Jeremy Renner

Jeremy Renner Zdroj: Profimedia.cz

Na festival do Varů přijede herec Jeremy Renner, opravdový akční hrdina

Má dvě nominace na Oscara, hrál ve snímku Smrt čeká všude, je hvězdou akční série Avengers, filmu Captain America a dvou pokračování Mission: Impossible! Letos převezme na 52. MFF Karlovy Vary Cenu prezidenta MFF KV a představí snímek Wind River, detektivní příběh ze zamrzlého amerického Wyomingu, kde hraje hlavní roli. Festival v rámci slavnostního zakončení uvede s Rennerem i novou, oceňovanou sci-fi režiséra Denise Villeneuva Příchozí (Arrival).

Jeremy Renner se už na přelomu století etabloval především díky postavám v akčňácích a ve válečných filmech. Právě postava velitele Jamese ve válečném dramatu Kathryn Bigelowové Smrt čeká všude (The Hurt Locker, 2008) mu vynesla první nominaci na Oscara a další ceny (BAFTA, Independent Spirit, SAG).

Po dvou letech byl na Oscara nominován znovu za roli detektiva (po boku Bena Afflecka) v kriminálním filmu Město (The Town, 2010) a získal také nominaci na Zlatý glóbus a Screen Actors Guild Awards.

Video placeholde
Trailer k filmu Příchozí. • Falcon

Hrál dále hlavně ve vysokorozpočtových a divácky úspěšných filmech, jako je Thor (2011), Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) a Mission: Impossible – Národ grázlů (Mission: Impossible – Rogue Nation, 2015), Bourneův odkaz (The Bourne Legacy, 2012), kde převzal vůdčí úlohu ve volné sérii adaptací knih Roberta Ludluma po Mattu Damonovi. Postavu kapitána Clinta Bartona/Hawkeye vytvořil v komiksové sérii Avengers (2012), Avengers: Age of Ultron (2015) a souvisejícím Captain America: Občanská válka (Captain America: Civil War, 2016).

Není to ale jenom herec akčních postav, produkuje umělecké snímky, sám hrál například ve skvělém krimidramatu režiséra Davida O. Russella Špinavý trik (American Hustle, 2013), nominovaném na 10 Oscarů.

Oba snímky, jež s ním uvidíte ve Varech, taky nejsou žádné střílečky: film Denise Villeneuva Příchozí (Arrival, 2016), který v letošním klání získal Oscara a sedm dalších oscarových nominací, je mysteriózní sci-fi a Wind River (režie Taylor Sheridan, 2017), jenž měl premiéru v Sundance a na letošním festivalu v Cannes získal v soutěži Un Certain Regard Cenu za režii, je zase detektivní thriller.