčila šaty a brýle, tenkrát jsme si v divadle i ve filmu obstarávali kostýmy sami…“

3. Před válkou dokázal režisér, jako byl například Martin Frič, natočit celovečerní film, například Kristiana, za pět až šest ateliérových dní. Dnes se filmy točí desetkrát déle.

4. Příběh herečky Anny Letenské je drsným příkladem toho, že filmový byznys se nikdy nezastaví. Krátce po skončení červnového natáčení veselohry Přijdu hned byla herečka zatčena v souvislosti s atentátem na Heydricha. Letenská byla i se svým manželem v říjnu popravena v Mauthausenu a o dva měsíce později, v prosinci, se komedie dočkala nadšeného diváckého přijetí.

5. Legendární režisér Martin Frič měl na Barrandově jako jediný režisér vlastní pracovnu s pohovkou. Jiří Menzel se ve Speciálu přiznal, že velice toužil mít podobný kamrlík, kde by se cítil jako doma, protože si myslel, že bude do smrti točit na Barrandově filmy.

6. Barrandovský malíř kulis Jiří Čihák namaloval pro reklamu na parfém, která se letos na jaře točila v ateliérech, zcela grandiózní nebe s mraky: mělo šedesát pět metrů na šířku a deset metrů na délku. Barrandovští fachmani se počítačových triků s klíčovacím pozadím nebojí, protože stále vyjdou mnohem dráž než poctivá malířina.

7. Miloš Forman měl původně na Barrandově debutovat filmem podle Škvoreckého povídky Kapela to vyhrála. Když informaci o novém filmu odvysílal rozhlas, druhý den ráno následoval zákaz snímek natočit. Říká se, že prezident Novotný rádio poslouchal v nevhodnou chvíli, chystaný projekt si spletl se zakázanými Zbabělci a rozhodl se konat. Nikdo se ho neodvážil na omyl upozornit.

8. Když natáčel Forman v Praze Amadea, Američané zvyklí na poctivé vitamíny si speciálně vyčleněným autem jezdili za Rozvadov pro čerstvé exotické ovoce. Skupina stranických režisérů, mimo jiné Sequens, Vorlíček a Kachlík, reagovali protestními dopisy. Vše vyvrcholilo odborovou schůzí, kde byl americký štáb v nepřítomnosti obviněn z elitářství.

9. Během přípravy natáčení komedie Vesničko má středisková schválil ústřední ředitel Čs. filmu Jiří Purš její realizaci s výhradou, že „nedoporučuji použít maďarského herce Jánose Bána. Jistě se dá nalézt méně známý herec i u nás.“ Záležet to na Puršovi, Otík by vypadal úplně jinak.

10. V roce 1989 byla průměrná cena vstupného do biografu sedm korun.


Speciál Tajemství Barrandova si můžete objednat již teď za 89,- Kč. Stačí poslat SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

Barrandov mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: Barrandov Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Další informace o objednávce přes SMS najdete zde >>>

Speciál Tajemství BarrandovaSpeciál Tajemství Barrandova|Archív